Kultaranta

 photo kultaranta19_zpsfb861bf9.jpg

Naantalissa sijaitsevaan presidentin kesä-asuntoon Kultarantaan kuuluu myös hieno puutarha, jossa kannattaa käydä, jos vaan mahdollisuus on. Itse olen käynyt siellä kerran koulun retkellä.

Kun taloa suunniteltiin, niin puutarhataiteessa olivat muodissa muotopuutarhat. Puutarha on Helsingin kaupunginpuutarhurin Svante Olssonin ja hänen poikansa puutarha-arkkitehti Paul Olssonin suunnittelema. Muotopuutarhoissa on sama perusidea kuin renessanssin ja barokin ajan puutarhoissa, joissa geometria on tärkeässä osassa.

Talon omistajan Alfred Kordelinin kuoleman jälkeen koko puutarha pääsi huonoon kuntoon eikä sitä ollut edes ehditty tehdä valmiiksi hänen toiveidensa mukaiseksi. 1960-luvulla maisema-arkkitehti Maj-Lis Rosenbröijer teki kunnostussuunnitelmat sinne ja paikka muuttui jonkin verran siitä mitä se oli joskus ollut.

Muotopuutarha-osion lisäksi puutarhaan kuuluvat myös esim. merenrannan rinteessä oleva metsäpuutarha, hyötytarhat ja ruusutarha. Alkujaan talossa oli myös kattopuutarha, mutta se jouduttiin poistamaan teknisten ongelmien takia.

Lähde: Hannu Heikkilä (toim.): Kultaranta (SKS 2014). – Lukemisen arvoinen kirja, jos rakennuksen ja puutarhan historia kiinnostaa enempi. Taloon ei pääse sisälle, mutta puutarha on auki yleisölle kesäisin tiettyinä aikoina.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s