Okklumeus-lukuhaaste (Harry Potter -höpinää)

Koska Harry Potter -elokuvistakin tuttu näyttelijä Alan Rickman kuoli alkuvuodesta, Hyllytonttu laittoi pystyyn Okklumeus-haasteen, jonka ideana oli lukea mitä tahansa Harry Potter -kirjoja.

goblet of fire           fenixorden

En ole tainnutkaan aikaisemmin mainita sitä täällä, mutta olen itse vanha pitkän linjan Harry Potter -fani, joten oli pakko poiketa blogin normaalilinjasta ja osallistua myös tähän lukuhaasteeseen. Luin ensimmäisen kirjan 1998, vuoden verran ilmestymisen jälkeen, kun kaveri oli lainannut sen jostain ja tarjosi sitä mulle kokeiltavaksi. Ei ollut tykännyt itse siitä, mutta mä jäin kerralla koukkuun. Kuitenkin vasta kolme viimeistä luin ekaksi englanniksi ennen suomennoksen ilmestymistä.

Kaikki kirjat on tullut luettua useamman kerran läpi, välillä vain osa sarjasta ja viime vuosina useimmiten koko sarja kerralla. Edellisen kerran luin koko sarjan läpi 2014 kesällä/syksyllä, sitten en jaksanut odottaa kovin pitkään uutta kierrosta, vaan aloitin lukemaan kaikkia putkeen taas viime vuonna loppuvuodesta.

Viime vuoden puolella kerkisin siis lukea kolme ensimmäistä, nyt tämän haasteen puitteissa luin sitten loputkin:

  • Harry Potter ja liekehtivä pikari (luettu englanniksi)
  • Harry Potter ja Feeniksin kilta (luettu ruotsiksi)
  • Harry Potter ja puoliverinen prinssi (luettu englanniksi)
  • Harry Potter ja kuoleman varjelukset (luettu englanniksi)

half blood prince          deathly hallows

Aikaisemmin olen pitänyt sarjan alkuosaa selvästi parempana kuin loppuosaa, mutta mitä useampia lukukertoja tulee, sitä enempi olen alkanut pitää näistä viimeisistäkin. Synkkyys, hyvän ja pahan taisteluun keskittyminen sekä koulumaailman kuvauksen väheneminen on syy, miksi olen pitänyt loppupäästä vähempi.

Tällä kertaa päätin jättää väliin kaikki oheiskirjat. Aikaisemmin olen lukenut vain Rowlingin itsensä tekemät ja muut jättänyt pääsääntöisesti lukematta, koska ne ovat yleensä enempi elokuviin liittyviä. Elokuvia en ole siis nähnyt vielä kaikkia, oliskohan niitä kolme vai neljä viimeistä näkemättä. Neljällä kirjalla pääsin nyt tässä lukuhaasteessa huispaajaksi. Tekis kyllä mieli aloittaa taas sarjan uusintakierrosta syksyllä tai sitten joskus kun sen jatko-osan saa luettavaksi.

 

Advertisement

1 thought on “Okklumeus-lukuhaaste (Harry Potter -höpinää)

  1. Pingback: Seitsemännen taiteen tarinat (kirjoja ja elokuvia) | Kirjamatkat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s