Nummelan kosteikot

Vihti ja muut vastaavat pikkukunnat on siitä jänniä, että periaatteessa niissä ei ole mitään nähtävää, mutta sitten niistä voi kuitenkin löytää jotain yllätyksiä. Luin joskus pari vuotta sitten Yliopisto-lehdestä artikkelin Puhdistava keidas, jossa kerrotaan Vihdin Nummelaan rakennetuista kosteikkopuistoista ja nyt sitten sain aikaiseksi käytyä paikalla. Tämä oli taas niitä #suomiretki-hengessä tehtyjä reissuja, joka sitten osoittautui hyväksi kohteeksi.

nummelan kosteikko 6_zpsdeescguz

Helsingin yliopistolla on meneillään Keidas-hanke, jossa Nummelaan on rakennettu kaksi kosteikkoaluetta, toinen vuonna 2010 ja toinen 2013. Tarkoitus niillä on sama: puhdistaa vettä ennen kuin se jatkaa matkaansa eteenpäin. (Taajama-alueiden sade- ja sulamisvesissä on siis nykyään kaikkia pienhiukkasia, jotka vaikuttavat luonnonvesien laatuun.) Nummelan portiksi nimetty on jo valmis ja uudempi, asuinalueen keskellä oleva Nummelan niittu on ilmeisesti vielä vähän vaiheessa.

Näistä kahdesta Nummelan portti oli se näkemisen arvoisempi paikka. (Sijainti Helsinki-Pori-tien varressa Nummelan kohdalla, tien varressa oli opaste lintutornille.) Aika harvoin tuollaisilla kosteikkoalueilla tulee käytyä, niin oli aika kiinnostava kohde tutkia kasveja ja muuta kostean paikan ekosysteemiä. Oli tosin aika sateinen ilma, niin ei ihan jaksanut tutkia opastekylttejä ja kaikkia yksityiskohtia tarkkaan eikä lintujakaan pahemmin näkynyt. Siellä on siis myös lintutorni ja alueen ympäri pääsee polkua pitkin, niin ei tarvi pusikossa rämpiä.

nummelan kosteikko 7_zpsk6rcrlhz

Vihdin matkailusivujen perusteella kunta voisi olla muutenkin hyvä paikka, jos haluaa nähdä jotain luontojuttuja pääkaupunkiseudun lähinurkilla. Muuten kunnan nähtävyydet on suunnilleen sitä samaa kategoriaa kuin vastaavan kokoisissa paikoissa yleensä (eli tyyliä kirkko ja paikallinen museo). Taitaa olla siis uusintareissu tiedossa sitten jos satun kaipaamaan jotain lähialueen kohdetta päiväretkeä varten.

50 thoughts on “Nummelan kosteikot

  1. 1003puutarhaa

    Kiitos mielenkiintoisesta vinkistä! Kosteikot kuuluvat puutarhanähtävyyksiin samaan tapaan kuin puistot ja puutarhat, mutta niissä tulee harvemmin käytyä. Pitääpä yrittää ehtiä käydä jo tänä kesänä.

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Ehkä nämä voisi jopa ehkä määritellä puistoiksi, kun molemmat ovat kuitenkin rakennettuja kosteikkoja… Käymisen arvoisia kuitenkin, kun usein ei vastaavissa tule käytyä.

      Liked by 1 person

      Reply
    1. Veera Post author

      Nummela ei kyl normisti ole niitä paikkoja, johon tulisi kotimaanmatkalle lähdettyä – itsekin olin ekaa kertaa.

      Like

      Reply
  2. Heli

    Kiitos vinkistä! Helsingin tuntumassa olevat luontokohteet kiinnostelee, vaikka tulee lähdettyä ihan liian harvoin…

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Lähellä oleviin kohteisiin ei tule tosiaan lähdettyä usein, itsellä esim. Sipoonkorven kansallispuisto on roikkunut listalla vuosikausia.

      Like

      Reply
    1. Veera Post author

      Meni tuolla polku, ettei oo pakko mennä pusikkoon. Toki siitä huolimatta punkkiriski on olemassa.

      Like

      Reply
  3. Jonna / Lempipaikkojani

    Tässähän on mielenkiintoinen ajatus tai siis ihan tehtävä takana eli puhdistaa vettä. Hyvä idea samalla tarjota ihmisille luontoelämyksiä ja tarjota kosteikkolajeille elintilaa.

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Tuntuu, että turhan usein mennään vaan ihmisten ehdoilla, niin sikäli tää oli tosiaan hyvä kohde, kun luontonäkökulmatkin on huomioitu.

      Like

      Reply
  4. Kaisa

    Kiitos vinkistä. Oon kiinnostunut luontokohteista ja ympäristönsuojelusta, mutta en muista koskaan käyneeni rakennetulla kosteikolla.

    Like

    Reply
  5. Anne

    Muistaakseni yksi tuttu oli aikoinaan tuolla kosteikolla näpertelemässä jotain työn puolesta. Nummela ei ehkä ensimmäisenä tulisi mieleen päiväretken kohteena, mutta luontoihmisille varmasti kiva paikka vierailla! :)

    Like

    Reply
  6. Teija / Lähdetään taas

    Nummela onkin kätevästi matkalla meiltä anoppilaan. Täytyykin joku kerta ottaa aikaa ja pysähtyä tuolla matkan varrella. Pysähdyspaikat kun 1-vuotiaan kanssa autoillessa ovat aika-ajoin enemmän kuin tarpeen.

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Ei tällaisissa pikkukunnissa oikein mitään kunnollisia nähtävyyksiä ole. Luontokohteita tuolla päin olisi useampia eli niitä voisi samalla vaivalla kierrellä enempikin (linkki postauksessa). Kirkonkylällä olisi ollut joku museo, mutta ei ehditty sinne, niin sitä varten pitää lähteä varmaan vielä uudestaan.

