Viaporin maarintama

 photo pirkkolan bunkkeri_zpsqnw6wkty.jpg

Löysin kirjastosta taannoin John Lagerstedtin kirjan Viaporin maarintama (Helsingin kaupunginmuseo 2014). Pääkaupunkiseudulla on rakennettu ensimmäisen maailmansodan aikana vuosina 1914-1918 erilaisia linnoitteita, kuten luolia ja taisteluhautoja. Ne ovat kolmena eri vyöhykkeenä Helsingin keskustasta poispäin ja lisäksi kaupungin edustan saarilla on linnoitusrakennelmia. Joitakin linnoitustöitä aloitettiin kuitenkin jo 1800-luvun puolella, koska venäläiset olettivat, että tänne päin on hyökkäämässä joku ja tuli siten tarve puolustusrakennelmille. Linnoitteita on jäänyt vuosien varrella paljon rakennustöiden alle, mutta noin 300 on säilynyt ja ne on nykyään suojeltu muinaismuistoina.

viaporin maarintama

Kirjassa esitellään parikymmentä linnoituskohdetta Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta. Mä olin kyllä ihan innoissani tästä, kun lähimenneisyys tutuilla alueilla on tosi kiinnostavaa. Suosittelen kirjaa historiasta ja urbaanista löytöretkeilystä kiinnostuneille. Paikoitellen kartat on sellaisia, että ensin kohteeseen löytäminen ja siellä suunnistaminen oli vähän hankalaa.

Helsingin sanomien Kuukausiliitteessä oli samasta aiheesta juttu muutama vuosi sitten ja kävinkin jo silloin parissa paikassa, mutta tämän kirjan kanssa oli huomattavasti helpompaa ja mukavampaa retkeillä.

Nyt tuli käytyä Pirkkolan urheilupuiston metsikössä, josta olikin sitten melko helppo löytää tuollaisia kuvassa näkyviä betonikaivantoja. Kävin myös Paloheinässä ja Tuomarinkylän kartanolla, joista varsinkin jälkimmäinen oli aika heinikoitunut. Monet noista juoksuhaudoista on tosiaan vähän hajonneita ja maahan hautautuneita, niin ihan aina havaitseminen ei ole tosi helppoa. Suojahuoneista ja kivääriasemista taas on suurimmasta osasta räjäytetty vähintään katot.

Kannelmäki ja Leppävaara on varmaan ne seuraavat kaupunginosat, joihin lähden katsomaan, mitä sieltä löytyy.

Advertisements

One thought on “Viaporin maarintama

  1. Pingback: Sota-aikaisia rakennelmia Helsingissä | Kirjamatkat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s