Hotelli- ja ravintolamuseo

 photo hotelli- ja ravintolamuseo_zpsnfop3oc5.jpg

Hotelli- ja ravintolamuseo sijaitsee Helsingissä Kaapelitehtaalla. Tämä on taas niitä aihepiirejä, joista ei välttämättä oleta löytävänsä museota ja muutenkin ilmeisesti vähemmän tunnettu paikka, niin päättelin sen olevan oman blogipostauksen arvoinen.

Esillä on hotelli- ja ravintola-alan historiaa Suomessa, miten ala on kehittynyt täällä vuosien varrella. Osittain tämä on siis ruoka- ja juomakulttuurin historiaa. Iso osa asioista on esitetty kuvin ja tekstein, mutta nähtävillä on myös muun muassa eri paikkojen astioita, vanha hotellihuone ja malli vanhasta Alkon myymälästä. Heti alussa on tutkittavana kuvassa näkyvä vanhan hotellin pienoismalli.

Itse jumituin pitkäksi aikaa karaokelaitteelle. Olin yksin koko museossa, niin sain lauleskella ihan rauhassa ja sain vetää putkeen niin monta kappaletta kuin halusin, mikä ei laivalla onnistu. (Noin viiden laulun jälkeen lopetin, kun tuolla oli kuitenkin aika rajallinen valikoima.) Tuntui, että kaikki oli nähty aika nopeasti, niin muuten koko paikassa itseltäni kauaa kulunut – toki olen muutenkin usein aika pikainen kävijä.

Maaliskuun alkupuolella museossa on avautumassa Rinta rinnan – Työvuorossa naiset -näyttely, joka esittelee naistyöntekijöitä hotelli- ja ravintola-alalla.

Olin ollut tietoinen museon olemassaolosta, mutten ollut aiemmin suunnitellut siellä käymistä. Samassa talossa sijaitseva Teatterimuseo oli sen sijaan kiinnostanut pitkään ja siellä käydessäni päätin katsoa samalla vaivalla tämänkin. (Teatterimuseosta on oma postauksensa tulossa vielä!) Luulen, että tänne paikkaan riitti tämä yksi käyntikerta.On todennäköistä, etten tule menneeksi tuota uutta näyttelyäkään katsomaan. Suurimmaksi osaksi se varmaan johtuu ihan teemasta, ettei se jaksa kiinnostaa itseäni enempää: tuolla oli kuitenkin sen verran paljon kaikkia ravintola- ja ruokajuttuja, joista en ole niin kiinnostunut.

Tuli mieleen, että museota kannattaa suositella erityisesti matkailusta kiinnostuneille käyntikohteeksi. Jos lasten kanssa on liikkeellä, se ei ehkä ole paras mahdollinen valinta, vaan suosittelisin ennemmin aikuisille.

Advertisement

58 thoughts on “Hotelli- ja ravintolamuseo

 1. Teija / Lähdetään taas

  Minulla on ollut tuo museo jo pitkään käyntilistalla, en vain ole saanut aikaiseksi käveltyä tuota Lauttasaaren siltaa, jotta pääsisin museolle asti :D Ehkä tässä kevään aikana vielä käyn. Meidän lasi kun ei ole vielä vuottakaan, niin varmasti viihtyy rattaissa sen verran, että ehdin kiertää museon.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Lauttasaaresta onkin aika lyhyt matka! :D Tuonikäisen lapsen kanssa saa vielä suht hyvin itsekin katseltua jotain.

   Like

   Reply
  1. Veera Post author

   Mä olen itse bongaillut museokortin hankittuani kaikkia vähän tunnettuja museoita ja on siellä aika paljon kivoja yllätyksiä.

   Like

   Reply
 2. Saana Jaakkola

  Mun pitäisi tehdä oikein turistiretki Helsinkiin, siellä kun tulee käytyä vain koulutuksissa ja muissa tapahtumissa, satamassa tai lentokentällä, eikä millään reissulla jää aikaa pk-seudun nähtävyyksille ja käyntikohteille. Pitäisi varata kokonainen viikonloppu ihan vaan turistitouhuja varten. Moni Helsingin kohde on listalla odottelemassa, mutta tällaisesta museosta en ole koskaan ennen kuullutkaan.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Täällä on kyllä vaikka mitä kaikkea jännää, josta moni ei ole kuullutkaan. Kannattaa yrittää siis järkätä joku turistiviikonloppu täällä päin, itse suunnittelen vastaavaa jossain toisessa suomalaisessa kaupungissa.

