Ainola

 photo IMG_2168_zpspm2xzdli.jpg

Sibelius-juhlavuoden kunniaksi tuli käytyä Ainolassa, säveltäjäperheen vanhassa kotitalossa Järvenpäässä. Se on rakennettu vuonna 1904, ollut perheen kotina vuosia ja muutettu museoksi 1974 joitakin vuosia Aino Sibeliuksen kuoleman jälkeen. Nämä kotimuseot on vähän vaihtelevasti kiinnostavia riippuen arkkitehtuurista, sisustuksesta ja siitä, miten paljon kohteen elämästä kerrotaan.

Ainola oli kyllä tosi ihana talo! Jotenkin koko paikka herätti positiivisia fiiliksiä ja oli kiva tutkailla kaikkia vanhoja tavaroita. Perhe asui kuitenkin tuolla sen verran pitkään, että sisustus on ehtinyt muotoutua omanlaiseksi ja kaikkia juttuja on eri vuosikymmeniltä. Taiteesta kiinnostuneille talo on myös kiinnostava, koska Sibeliuksille on lahjoitettu tosi paljon kaikkia tauluja ja niitä oli siksi myös paljon esillä. Sisällä ei saanut kuvata, niin mitään sisäkuvia ei tule jakoon nyt.

Iso puutarhakin tuolla oli. Sekä pihalla että talossa oli kuulemma kaikki jätetty siten kuin ne Aino Sibeliuksen kuollessa olivat. Ainoa muutos taisi olla vihannesmaan vaihto nurmikoksi (ja mä oon ihan varma, että marjapensaat ei olleet niin vanhoja). Mä voisin muuttaa tuonne asumaan ihan koska vaan, tykästyin koko paikkaan tosi paljon.

Museo on auki vain kesäkauden, mutten ole ihan varma, että olisko nyt juhlavuonna syksystä pidempi aukiolo. Tuolla oli kiva pikku kahvila lipunmyynnin yhteydessä ja vaikka ne kakut näytti hyviltä, ei jääty tällä kertaa testaamaan.

ainolaNyt on myös uusi Esa Häklin ja Severi Blomstedtin (toim.) kirja Ainola – Sibeliusten koti Järvenpäässä (SKS 2015). Se esittelee sekä rakennusta että Sibeliusten elämää siellä, mutta jonkin verran myös koko Tuusulanjärven rannan kulttuurielämää. Itseäni kiinnosti eniten juuri se arkkitehtuuripuoli ja kirjatoukkana luku perheen kirjastosta oli aika kiinnostava. SKS on julkaissut myös vuonna 2004 toisen Ainola-kirjan, mutta näissä on eri sisältö.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s