Nummelan kosteikot

Vihti ja muut vastaavat pikkukunnat on siitä jänniä, että periaatteessa niissä ei ole mitään nähtävää, mutta sitten niistä voi kuitenkin löytää jotain yllätyksiä. Luin joskus pari vuotta sitten Yliopisto-lehdestä artikkelin Puhdistava keidas, jossa kerrotaan Vihdin Nummelaan rakennetuista kosteikkopuistoista ja nyt sitten sain aikaiseksi käytyä paikalla. Tämä oli taas niitä #suomiretki-hengessä tehtyjä reissuja, joka sitten osoittautui hyväksi kohteeksi.

nummelan kosteikko 6_zpsdeescguz

Helsingin yliopistolla on meneillään Keidas-hanke, jossa Nummelaan on rakennettu kaksi kosteikkoaluetta, toinen vuonna 2010 ja toinen 2013. Tarkoitus niillä on sama: puhdistaa vettä ennen kuin se jatkaa matkaansa eteenpäin. (Taajama-alueiden sade- ja sulamisvesissä on siis nykyään kaikkia pienhiukkasia, jotka vaikuttavat luonnonvesien laatuun.) Nummelan portiksi nimetty on jo valmis ja uudempi, asuinalueen keskellä oleva Nummelan niittu on ilmeisesti vielä vähän vaiheessa.

Näistä kahdesta Nummelan portti oli se näkemisen arvoisempi paikka. (Sijainti Helsinki-Pori-tien varressa Nummelan kohdalla, tien varressa oli opaste lintutornille.) Aika harvoin tuollaisilla kosteikkoalueilla tulee käytyä, niin oli aika kiinnostava kohde tutkia kasveja ja muuta kostean paikan ekosysteemiä. Oli tosin aika sateinen ilma, niin ei ihan jaksanut tutkia opastekylttejä ja kaikkia yksityiskohtia tarkkaan eikä lintujakaan pahemmin näkynyt. Siellä on siis myös lintutorni ja alueen ympäri pääsee polkua pitkin, niin ei tarvi pusikossa rämpiä.

nummelan kosteikko 7_zpsk6rcrlhz

Vihdin matkailusivujen perusteella kunta voisi olla muutenkin hyvä paikka, jos haluaa nähdä jotain luontojuttuja pääkaupunkiseudun lähinurkilla. Muuten kunnan nähtävyydet on suunnilleen sitä samaa kategoriaa kuin vastaavan kokoisissa paikoissa yleensä (eli tyyliä kirkko ja paikallinen museo). Taitaa olla siis uusintareissu tiedossa sitten jos satun kaipaamaan jotain lähialueen kohdetta päiväretkeä varten.

Advertisement

50 thoughts on “Nummelan kosteikot

 1. 1003puutarhaa

  Kiitos mielenkiintoisesta vinkistä! Kosteikot kuuluvat puutarhanähtävyyksiin samaan tapaan kuin puistot ja puutarhat, mutta niissä tulee harvemmin käytyä. Pitääpä yrittää ehtiä käydä jo tänä kesänä.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Ehkä nämä voisi jopa ehkä määritellä puistoiksi, kun molemmat ovat kuitenkin rakennettuja kosteikkoja… Käymisen arvoisia kuitenkin, kun usein ei vastaavissa tule käytyä.

   Liked by 1 person

   Reply
  1. Veera Post author

   Nummela ei kyl normisti ole niitä paikkoja, johon tulisi kotimaanmatkalle lähdettyä – itsekin olin ekaa kertaa.

   Like

   Reply
 2. Heli

  Kiitos vinkistä! Helsingin tuntumassa olevat luontokohteet kiinnostelee, vaikka tulee lähdettyä ihan liian harvoin…

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Lähellä oleviin kohteisiin ei tule tosiaan lähdettyä usein, itsellä esim. Sipoonkorven kansallispuisto on roikkunut listalla vuosikausia.

   Like

   Reply
  1. Veera Post author

   Meni tuolla polku, ettei oo pakko mennä pusikkoon. Toki siitä huolimatta punkkiriski on olemassa.

   Like

   Reply
 3. Jonna / Lempipaikkojani

  Tässähän on mielenkiintoinen ajatus tai siis ihan tehtävä takana eli puhdistaa vettä. Hyvä idea samalla tarjota ihmisille luontoelämyksiä ja tarjota kosteikkolajeille elintilaa.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Tuntuu, että turhan usein mennään vaan ihmisten ehdoilla, niin sikäli tää oli tosiaan hyvä kohde, kun luontonäkökulmatkin on huomioitu.

   Like

   Reply
 4. Kaisa

  Kiitos vinkistä. Oon kiinnostunut luontokohteista ja ympäristönsuojelusta, mutta en muista koskaan käyneeni rakennetulla kosteikolla.

  Like

  Reply
 5. Anne

  Muistaakseni yksi tuttu oli aikoinaan tuolla kosteikolla näpertelemässä jotain työn puolesta. Nummela ei ehkä ensimmäisenä tulisi mieleen päiväretken kohteena, mutta luontoihmisille varmasti kiva paikka vierailla! :)

  Like

  Reply
 6. Teija / Lähdetään taas

  Nummela onkin kätevästi matkalla meiltä anoppilaan. Täytyykin joku kerta ottaa aikaa ja pysähtyä tuolla matkan varrella. Pysähdyspaikat kun 1-vuotiaan kanssa autoillessa ovat aika-ajoin enemmän kuin tarpeen.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Ei tällaisissa pikkukunnissa oikein mitään kunnollisia nähtävyyksiä ole. Luontokohteita tuolla päin olisi useampia eli niitä voisi samalla vaivalla kierrellä enempikin (linkki postauksessa). Kirkonkylällä olisi ollut joku museo, mutta ei ehditty sinne, niin sitä varten pitää lähteä varmaan vielä uudestaan.