   Liked by 1 person

   Reply
 3. Anne

  Matkailualan ammattilaisena on hävettävää myöntää, että en edes tiennyt tälläisen museon olemassaolosta! Mutta miksi siellä oli karaokelaite? :D

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Aina voi oppia uutta! :D Siellä esiteltiin ravintoloiden ohjelmatoimintaa: ennen erilaiset esiintyjät oli suosittuja ja 90-luvulla karaoke alkoi lisätä suosiotaan ohjelmanumerona.

   Like

   Reply
  1. Veera Post author

   Sen takia mä tästä kirjoitinkin, kun harva tietää paikasta, mutta moni voi silti olla kiinnostunut. :)

   Like

   Reply
 4. Martta / Martan Matkassa

  Matkailuopintojen yhteydessä meille oli järjestetty tutustumiskäynti kyseiseen museoon ja ikävä kyllä olin tuolloin kipeänä, enkä päässyt. Täytyykin kuitata tuo ensi kesänä, toivottavasti Työvuorossa naiset näyttely olisi vielä silloin nähtävissä… ;)

  Like

  Reply
 5. Laura / My Passport Pages

  No en ollut kyllä minäkään tästä museosta ennen kuullut, mutta turisti-viikonloppu Helsinkiin on jo siskon kanssa sovittuna keväälle, joten täytyykin pitää mielessä myös tämä vaihtoehto, etenkin jos sattuu käymään kelien kanssa huono tuuri niin silloin tämä olisi erittäin mielenkiintoinen paikka käydä, miksei toki muutenkin!

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Nyt mun täytyy kyllä alkaa suunnitella kunnolla itselleni turistiviikonloppua Suomessa, pitäis vaan osata päättää missä.

   Like

   Reply
 6. Stacy Siivonen

  Minäkin olen tietoinen tuosta museosta, koska se kerjäsi sateenkaariväen kokemuksia hotelleista ja ravintoloista eikä minulla ollut mitään sanottavaa siihen, ei nytkään. Ehkäpä ne ajattelivat, että queer-nakit ja muusi maistuu erilaiselta kuin hetero-nakit ja muusi. Toisin sanoen suhtautuminen sateenkaariväkeen on ollut joka paikassa ihan neutraalia, mitä enempää ei voi vaatiakaan, mutta ei siitä kerry mitään sanottavaa.

  Like

  Reply
 7. maailmanaarella

  Tästä en ollut ennen kuullutkaan. Muutenkin Suomessa tulee tosi harvoin käytyä museoissa. Viime kesänä kyllä kävin peräti yhdessä Kristiinankaupungissa sijaitsevassa Lebellin kauppiaan talossa, joka oli muutettu museoksi. Ja yllätyin kyllä positiivisesti. Pitäisi useammin “rohkaistua” astumaan museon ovesta sisään.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Mä olen lisännyt museokäyntejä Suomessa ja yritän bloggauksilla innostaa muitakin, koska täälläkin on niin paljon näkemisen arvoisia.

   Liked by 1 person

   Reply
 8. pschildt

  Oikeassa olet, vähemmän tunnettu, sillä en ollut moisesta onnistunut kuulemaankaan. Läheinen teatterimuseon sen sijaan olisi ollut tuttu :-) Kiva sekin!

  Like

  Reply
 9. j / Lempipaikkojani

  En ollut koskaan kuullutkaan tuollaisesta museosta. Toki joskus tuntuu, että ihan liian vähän tulee ylipäätään perehdyttyä mihinkään museoihin. Pitäisi lisätä niitä kyllä ohjelmaan.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Mä jaksan aina suositella museoita, kun niitä on sen verran, että jokaiselle pitäisi löytyä sopiva.

   Like

   Reply
 10. Terhi / Muru Mou

  Kuulostaa mielenkiintoiselta ja näkemisen arvoiselta paikalta! Mielenkiinto heräsi heti, tuolla pitää käydä seuraavalla Helsingin reissulla :) Oliko tekstit myös englanniksi?

  Like

  Reply
 11. Mirka/ Reason for a Season

  Jossain Sokos Hotelsin bileissä tuolla tuli käytyä. Oli ihan hauska nähdä menneiden vuosikymmenien hotellihuoneita siellä. Tällaisia paikkoja kotikaupungissa ei kyllä aina tule huomioitua. Lähelle on usein vaikea nähdä :D. Täytyisi käydä museoissa kyllä enemmänkin, ne ovat välillä tosi mielenkiintoisia.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Sä taisit olla eka kommentoija, joka tuolla on käynyt! Mä olen nyt yrittänyt tarkoituksella etsiä kotinurkkien jänniä juttuja.

