Haavematkailua: Terrakotta-armeija

Terracotta Army Pit 1 - 12

Yksi niistä nähtävyyksistä, johon olen halunnut päästä jo kauan käymään, on Kiinassa Xi’anissa sijaitseva Terrakotta-armeija (tai “ensimmäisen Qin-keisarin mausoleumi”, kuten se taisi olla Unesco-listalla). Se on maan ensimmäisen keisarin hautapaikalle rakennettu tuhansien savisten sotilaiden ja hevosten armeija, joka on lisätty myös Unescon maailmanperintöluetteloon.

Armeija rakennettiin noin vuonna 200 ennen ajanlaskun alkua. Sotilaat ovat ihmisen kokoisia ja ne ovat ulkonäöltään yksilöllisiä esim. värityksen suhteen. Yhteensä sotilaita on joku 8000-9000 ja armeijan oli tarkoitus suojata keisaria kuolemanjälkeisessä elämässä. Se löydettiin vuonna 1974, mutta kaikkea ei ole vieläkään saatu kaivettua esiin ja käsittääkseni se keisarin varsinainen hautakammiokin on vielä avaamatta.

Kaikki historialliset museot on kova juttu mun mielestä, niin sen vuoksi tuo on aikanaan ilmestynyt haavematkakohteiden listalle. Hautausmaalla työskennelleenä mua on alkanut kiinnostaa hautauskulttuuri ja -tavat eri maissa, niin sekin on hyvä syy haluta tuonne.

Tampereella oli Vapriikin museokeskuksessa pari vuotta sitten esillä aiheeseen liittyvä näyttely, johon oli muun muassa tuotu joitakin sotilaita ja haudasta löydettyjä esineitä. Olin tosi iloinen, että pääsin käymään edes siellä, koska Kiinan matkan toteutumisesta ei koskaan voi olla varma.

Jos joku on kiinnostunut tietämään lisää, niin Wikipediasta irtoaa lisätietoa.

(Kuva Wikimedia Commonsista.)

Advertisement

2 thoughts on “Haavematkailua: Terrakotta-armeija

 1. ketjukolaaja

  Minä pääsin aikoinaan katselemaan Tampereen taidemuseossa järjestettyä Muinainen Egypti -näyttelyä. Sinne oli koottu monista maailman museoista esineistöä faaraoitten maasta. Tuskinpa tulee minunkaan Eptyykissä käytyä. Lontoossa kävin kerran British Museumissa, siellä oli aikamoinen Egypti-osasto. Kiina-osasto oli myös aika laajannäköinen, taisi painottua keramiikkaan? Luulen, että tuollainen kiertävä näyttely on ihan paras (ja halvin!) tapa tutustua korvaamattoman kallisarvoisiin museoesineisiin. Matka maapallon toiselle puolelle verottaa voimia ja rahavaroja ihan turhanpäiväisesti.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Harmi, ettei vastaavia näyttelyitä ole Suomessa useammin. Pitäisi siis varmaan lähteä tuonne British museumiin, se kuulostaa ihan mulle sopivalta paikalta.

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s