Skogskyrkogården

Tukholman Skogskyrkogården on hautausmaa, joka on lisätty Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1994. Olisin varmaan ex-hautausmaatyöläisenä käynyt tuolla muutekin joskus myöhemmin, mutta juuri tällä kertaa innostuin lähtemään sinne uusien Unesco-kohteiden bongaamisen takia. (Kuvat on siis marraskuun alussa tehdyllä Tukholman-risteilyllä otettuja.)

 photo Skogskyrkogaringrden 051115-5_zps2fube1bs.jpg

Skogskyrkogården sijaitsee noin 15 km päässä Tukholman keskustassa ja sinne pääsee helpoiten metrolla, samannimiselle metroasemalle matka kestää keskustasta noin 10 minuuttia. Käyttöön hautausmaa on otettu vuonna 1920, mutta viimeisiä rakennustöitä ja laajennuksia on tehty vielä 1940-luvulla. Siellä on eri uskontokunnille omia alueitaan. Juutalaisten hautausmaa on erikseen, mutta kuitenkin Skogskyrkogårdenista ja sitä ei ole otettu mukaan maailmanperintökohteeseen.

 photo Skogskyrkogaringrden 051115-6_zpsdi8gxo5g.jpg

Kuvassa on vuodelta 1940 oleva vanhempi krematorio, jonka yhteydessä on myös kappelitiloja. Pidemmällä on vielä kaksi muuta 1920-luvulta peräisin olevaa kappelia ja uudempi krematorio. Me ei käyty missään kappeleista sisällä asti, niin se jäi vielä seuraavan kerran ohjelmaan. Hautausmaan keskellä on myös infokeskus, mutta talvikaudella se on auki vain viikonloppuisin, niin ei jaksettu kävellä sinne asti.

 photo Skogskyrkogaringrden 051115-8_zpsryli9ltg.jpg

Hautausmaa on aika iso, 102 hehtaaria. Tuohon pinta-alaan mahtuu monenlaista: metsää, nurmikenttää ja kaikkea siltä väliltä. Suurin osa taitaa kuitenkin olla tuota ylhäällä näkyvää metsäistä aluetta. Tämä on kuulemma aikanaan vaikuttanut tosi paljon hautausmaiden kehittymiseen Ruotsissa, että on alettu huomioimaan enemmän luonnonläheisyyttä. Kivet tuntuivat muuten olevan selvästi väljemmässä kuin suomalaisilla hautausmailla.

 photo Skogskyrkogaringrden 051115-9_zpssctclbmi.jpg

Kun kerran alan töitä olen tehnyt, niin tuli verrattua paikkaa aika paljon omiin työpaikkoihin ja niiden hoitotasoon. Paikoitellen sanoisin, että kyllä meillä on siistimpää, mutta mä olenkin aika tarkka katsoja. Tällä kertaa ei keritty kiertää koko paikkaa läpi, niin joskus menen tuonne paremmalla ajalla ja olisi kiinnostavaa nähdä se eri vuodenaikoina. Tuonne on haudattu joitakin julkkiksia (esim. Greta Garbo), niin niitäkin hautoja voisi käydä katsomassa.

On toi kyllä suosittelemisen arvoinen käyntikohde. Puutarhajutuista kiinnostuneille kesä on paras hetki käydä, kun kaikki kasvit on paremmassa kuosissa. Nettisivuille pääsee tästä. Sieltä on ladattavissa mm. kartta, vaikka paikan päältäkin löytyi mukaan otettavat paperikartat.

Advertisement

1 thought on “Skogskyrkogården

  1. Pingback: Tukholman kiinnostavat puutarhakohteet | Kirjamatkat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s