Kirja: Miina ja Manu

miina ja manu kiinassaMiina ja Manu tuntuu olevan kirjasarja, joka on suosittu vuodesta toiseen. Mä luin näitä innoissani joskus lapsena, mutta pidin sitten reilun parinkymmenen vuoden tauon ja nyt joku aika sitten hain pinon blogia varten luettavaksi. Itse pidän enemmän sarjan vanhemmista osista, koska niiden maailma on jotenkin niin erilainen ja piirrostyylikin vaihtui huonommaksi tekijöiden vaihduttua (osa niistä on siedettäviä ja osa huonoja).

Miina ja Manu Kiinassa (1991) on yksi suosikeistani tässä sarjassa. Siinä käydään seikkailemassa muurilla sekä tavataan bambumetsässä ja vuoristossa paikallisia eläimiä. Kiina on yksi niistä maista, jossa haluaisin käydä ihan oikeasti ja se taitaa olla se pääasiallinen syy myös kirjasta pitämiseen.

miina ja manu afrikassaKirjassa Miina ja Manu Afrikassa (1991) taas käydään pelkällä safarilla tapaamassa muita eläimiä. Aika yksipuolinen kuva siinä tulee maanosasta, kun tuossa Kiina-kirjassa sentään käväistään kaupungissakin ja yhtä maan tunnetuinta nähtävyyttä katsomassa. Vähän nyt jotenkin alkoi ärsyttää, kun savannit ei tosiaan ole sitä ainoaa Afrikkaa…. Tai sitten ei vaan lapsille kannata tunkea liikaa kaikkea samaan, mutta kirjan nimi olisi voinut sitten olla joku muu.

Kiina- ja Afrikka-kirjat on siis molemmat niitä sarjan vanhempia, alkuperäisiä osia ja Teutorin tekemiä. Nämä ei olleet niin opettavaisia kuin jotkut kirjat: vuosien varrella on opetettu esimerkiksi käytöstapoja, liikennesääntöjä, uimista ja maatilajuttuja. Uudemmat kirjat taas on sitten useimmiten seikkailullisempia.

Muitakin matka-aiheisia kirjoja sarjassa on. Kirjassa Miina ja Manu matkoilla (1988) kierrellään kotimaassa ja ulkomailla eri paikoissa, joista missään ei viihdytä kauaa. Uudemmista kirjoista matkateemaisia ovat esimerkiksi Seikkailu Suomessa (2008) ja Miina ja Manu reissussa (2013), jotka ovat molemmat Jari Koiviston tekemiä. Niissä molemmissa liikutaan siis ihan vain täällä Suomessa.

Kirjoitin lisäksi erillisen jutun kirjasta Miina ja Manu kaupungin kesässä, kun siitä oli enemmän sanottavaa. Blogeissa sarjasta on ollut aika vähän juttua, tähän hätään osui kohdalle vain Kirjanaisen juttu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s