Kirja: Suomen kalliomaalaukset – Bongarin käsikirja

suomen kalliomaalauksetJukka Parkkinen & Tuija Wetterstrand: Suomen kalliomaalaukset – Bongarin käsikirja (SKS 2013)

Kallioihin on tehty maalauksia kymmeniätuhansia vuosia sitten, Suomessa yleensä 7000-3000 vuotta sitten. Kirja esittelee melkein kaikki Suomesta löydetyt kalliomaalaukset. Sijainnillisesti ne ovat keskittyneet Kaakkois-Suomeen Joensuu-Jyväskylä-Kouvola-kolmioon, mutta myös tuon alueen ulkopuolelta on löytöjä.

Osa maalauksista on hankalasti saavutettavissa ja osaa ei pääse näkemään maitse ollenkaan, vaan on on mentävä kesällä veneellä tai talvella jäätä pitkin. Havaitseminen ei aina ole helppoa, kun kuvat ovat sen verran kuluneita ja osa tuhoutunut melkein kokonaan. Lisäksi punaista väriä saattaa olla kallioissa ihan luonnostaankin. Lähestymiskarttoja ja koordinaatteja on kirjassa annettu sen verran, että kaikkien kohteiden löytäminen pitäisi olla niiltä osin melko helppoa.

Pääkaupunkiseudulla on neljä kohdetta: kaksi Kirkkonummella, yksi Espoossa ja yksi Vihdissä. Toinen Kirkkonummen kohteista on ehkä sen verran helppo saavuttaa, että sinne saatan olla menossa joskus, Olen joskus viime vuosituhannella käynyt jollain kalliomaalauksella jossain Mikkelin suunnalla, mutten muista siitä oikein mitään. Ei nämä Suomessa olevat ole kuitenkaan niin hienoja kuin ulkomailla olevat. Olen käynyt pari kertaa Norjassa Altassa, jossa on tosi hienot ja laajat kalliokuvat, mutta Ranskassa ja Espanjassa on luolissa vielä isompia ja hienompia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s