Retkeilemään!

Lähialuematkailu on aina kannatettava idea ja luontomatkailua haluaisin harrastaa enempi. Pääkaupunkiseudulla ja lähiympäristössä on paljon erilaisia luontokohteita retkeilyä varten. Raija Hentman on tehnyt kaksi kirjaa, joissa esitellään erilaisia retkeilykohteita Etelä-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla. Ne ovat helppoja tapoja saada vinkkejä käymisen arvoisista paikoista enkä löytänyt netistäkään mitään hyvää koostetta vastaavilta alueilta.

etelä-suomen retkeilyopasEtelä-Suomen retkeilyopas (Minerva 2014) sisältää luontokohteita pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Ne sijaitsevat maksimissaan noin sadan kilometrin päässä Hämeenlinna – Salo – Hanko -kolmiossa eli Itä-Uudellemaalle ei mennä tässä kirjassa ollenkaan (oliskohan jatko-osa tulossa?). Mukana on luontopolkuja, suojelualueita ja muita jollain tapaa kiinnostavia luontokohteita. Näitä kyllä tekisi mieli lähteä kiertämään enempikin ja jos kunnolla suunnittelisi, niin samalla reissulla saisi käytyä useammassakin, jos on auto käytettävissä.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta olen itse käynyt Porkkalassa Kirkkonummella ja Aulangolla Hämeenlinnassa, jotka on molemmat tosi hyviä metsäkohteita. Porkkalassa on myös sitä merenrantaa ja haluaisnkin käydä enempi jossain noissa merellisissä kohteissa.

Retkeilyopas3.inddPääkaupunkiseudun retkeilyopas (Tammi 2010) on näistä kahdesta ehkä se, josta on itselleni enempi iloa. En omista autoa, niin näihin lähikohteisiin pääsee helpommin. Kirjassa olikin monia jo ennestään tuttuja kohteita, mutta uusiakin riittäisi kyllä vähäksi aikaa. Yllättävän paljon tältäkin seudulta löytyy luontoa, vaikka Suomen mittakaavassa isoissa ja tiheästi rakennetuissa kaupungeissa ollaankin.

Tässä pääkaupunkiseudulla olen itse tykännyt seuraavista luontokohteista:

  • Malminkartanonhuippu – maisemoitu ylijäämämaiden vastaanottopaikka, Helsingin korkein kohta ja yksi mun vakituisista lenkkimaastoista
  • Vuosaarenhuippu – tämäkin on vanha ylijäämämaista tehty mäki, jonne on rakennettu erilaisia biotooppeja
  • Harakan saari – tuolla on kiva luontopolku ja merellinen ympäristö
  • Villa Elfvik / Laajalahti – tuolla yhdistyy merenranta ja metsä
  • Matalajärvi – tämä on lintubongaukseen hyvä paikka kevätmuuton aikana

Lintubongausta harrastava kaverini suosittelee Pitkäkoskea, Vanhankaupunginlahtea ja Suomenojaa, joista kahta ensin mainittua pidän itse suht tylsinä kohteina.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s