Kirja: Pohjois-Korea – Siperiasta itään

pohjois-koreaJouni Hokkanen: Pohjois-Korea – Siperiasta itään
(Johnny Kniga 2013, kansi: Anthony Asael/Corbis/SKOY)

Osittain tämä on matkakertomus ja osittain tietokirja Pohjois-Koreasta. Jouni Hokkanen on vieraillut maassa elokuvafestivaaleilla ja kertoo kirjassa omia vaikutelmiaan. Suurissa määrin tässä kuitenkin myös keskitytään maan poliittiseen ja taloudelliseen tilanteeseen. Periaatteessa tästä olisi voinut saada myös kaksi eri kirjaa: matkakertomuksen lisäksi sen yleisemmän kirjan, joita ei suomeksi aiheeseen liittyen juurikaan löydy.

Pohjois-Korea on jotenkin jännän kaksijakoinen paikka. Tavallisella kansalla on nälkä ja kaikesta on puutetta. Maan johto sitten taas käyttää rahaa ties mihin luksukseen. Paikallinen virallinen aatemaailmakin on kanssa aika kiinnostava. Toisaalta tuossa on siis kyllä maa, jossa haluaisin käydä. Todenmukaista kuvaa voi kuitenkin olla aika vaikeaa saada, kun siellä on turisteilta periaatteessa yksin liikkuminen kielletty, kun siellä halutaan näyttää vain se virallinen totuus. Kirjassa oli kuitenkin jonkun verran myös kuvauksia asioista, joita kaikki maassa käyvät turistit eivät välttämättä näe (Hokkanen pääsi joitakin kertoja käymään omilla teillään).

Luin aikaisemmin Barbara Demickin kirjan Suljettu maa, mutta siitä en näköjään ollutkaan blogannut. Se oli kirjoitettu paikallisten loikkareiden haastattelujen pohjalta ja siitä saa siten toisenlaisen näkökulman maan arkeen.

(Suoritus Kurjen siivillä -lukuhaasteeseen.)

Advertisement

1 thought on “Kirja: Pohjois-Korea – Siperiasta itään

  1. Pingback: Kurjen siivillä Itä-Aasiaan | Kirjamatkat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s