Kirja: Yacoubian-talon tarinat

yacoubian-talon tarinatAlaa al-Aswani: Yacoubian-talon tarinat
(WSOY 2011 / käännös: Sampsa Peltonen)

Kirja oli lukulistallani jo aikaisemmin, mutta se tuli luettua vasta nyt, kun se oli kuukauden lukupiirikirjana. Takakannessa tätä mainostetaan arabimaailman myydyimpänä romaanina.

Kirjailija on kotoisin Egyptistä. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kairolaiseen kerrostaloon tai oikeastaan kaikki sen päähenkilöt asuvat samassa talossa. On köyhiä ja rikkaita, miehiä ja naisia. Tässä on tavallaan useampi eri juoni, kun kirjan aikana seurataan useamman eri ihmisen elämää eikä heillä ole välttämättä mitään muuta yhteistä kirjan aikana kuin tuo talo.

Mä pidin kirjaa jotenkin ahdistavana. Tuntui, että kaikilla menee huonosti ja esim. inhottavia pahoinpitelykohtauksia oli kirjassa liian monta. Jos tämä ei tosiaan olisi ollut lukupiirikirja, olisi kyllä jäänyt kesken tosi aikaisessa vaiheessa.

Jos on kiinnostunut vieraista kulttuureista, arkielämästä muualla tai jossain määrin kriittisestä tekstistä, niin sitten tämä kannattaa lukea. Kirja ei tosiaankaan anna mitään kaunisteltua kuvaa egyptiläisestä yhteiskunnasta ja muslimeistakin saa vähän epämääräisen käsityksen. Tosin en saanut oikein selvää, että mitä aikakautta tämä yrittää kuvata ja kuinka todenmukainen kuvaus on.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s