Lasten löytöretkikirjoja

Teema: Kuukauden lastenkirja

Luin kolme Markku Löytösen (teksti) ja Riikka Jäntin (kuvat) tekemää lasten tietokirjaa.

uutta maailmaa tutkimassakoillisvaylan-loytajaviidakkotanssi

Uutta maailmaa tutkimassa (SKS 2004) kertoo biologi Pehr Kalmin retkistä Pohjois-Amerikassa. Hän kävi siellä 1700-luvun puolivälissä Carl von Linnén lähettämänä keräämässä tietoja mantereen kasveista ja eläimistä.

Koillisväylän löytäjä (SKS 2005) kertoo A. E. Nordenskiöldistä. Hän purjehti 1870-luvulla ensimmäisenä Koillisväylän läpi eli Euroopasta Tyynellemerelle Jäämeren kautta Venäjän pohjoispuolelta ja sitten takaisin Euraasian mantereen toiselta puolelta.

Viidakkotanssi (SKS 2007) kertoo Rafael Karstenin matkoista Ecuadorissa. Hän kävi siellä useita kertoja 1900-luvun alkupuolella ja tutki uskontotieteeseen ja antropologiaan liittyviä asioita.

En oikein osaa sanoa, että mikä näistä kolmesta oli paras, koska kaikki olivat omalla tavallaan kiinnostavia. Jos siis joku muu innostuu näitä lukemaan, niin kannattaa valita ihan fiilispohjalta. Olisin tosiaankin tykännyt näistä tosi paljon jo lapsena, koska olin tosi tiedonhaluinen ja löytöretket oli jo silloin mun mielestä tosi kiinnostava teema. (Näitä on myös kaksi vanhempaa kirjaa, mutta ei niistä sen enempää, kun en ole lukenut.)

Koska näissä oli aika paljon tekstiä yleiseen kuvakirjatasoon nähden ja tietomääräkin oli siis iso, niin näitä ei välttämättä kannata ihan pienille lukea. Lapsesta riippuen jo 6-7-vuotiaat voi olla kiinnostuneita, mutta vanhemmat saa enempi irti ja voi nää upota hyvin vaikka 11-12-vuotiaillekin.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s