Kirja: Sovjetistan

sovjetistanErika Fatland: Sovjetistan
(Siltala 2015 / Kääntäjä: Hanna Tarkka)

Norjalainen toimittaja Erika Fatland kertoo kirjassaan viidestä Keski-Aasian maasta: Turkmenistanista, Kazakstanista, Tadzikistanista, Kirgisiasta ja Uzbekistanista. Katsoin äskettäin Ville Haapasalon matkaohjelman Silkkitie 30 päivässä (postaus tulossa siitäkin!), jossa reissattiin osittain samoissa maissa ja siitä jäi halu tietää lisää tuosta maailmankolkasta.

Nämä maat itsenäistyivät Neuvostoliitosta vuonna 1991. Poliittisesti niistä löytyy nykyisin sekä diktatuuria että jonkunlaista demokratiaa. Kirja esittelee yhteiskuntaa, historiaa ja kulttuuria, tavallaan kaikki viisi maata ovat samaan aikaan samanlaisia ja erilaisia. Ne ovat kiinnostava sekoitus vanhaa Silkkitien ajalta periytyvää historiaa, neuvostoaikaa ja ihan omia nykyajan kuvioita.

Kyllä! Oli kiinnostava kirja! Matkakertomukset on yksi mun suosikeista kirjallisuuden lajityypeistä ja tuntuu, että viime aikoina on osunut kohdalle enemmän hyviä kuin huonoja. Tässä tyyliin ja lähestymistapaan vaikuttaa ehkä se, että kirjoittaja on taustaltaan toimittaja eli tämä oli jotenkin reportaasimaisempi kuin “perinteinen” matkakertomus. (Ja se ei siis ole huono asia!)

2 thoughts on “Kirja: Sovjetistan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s