Kirja: Aina matkalla

aina-matkallaSatu Rommi: Aina matkalla
(Basam Books 2015)

Satu Rommi opettaa joogaa ja kirjoittaa. Maailmalla hän on ollut viimeiset 20 vuotta, aina matkalla.

Kirjan aikana hän oleskelee Malesiassa, Singaporessa ja Balilla. Varsinainen paikkojen kuvailu ei kuitenkaan ole se kirjan ykköspointti, vaan enemmän se ainainen matkalla olo. Monet ihmettelevät “oikean työpaikan” puutetta, mutta Rommi itse tuntuu olevan tyytyväinen tilanteeseensa diginomadina. Toinen kirjan teema on ulkosuomalaisuus. Rommin oma suomalaisuus on muuttunut pitkän poissaolon aikana toisenlaiseksi kuin mitä se täällä asuvalla olisi.

Tämä on suht lyhyehkö kirja ja tyyliltään samanlainen kevyehkö ja sujuva kuten Rommin aikaisemmatkin. Osa matkakirjoista on sellaisia reportaasimaisempia tai päiväkirjamaisempia, itse tykkään tästä tyylistä. Lisäksi tykkään siitä, että tässä oli mukana pohdintoja nomadiudesta ja ulkosuomalaisuudesta eikä keskitytty pelkästään paikkojen kuvaamiseen.

Jo jonkun aikaisemman kirjan kohdalla löysin netistä kommentin sen ylemmyydentuntoisesta tyylistä, että kirjoittajan tapa matkustaa tai joogata on parempi ja oikeampi kuin muiden. Tässäkin oli havaittavissa jonkin verran sitä samaa henkeä, vaikkei varsinaisesta saarnaamisesta ollutkaan kyse.

Advertisement

2 thoughts on “Kirja: Aina matkalla

 1. Elisa Helenius

  Kiinnostava kirjalöytö! Diginomadit kiinnostavat itseänikin. Jooganopettamisen ja kirjojen kirjoittamisen voi varmaan hyvin yhdistää liikkuvaan elämäntyyliin.

  Olikohan kirjassa kuitenkaan ylimielinen tyyli, vai kokivatkohan jotkut lukijat vain uhkaksi sen, että joku elää erilailla kuin he itse? Moni kun voi myös unelmoida maailmankiertämisestä, muttei uskalla toteuttaa haavetta, jolloin sitä voi suhtautua negatiivisesti niihin, joilla rohkeutta riittää. Ihmisillä on myös outo tapa tuomita elämäntavat, jotka ovat erilaiset kuin heidän omansa ja kokea ne uhkaaviksi, vaikka kukaan ei pyytäisikään toista elämään samalla tavalla kuin itse elää. Voihan Rommi toki kokeakin oman elämäntyylinsä parhaaksi, ja siksi hän on sen valinnutkin, tai sitten hän vain yrittää saada muutkin toteuttamaan “hullut haaveensa”.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Mä en muista oliko se matka- vai joogabloggaaja, joka asennetta kommentoi, mutta kuitenkin sellainen ihminen, joka on edes osittain samassa viiteryhmässä. Mulle jäi tästä nimenomaisesta kirjasta mieleen jossain määrin negatiivinen ja ylemmyydentuntoinen kommentointi Aasiassa reppureissaavien jenkkien “vääränlaisesta” matkailutyylistä. Myös Päivi Kanniston nomadikirjaa on muuten kritisoitu samasta asenteesta. Toivon mukaan kaikki kuitenkin löytävät itselleen sopivan tavan matkustaa ja hyväksyvät sen, ettei oma tapa ole ainoa oikea.

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s