      Like

      Reply
  7. ikilomalla

    Kotiseutumatkailu ja suomiretkeily ovat kivaa kesätekemistä! Ja parasta on juuri tuo, jos löytää yllättävän hienoja paikkoja ihan yllättäen jostain läheltä. Pitäisi enemmän ja useammin tutkia sitä omaa lähiympäristöä ja nauttia retkistä luontoon. 😊
    Titta

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Mä otin sen oikein tavoitteeksi tänä vuonna löytää kaikkia kivoja uusia Suomi-kohteita ja on löytynyt useampi, joissa täytyy käydä uudestaan.

      Like

      Reply
    1. Veera Post author

      En mä itsekään tuolla päin yleensä liiku, mutta vaihteeksi oli kiva löytää joku uusi luontokohde.

      Like

      Reply
    1. Veera Post author

      Suomessa on aika monta pikkukuntaa, jotka ei tosiaan houkuttele matkakohteena. Nyt kuitenkin löytyi helmi paikka!

      Like

      Reply
  8. duunireissaaja

    Nummela on melko vierasta seutua. Mutta oon ihan varma, että jokaisesta Suomen kunnasta löytyy useampi käymisen arvoinen paikka. Ei ehkä sellaisia, jonka vuoksi kannattaa varta vasten lähteä, mutta jos sattuu olemaan lähistöllä, niin kannattaa käydä.

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Se on ihan parasta löytää joku helmi paikka jostain, mistä ei olettanut löytävänsä yhtään mitään. Blogin takia on tullut tänä vuonna lähdettyä paljon enempi etsimään niitä jänniä asioita.

      Like

      Reply
    1. Veera Post author

      Mä olen viettänyt tosi vähän aikaa merenrannoilla tai muuten merellä, vaikka periaattessa siitä tykkäänkin.

      Like

      Reply
  9. salaine

    Täytyy sanoa, että kun ajelee turku Helsinki motarilta vanhalle motarille ja sieltä vähän pienempiä teitä vaikka Nummelaan tulee vastaan uskomattoman kauniit nummet ja maalaismaisemat. Olen nyt niitä pariin otteeseen ihaillut ja pohtinut seuraavalla kerralla ottavani kuvia. Ei tarvii lähteä ulkomaille.

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Etelä-Suomen isojen teiden varret on niin tylsiä, niin pitäisi poiketa vähän useammin pikkuteille. Toisaalta sit joku Jyväskylä-Oulu-väli on tosi kiinnostava.

      Like

      Reply
  10. pschildt

    Täytyy tunnustaa, että eipä ole tullut mieleen lähteä Nummelaan muuten kuin jonkun kaverin luokse. Kosteikosta taas tuli mieleen täällä Espoon suunnalla Laajalahden rannat – niillä tulee useimpina kesänä käytyä, pitkospuita pitkin käveltyä heinikossa.

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Laajalahti oli joskus mun vakioluontoretkikohteita pääkaupunkiseudulla, mutta jostain syystä siellä ei tule käytyä enää niin usein.

      Like

      Reply
  11. Anna Koskela

    Kosteikkoja ei ole tullut kierreltyä oikeastaan kuin Liminganlahdessa täällä Oulussa. Ja en tiedä voiko sitä edes oikein nyt tuohon verrata. Mutta kivoja paikkoja kyllä.

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Voi niitä sikäli verrata, että molemmat on luontotyyppeinä samantapaisia, mutta Liminganlahti on sitten muuten isompi ja parempi.

      Like

      Reply
    1. Veera Post author

      Mä taas olen työkuvioiden takia reissannut enempi lähialueilla, kun ei pääse lähtemään kauemmas.

      Like

      Reply
  12. Kohteena maailma

    Suomen luontokohteet niin lähellä kuin kaukana on jäänyt turhan vähälle. Tuntuu helpommalta lähteä patikoimaan viikoksi Norjaan kuin päiväksi lähimaastoon :-D

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Kai Suomestakin löytyis tarvittaessa joku missä vois viikon olla… :D Mutta oikeasti vaikka just tuolla Norjassa on kyllä paremmat maisemat kuin täällä.

      Like

      Reply
  13. Liza in London

    Mielenkiintoinen kohde, peukut Helsingin Yliopistolle tärkeästä työstä! Meillä on Lontoossa vähän samankaltainen alue, en tosin ole ihan varma, mitä tarkoitusta se virkistyskäytön lisäksi palvelee – mutta se on sellaisenaankin tosi kiva retkikohde! :)

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Pitäiskin muuten lähteä Lontooseen joskus. Mä tutkailin netistä, että sieltä löytäisi lyhyen matkan päästä kaikkia jänniä puutarha- ja muita luontokohteita.

      Like

      Reply
    1. Veera Post author

      Oli tuolla kyllä aika kivannäköistä, täytyy vaan joskus mennä uusiksi kun ei sada, niin voi olla vähän pidemmän aikaa.

      Like

      Reply
  14. Tanja / Tanjan matkassa

    Vihti ja varsinkin Nummela on mulle tuttuja ainoastaan Anssin biiseistä ja Sievien Janista. Joskus kyllä suunniteltiin melontaretkeä Lohjalta noille suunnille, mutta jäi vaan suunnittelun asteelle. Nuo kosteikot voisi olla kivoja paikkoja syys- tai kevätmuuttojen aikaan kun lintuja on liikenteessä, vaikken mikään bongaaja olekaan :D

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Nyt kesällä tuolla oli aika hiljaista lintujen suhteen, ei ollut edes mitään kahlaajia. Muuttoaikaan taitaa olla niiltä osin parempi käyntiaika.

      Like

      Reply

Leave a comment