Kirja: Vihervaaran Anna -sarja

Esittelyssä vaihteeksi kirjasarja, joissa ei tosiaan ole mitään matkateemaa eli L. M. Montgomeryn Vihervaaran Anna -sarja:

  • Annan nuoruusvuodet (1908)
  • Anna ystävämme (1909)
  • Annan unelmavuodet (1915)
  • Anna opettajana (1936)
  • Anna omassa kodissaan (1917)
  • Sateenkaarinotko (1919)
  • Annan perhe (1939)
  • Kotikunnaan Rilla (1920)

Tuossa listassa kirjat on siis tarinan mukaisessa järjestyksessä eivätkä ilmestymisjärjestyksessä. Vuosiluvut ovat alkuperäisiä julkaisuvuosia ja niistä kolme uusinta on tosiaan suomennettu vasta 2000-luvulla.

anna-sarjaEräs kirjabloggaajatoveri mainitsi taannoin Facebookissa lukeneensa juuri Annan nuoruusvuodet -kirjan ja kuvaili päähenkilöä ärsyttäväksi. Innostuin kommentista sen verran, että oli ihan pakko lukea koko sarja läpi uudestaan ja tarkistaa omat mielipiteet vuosien tauon jälkeen. Jotenkin oli myös sellainen olo, että on ihan pakko kirjoittaa sarjasta tänne.

Tarina alkaa, kun 11-vuotias orpo Anna saa oman pysyvän kasvattiperheen. Sarjassa seurataan Annan kasvua aikuiseksi ja elämää oman perheen kanssa. Tapahtumat sijoittuvat Prinssi Edwardin saarelle Kanadaan. Eniten pidän kahdesta ensimmäisestä kirjasta, jossa Anna on nuori ja seuraavaksi eniten Sateenkaarinotkosta, jossa pääosassa ovat hänen lapsensa.

Ja ei, Anna ei ole omasta mielestäni ärsyttävä. Tykkään edelleen sarjasta tosi paljon. Toiset pitävät enemmän Uuden kuun Emiliasta kirjahahmona, mutta mä pidän enempi Annasta (olen aina pitänyt). Emilia pelkästään haaveilee ja on tosi mitäänsanomaton henkilö, kun Annassa on enempi särmää ja Annan haaveilut on jotenkin mielenkiintoisempia.

Sarjaan kuuluu myös ensimmäistä kertaa vuonna 2009 julkaistu Annan jäähyväiset, joka koostuu lähinnä runoista ja novelleista. Se oli mulla nyt luettavana ekaa kertaa. Kirja oli mulla kolme kuukautta kesken (luin muut osat syyskuussa) ja viime viikolla luovutin, sain edettyä vajaaseen puoliväliin. En vaan löytänyt kirjasta sitä samaa maailmaa kuin muista kirjoista ja runoja oli mukana ihan liikaa.

Annasta on tehty myös joitakin televisioelokuvia, mutten itse muista nähneeni niitä koskaan. Tie Avonleaan -sarjaa sen sijaan olen nähnyt joskus 1990-luvulla osittain, kun se tuli telkkarista. Se sijoittuu siis samaan kylään kuin Anna-kirjat, mutta päähenkilönä on Montgomeryn toisissa kirjoissa oleva Sara tarinatyttö.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s