Kirja: KonMari

konmariMarie Kondo: KonMari
(Bazar 2015 / Kääntäjä: Päivi Rekiaro, kansi: Satu Kontinen)

Tästä kirjasta ja sen sisältämästä siivousmetodista on tullut viime syksynä kunnon hittituote. Pääideana on kotona olevien tavaroiden karsiminen ja järjestäminen. Moni puhuu KonMarin puolesta ja moni muu taas sanoo sitä typeräksi edes lukematta kirjaa. Mun ei ollut alun perin tarkoitus kirjoittaa tästä, mutta sitten hokasin, että tämähän käy Itä-Aasia-lukuhaasteeseen, niin kasasin tänne jonkunlaisen tekstin.

Ideana on miettiä, tuottavatko omata tavarat iloa ja luopua niistä, jotka eivät sitä tee. Kaikki muut vanhat opit säilyttämisen arvoisista tavaroista ei kuulemma ole käyttämisen arvoisia. Kondo neuvoo käymään tavarat läpi tässä järjestyksessä: vaatteet, kirjat, paperit, sekalaiset ja tunnearvoiset tavarat. Vaatteille tässä oli sellainen “pystyyn viikaamisen” tapa, joka sopii laatikoihin, muttei suomalaisiin kaappeihin.

Kondo oli sitä mieltä, etteivät ihmiset osaa automaattisesti järjestellä tavaroitaan järkevästi, vaan se pitää erikseen opetella. Ensin on tarkoitus saada tavaramäärä sopivaksi ja sitten vasta miettiä säilytysratkaisuja. Kaikelle pitäisi kuitenkin löytyä se oma sopiva paikka.  Jokainen tekee myös itse tunnepohjalta sen ratkaisun, mikä on itselle sopiva tavaramäärä. (Moni luulee, että KonMari tarkoittaa minimalismia, mutta tällä perusteellahan se ei sitä ole!)

Kirjassa ei ole kuvia ollenkaan, niin toi pystyyn viikkaaminen tuntuu ehkä vähän oudolta. Netistä löytyy kuitenkin ohjeita esim. täältä. Inspiroivien kotien kuvia tässä ei myöskään ole. Moni on kritisoinut kirjan oppeja siitä, että tavaroille pitäisi puhua tai kiitellä niitä, mutta itse näen sen lähinnä tavaroista huolehtimisen periaatteena, johon sekoittuu japanilainen hengellisyys. Toi ilon tuottaminenkin on vähän siinä ja siinä kanssa monen mielestä, mutta on siinäkin kyllä perää, ettei tavaroita kannata säilyttää esim. velvollisuudentunnosta tai jos ne vaan ahdistaa.

Itselläni on tarkoitus karsia tavaramäärää kotona radikaalisti sinne minimalismin suuntaan (liikaa tavaraa ja laiska siivoamaan = ei hyvä). Tästä kirjasta on sen verran paljon puhuttu, että pitihän se lukea läpi. Mä en saanut tästä mitään suurempaa herätystä, että haluaisin siirtyä heti käyttämään kirjan oppeja kotonani. Tässä oli kuitenkin niitä hyviäkin puolia ja aivoissa tuntui naksahtelevan jotain paikalleen. Ainakin tuota viikkausta on tarkoitus kokeilla joittenkin vaateryhmien ja kangaskassien kanssa, jotta löytäisin haluamani vaatteet vielä helpommin.

Facebookista löytyy muuten Konmari Suomi -ryhmä, jos joku on siitä kiinnostunut. Itse en ole vielä liittynyt sinne, niin en yhtään tiedä mikä meno siellä on. Itse olen vain Paikka kaikelle -ryhmässä, joka on suunnattu kaikenlaisille kotinsa järjestelijöille tekniikasta riippumatta.

Advertisements

One thought on “Kirja: KonMari

  1. Pingback: Kurjen siivillä Itä-Aasiaan | Kirjamatkat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s