Elokuvien Helsinki

asuuko neiti töölössäSatunnaisia kirjastolöytöjä oli Outi Heiskasen & Minna Santakarin kirja Asuuko neiti Töölössä? – Elämää elokuvien Helsingissä (Teos 2004). Se esittelee 18 Helsingissä kuvattua elokuvaa 1930-1960-luvuilta, niiden kuvauspaikkoja ja suomalaista elokuvahistoriaa yleisesti. Vanhat kotimaiset elokuvat nimenomaan kulta-ajalta ovat oma heikko kohtani, joten kirjan kanssa vierähti pitkä aika.

Tässä omat suosikkini kirjan esittelemistä elokuvista:
1) SF-paraati (1940). Turismi-aiheinen musiikkielokuva, jossa yhdistelmä Ansa Ikonen ja Tauno Palo on aika ässä. Kuvattu keskustassa.
2) Suomisen perhe ja jatko-osat (1941-1945). Virkamiesperheen elämää kuvaava elokuvasarja, joka on tosi sympaattinen klassikko. Kuvattu aika pitkälti Töölössä.
3) Kaivopuiston kaunis Regina (1941). Historiallinen elokuva, jossa tykkään eniten puvustuksesta. Kuvattu Kaivopuistossa.
4) Tähdet kertovat, Komisario Palmu (1962). Tämä on sen verran uudempi, että tässä parasta on tarina eikä muut yksityiskohdat. Kuvattu keskustassa.

(Kerrottakoon sekin tässä samalla, että kaikkien aikojen parhaat kotimaiset elokuvat on Kulkurin valssi, Kaunis Veera ja Lapualaismorsian.)

Halusin esitellä kirjan tässä, koska matkailumielessä monista mistä tahansa elokuvista voi saada paljonkin irti. Nojatuolimatkailu on kivaa, mutta itseäni kyllä houkuttelee myös kuvauspaikoilla vierailu. Viime syksynä julkaistiin myös Komisario Palmu -elokuviin liittyvä Helsinki-kirja, mutta sitä en ole vieläkään saanut luettua.

(Teksti on julkaistu lähes tällaisenaan aikaisemmassa blogissani.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s