   Like

   Reply
 12. Anna / Muuttolintu

  Suurena karaoken rakastajana olisin ollut tuolla liekeissä, viisi biisiä ei ehkä olis riittänyt miulle :)

  Like

  Reply
 13. Noora | Kerran poistuin kotoa

  Mäkään en ollut tuosta museosta aiemmin kuullut. Tuskin ihan sen perässä retkeä Helsinkiin tekisin, mutta voisin vilkaista, jos olisin noilla kulmilla. Tuo vanha Alkon myymälä kiinnostaisi. Olen kuullut mua vanhemmilta ihmisiltä paljon juttuja siitä, millainen Alko oli ennemmin. Varmasti aika erilaista nykypäivään verrattuna.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Välillä tuntuu että kaikki oli ennen ihan vähän aikaa sittenkin eri tavalla (ei välttämättä kuitenkaan paremmin). En minäkään tuonne lähtisi käymään “varta vasten”, mutta jos on muutenkin jo tänne päin tulossa….

   Like

   Reply
 14. Johanna Hulda

  Ensimmäistä kertaa kuulin tuosta museosta. Karaokelaite ja vanha Alko-kauppa kuulostavat hauskoilta, ja ruokakulttuurin historia kiinnostaa aina :)

  Like

  Reply
 15. Anna Koskela

  Pienet museot ovat kivoja. Itse tuskastun isoissa monikerroksisissa paikoissa, joissa on 70 000 huonetta : D Ainut ongelma on tosiaan löytää näitä pikkuisia museoita. Niistä ei niin kamalasti puhuta. Joten hyvä kun kirjoitit tästä.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Joo tuolla muualla päin Suomea on varmaan monta kivaa pikkumuseota, joista minäkään en ole kuullut…. Toisaalta olis joskus kiva päästä johonkin oikeasti isoon museoon, British Museumiin tai mitä niitä nyt on.

   Like

   Reply
 16. Mira / Exploras

  Pienet museot voivat olla yllättävän kivoja löytöjä. En ole varmaan koskaan käynyt Hesassa missään museossa, en isossa enkä pienessä – varmaan joskus pitäisi ;)

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Oho, siis et oo käynyt edes vaikka Eläinmuseossa tai Ateneumissa tyyliin luokkaretkellä? Jos ne isot perusmuseotkin on käymättä, niin järkkäät nyt turistireissun tänne ja korjaat aukot!

   Like

   Reply
 17. Kiira L

  Minäkään en ole koskaan törmännyt kyseiseen museoon! Täytyypä melkein kesällä ottaa turistipäivä Helsingissä ja tsekata tämäkin!

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Ei se karaoke siellä mikään pääjuttu ollut, joten nähtävää on aika paljon muista asioista kiinnostuneelle.

   Like

   Reply
 18. Laura

  Hei tännehän mun on pitänyt mennä jo iät ja ajat! Matkailualan restonomina kiinnostaisi kyseinen näyttely kyllä kovasti. Kiva kun muistutit mua tästä, jospa vaikka nyt kevään aikana ehtisin käydä :)

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Kyllä tää on varmaan kiinnostava kohde alan ihmiselle tai ainakin riippuen siitä, miten paljon teillä on koulussa käsitelty alan muutoksia/historiaa.

   Like

   Reply
 19. Liza in London

  Karaokelaite kuulostaa ihan mahtavalta! En tosin tiedä, olisinko kehdannut laulaa, vaikkei museossa olisi muita kävijöitä ollutkaan… mitä jos työntekijä kuulee!

  Like

  Reply
 20. Museolehtori Merja Nummi

  Ihanaa Veera, että suosittelit meitä käyntikohteeksi ja hienoa, jos saamme ihan uusia kävijöitä. Ja kyllä kehtaa laulaa. Ääni ei valitettavasti kuulu henkilökunnan tiloihin, joten museo on turvallinen paikka alkaa harjoitella karaokeuraa ;) Ujoimmille on tarjolla jukeboksi.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Museokortin kanssa olen käynyt nyt tosi monessa museossa ja tarkoitus on kirjoittaa muistakin vähemmän tunnetuista. Nytkin löytyi useampi juuri teistä kiinnostunut ihminen, joista moni ei ollut kuullutkaan koko paikasta.

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s