Kirja: Terveisiä pahan akselilta

terveisiä pahan akseliltaCaroline Salzinger: Terveisiä pahan akselilta
(Atena 2008, kääntäjä: Ulla Lempinen, kansikuva: Fredrik Wallenholm)

Löysin kirjan sattumalta, kun tarkistin kirjastossa, että olisiko Pohjois-Koreasta kirjoitettu vielä joku kirja, jonka olemassaoloa en olisi huomannut. Oli kyllä hyvä löytö!

Caroline Salzinger on ulkomaantoimittaja ruotsalaisessa radiossa ja työhön sisältyy vierailuja myös konfliktialueilla. Yhdysvaltojen terrorisminvastaisen sodan yhteydessä pahan akseliksi nimettiin Iran, Irak ja Pohjois-Korea, myöhemmin myös Syyria, Libya ja Kuuba. Kaikista näistä maista on omat lukunsa tässä kirjassa.

Tämä ei ole mitään tiukkaa poliittista tai yhteiskunnallista analyysiä, vaan ennemmin matkakertomus, jossa pääsee näkemään toimittajan työtä ulkomailla ja samalla myös paikallisten arkea noissa vähän tuntemattomammissa maissa. Tarkoitus on kai ollut osoittaa, että vaikka poliittiset kuviot onkin kaikissa kuudessa maassa vähän mitä sattuu, niin ei niitä voisi leimata suoraan pahoiksi paikoiksi tai että kansalaisten arki olisi tuollakin päin ihan “normaalia”. Tosin näin eurooppalaisesta näkökulmasta ei noista paikoista mikään ole normaali asuinmaana eli omasta mielestäni systeemit poikkeaa aika tavalla, mutta se on sitten toinen juttu, että onko se hyvä vai huono asia paikallisten mielestä.

Vähän olisin ehkä toivonut lisää pituutta kirjalle, kun jälkimmäisen puoliskon osiot olivat lyhyempiä kuin alkupuolella ja olisin ollut kiinnostunut lukemaan vähän lisää. Mutta oli tää kyllä tässäkin muodossa tosi kiinnostavaa luettavaa (tuntuu muuten siltä, etten osaa kuvailla nykyään tietokirjoja muuten kuin kiinnostava tai ei kiinnostava).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s