Kirja: Absurdin suurvalta

absurdin suurvaltaLauri Vahtre: Absurdin suurvalta – Elämää neuvostojärjestelmässä (WSOY 2010)

Lauri Vahtre on virolainen historioitsija ja kansanedustaja. Kirja kertoo Neuvostoliiton yhteiskuntajärjestelmästä ja arkielämästä siellä. Lähtökohta on, että koko valtio (ja aikaisempi Venäjä) ja itse kommunismi ovat absurdeja asioita, joilla tavoin ei minkään järkevän systeemin pitäisi toimia.

Suurimmaksi osaksi kirja on kuvausta, miten arkiset asiat Neuvostoliitossa toimivat tai siis useinhan ne eivät toimineet. Kaikesta ruuasta ja tavarasta oli puutetta, välillä joitakin asioita sai vain tietyistä paikoista ja usein joutui jonottamaan kaikkea. Tämä oli yksi ilmentymä siitä, että kapitalismi ja raha olivat pahoja asioita.

Järjestelmä lähti liikkeelle siitä, että puolue on aina oikeassa. Porukkaa yritettiin aivopestä uskomaan systeemiin ja lapset otettiin mukaan toimintaan pienestä pitäen. Ulkomaille ei suurin osa porukasta päässyt ikinä, koska omassa maassa piti kaikki olla hyvin ja länsimaihin suhtauduttiin melko negatiivisesti.

Kolhoosit, teollisuus ja kaikki on määrätty toimimaan tietyllä tavalla. Sillä ei ole mitään väliä, mikä tulos on tai voidaanko sitä parantaa, vaan kaikki tehdään niin kuin on sanottu. (Mua nauratti esim. ajatus siitä, miten yritetään viljellä maissia Jäämeren rannallakin ihan vain siksi kun valtio sattui keksimään sen.) Eri tieteenalojakin muokattiin halutuiksi riippumatta siitä, mitä niiden tutkimukset tai vakiintuneet teoriat ovat olleet. Tilastoilla saatiin kaikki kikkailtua näyttämään hyvältä riippumatta siitä miten asiat olivat oikeasti.

Oikeastaan on aika ihme, että miten tällä tekniikalla saatiin koko Neuvostoliitto pysymään kasassa noinkin monta vuotta. Kirjoittajan ajatus tuntui olevan, että sosialismi ja kommunismi eivät sisällä mitään järkevää, mutta mä itse uskon edelleen siihen, että niissä on jotain hyvääkin ainakin teoreettisella tasolla (rauha, ystävyys, solidaarisuus!).

Kirja oli kevyehköllä tyylillä kirjoitettu kriittinen näkemys Neuvostoliitosta, ei neutraali tai tieteellinen. Sillä saa kuitenkin hyvän yleiskuvan systeemistä ja itse sain tästä aika paljon uusia juttuja irti. Kiinnosti siis todellakin.

EDIT: Tämä on siis ensimmäinen suoritus Ketjukolaajan Leningrad – Ost-Berlin -lukuhaasteeseen.

Advertisements

3 thoughts on “Kirja: Absurdin suurvalta

 1. ketjukolaaja

  Minä en ihan usko, että kaikki olisi ollut sosialistisissa maissa niin pielessä kuin lukemassasi kirjassa vaikuttaisi kerrotun. Paljon on kieltämättä juttuja, joitten yleisviritys on se, että ‘on sama istutko vai seisotko vai teetkö työtä, palkka tulee joka tapauksessa’. On mahdollista, että tällaistakin tyyliä on harjoitettu, siksi paljon siitä kerrotaan, mutta yhteiskunta ei olisi millään toiminut, jos kaikki olisivat suhtautuneet työntekoon leväperäisesti.

  Uskon kuten sinäkin, että kyseessä on kriittinen näkemys, ehkäpä sellainen, jonka on esittänyt reaalisosialismiin pettynyt henkilö. Sitä paitsi Baltian kansoilla on todella ollut syytä pettymykseen, niin paljon niitten kansallinen kulttuuri kärsi neuvostoaikoina.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Toi on kyllä totta, että erityisesti Baltiasta saattaa löytyä erityisen paljon niitä Neuvostoliiton vihaajia. En oikein saanut kirjasta selvää, että oliko kirjoittajalla jotain asioita, mitkä olivat Neuvostoliiton ajassa jääneet vaivaamaan tai mikä siinä oli erityisesti ärsyttämään.

   Like

   Reply
 2. Pingback: Sosialistista aikaa etsimässä | Kirjamatkat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s