Tuhat ja yksi yötä

Koska luen edelleen lastenkirjoja säännöllisesti ja ne saa vähemmän näkyvyyttä missään, niin aloitan täällä kuukauden lastenkirja -teeman. Tarkoitus olis kyllä edes jotenkin pitää sitä matka-aihetta niissäkin.

tuhat ja yksi yötäTuhat ja yksi yötä (Karisto 1998)

Tuhat ja yksi yötä on satoja vuosia vanha tarinakokoelma, joita kerrottiin aikanaan Bagdadissa ja muualla tuolla itämailla suullisesti. Kaikkia ei ilmeisesti ole koskaan ollut kirjallisessa muodossa, mutta muutamia satoja tekstejä nyt ainakin ja eri kirjoissa saattaa olla siis aina eri jutut. Suomeksi uusin taitaa olla Jaakko Hämeen-Anttilan valitsema ja kääntämä. Halusin lukea sen lisäksi jonkun, missä olisi vähän eri juttuja ja kirjastosta löytyi tämä nyt lukemani.

Kehyskertomuksena toimii Seherazade, jossa sen niminen tyttö kertoo kuninkaalle satuja yöstä toiseen, ettei joutuisi tapettavaksi. Ali Baba ja neljäkymmentä rosvoa, Aladdin ja Sinbad Merenkulkija on yleensä ne sadut, jotka ovat mukana kokoelmasta toiseen. Aladdin ja Ali Baba eivät tosin tainneet edes olla mukana alkuperäisten satujen joukossa, vaan ne on lisätty mukaan myöhemmin. Jotkut saduista ovat eläinaiheisia ja monissa on mukana erilaisia mystisiä juttuja. Omat suosikkini ovat ehkä juuri noi Ali Baba (koska aarreluola) ja Sinbad (koska seikkailut).

Nämä nyt vaan sattuu olemaan sen verran hyviä satuja, että suosittelen kokeilemaan. Muistutan samalla myös siitä, ettei nää oo ihan pikkulasten juttuja, ainakaan alle kouluikäisille ei välttämättä kannata näitä tarjota (osa on vähän turhan rankkoja tai pelottavia, osa taas muuten vaan vaikeita). Itse tykkään näistä eksoottisen tapahtumaympäristön takia ja siksi, ettei kyseessä ole perinteiset (länsimaiset) eläin- tai prinsessasadut, joita saa ihan riittävästi muualtakin.

Advertisement

1 thought on “Tuhat ja yksi yötä

  1. Pingback: Kirja: Sindbad Merenkävijä | Kirjamatkat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s