Kirja: Kolttain mailta

kolttain mailtaSamuli Paulaharju: Kolttain mailta
(SKS 2009 / Kansi: Teemu Junkkaala)

Olen lukenut näitä Samuli Paulaharjun kansatieteellisiä kirjoja muistaakseni kaksi kappaletta aikaisemmin ja tarkoitus on ollut lukea loputkin. Kansojen juurilla -lukuhaasteen kunniaksi valitsin luettavaksi tämän kolttasaamelaisista kertovan.

Paulaharju teki tietojenkeruumatkan Petsamon ja Kuolan Lapin seuduille vuonna 1914 ja tämä sen tuloksena syntynyt kirja julkaistiin 1921. Silloin ei Suomessa tunnettu kovin hyvin aluetta eikä kansaa. Kirjassa kerrotaan kolttien asuinalueista, tavoista, metsästyksestä, poronhoidosta, käsitöistä, uskonnosta ja niin edelleen.

Oli tämä kyllä varsin kiinnostava kirja! Tykkäsin erityisesti kuvituksena olleista vanhoista valokuvista. Tämä on kyllä ollut tallentamisen arvoista historiaa. Saamelaisuus on alkanut kiinnostaa erityisesti tässä vuoden sisään, mutten ole silti tullut kunnolla etsineeksi tietoa aiheesta kirjamuodossa. En siis itsekään tunne kovin hyvin eri saamelaisryhmiä.

Välillä tuli tosin mietittyä, kuinka paljon aika on tämän kirjan julkaisun jälkeen muuttunut. Koltat esimerkiksi kuitattiin huonoissa vaatteissa kulkeviksi porovarkaiksi ja se ei ainakaan taida olla enää nykypäivää… Varmaan monia muita tapoja on kyllä edelleen voimissaan. Se ainakin on tainnut vaikuttaa aika paljon, että aluejakoja on säädetty muutaman kerran Suomen, Norjan ja Venäjän kesken kirjan tietojen keruun jälkeen.

Netissä kävin tutkimassa tietoutta kolttien yhdistyksen Saa’mi Nue’ttin sivuilta.

1 thought on “Kirja: Kolttain mailta

  1. Pingback: Kansojen juurilla | Kirjamatkat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s