   Like

   Reply
 7. ikilomalla

  Kotiseutumatkailu ja suomiretkeily ovat kivaa kesätekemistä! Ja parasta on juuri tuo, jos löytää yllättävän hienoja paikkoja ihan yllättäen jostain läheltä. Pitäisi enemmän ja useammin tutkia sitä omaa lähiympäristöä ja nauttia retkistä luontoon. 😊
  Titta

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Mä otin sen oikein tavoitteeksi tänä vuonna löytää kaikkia kivoja uusia Suomi-kohteita ja on löytynyt useampi, joissa täytyy käydä uudestaan.

   Like

   Reply
  1. Veera Post author

   En mä itsekään tuolla päin yleensä liiku, mutta vaihteeksi oli kiva löytää joku uusi luontokohde.

   Like

   Reply
  1. Veera Post author

   Suomessa on aika monta pikkukuntaa, jotka ei tosiaan houkuttele matkakohteena. Nyt kuitenkin löytyi helmi paikka!

   Like

   Reply
 8. duunireissaaja

  Nummela on melko vierasta seutua. Mutta oon ihan varma, että jokaisesta Suomen kunnasta löytyy useampi käymisen arvoinen paikka. Ei ehkä sellaisia, jonka vuoksi kannattaa varta vasten lähteä, mutta jos sattuu olemaan lähistöllä, niin kannattaa käydä.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Se on ihan parasta löytää joku helmi paikka jostain, mistä ei olettanut löytävänsä yhtään mitään. Blogin takia on tullut tänä vuonna lähdettyä paljon enempi etsimään niitä jänniä asioita.

   Like

   Reply
  1. Veera Post author

   Mä olen viettänyt tosi vähän aikaa merenrannoilla tai muuten merellä, vaikka periaattessa siitä tykkäänkin.

   Like

   Reply
 9. salaine

  Täytyy sanoa, että kun ajelee turku Helsinki motarilta vanhalle motarille ja sieltä vähän pienempiä teitä vaikka Nummelaan tulee vastaan uskomattoman kauniit nummet ja maalaismaisemat. Olen nyt niitä pariin otteeseen ihaillut ja pohtinut seuraavalla kerralla ottavani kuvia. Ei tarvii lähteä ulkomaille.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Etelä-Suomen isojen teiden varret on niin tylsiä, niin pitäisi poiketa vähän useammin pikkuteille. Toisaalta sit joku Jyväskylä-Oulu-väli on tosi kiinnostava.

   Like

   Reply
 10. pschildt

  Täytyy tunnustaa, että eipä ole tullut mieleen lähteä Nummelaan muuten kuin jonkun kaverin luokse. Kosteikosta taas tuli mieleen täällä Espoon suunnalla Laajalahden rannat – niillä tulee useimpina kesänä käytyä, pitkospuita pitkin käveltyä heinikossa.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Laajalahti oli joskus mun vakioluontoretkikohteita pääkaupunkiseudulla, mutta jostain syystä siellä ei tule käytyä enää niin usein.

   Like

   Reply
 11. Anna Koskela

  Kosteikkoja ei ole tullut kierreltyä oikeastaan kuin Liminganlahdessa täällä Oulussa. Ja en tiedä voiko sitä edes oikein nyt tuohon verrata. Mutta kivoja paikkoja kyllä.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Voi niitä sikäli verrata, että molemmat on luontotyyppeinä samantapaisia, mutta Liminganlahti on sitten muuten isompi ja parempi.

   Like

   Reply
  1. Veera Post author

   Mä taas olen työkuvioiden takia reissannut enempi lähialueilla, kun ei pääse lähtemään kauemmas.

   Like

   Reply
 12. Kohteena maailma

  Suomen luontokohteet niin lähellä kuin kaukana on jäänyt turhan vähälle. Tuntuu helpommalta lähteä patikoimaan viikoksi Norjaan kuin päiväksi lähimaastoon :-D

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Kai Suomestakin löytyis tarvittaessa joku missä vois viikon olla… :D Mutta oikeasti vaikka just tuolla Norjassa on kyllä paremmat maisemat kuin täällä.

   Like

   Reply
 13. Liza in London

  Mielenkiintoinen kohde, peukut Helsingin Yliopistolle tärkeästä työstä! Meillä on Lontoossa vähän samankaltainen alue, en tosin ole ihan varma, mitä tarkoitusta se virkistyskäytön lisäksi palvelee – mutta se on sellaisenaankin tosi kiva retkikohde! :)

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Pitäiskin muuten lähteä Lontooseen joskus. Mä tutkailin netistä, että sieltä löytäisi lyhyen matkan päästä kaikkia jänniä puutarha- ja muita luontokohteita.

   Like

   Reply
  1. Veera Post author

   Oli tuolla kyllä aika kivannäköistä, täytyy vaan joskus mennä uusiksi kun ei sada, niin voi olla vähän pidemmän aikaa.

   Like

   Reply
 14. Tanja / Tanjan matkassa

  Vihti ja varsinkin Nummela on mulle tuttuja ainoastaan Anssin biiseistä ja Sievien Janista. Joskus kyllä suunniteltiin melontaretkeä Lohjalta noille suunnille, mutta jäi vaan suunnittelun asteelle. Nuo kosteikot voisi olla kivoja paikkoja syys- tai kevätmuuttojen aikaan kun lintuja on liikenteessä, vaikken mikään bongaaja olekaan :D

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Nyt kesällä tuolla oli aika hiljaista lintujen suhteen, ei ollut edes mitään kahlaajia. Muuttoaikaan taitaa olla niiltä osin parempi käyntiaika.

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s