Kirjablogeissa on kiertänyt tietohaaste, johon päätin tarttua itse, kun kukaan ei haasteella heittänyt ja tää oli kuitenkin sen verran kiinnostava.
Juttu on lähtenyt liikkeelle Klassikkojen lumoissa -blogista, jossa annettiin seuraavat ohjeet:
– Valitse viisi tietokirjaa (joita et ole vielä esitellyt blogissasi) ja viisi nettisivua, joiden tiedon laatu on ansiokasta ja esittele ne lyhyesti blogissasi.
– Kielen tulee sekä kirjoissa että nettisivuissa olla jokin pohjoismaisista kielistä – siis tanskaksi, norjaksi, islanniksi, suomeksi, ruotsiksi, fääriksi, grönlanniksi, saameiksi, kveeniksi, meänkielellä jne
– Tietokirjat ovat niitä, joiden perässä mitä todennäköisimmin on laaja lähdeluettelo.
– Haasta mukaan vähintään kolme blogia jakamaan tietoa eteenpäin.
Mä luen itse suht paljon tietokirjoja, muutaman kappaleen kuukausittain. Elämänkertoja ja matkakirjoja menee ehkä eniten luettuna, mutta selailu- ja faktantarkistusmielessä taas eniten puutarhakirjoja.
Kirjat:
Elina Grundström: Musta orkidea (Nemo 2013). Kirjassa kerrotaan harvinaisten kasvien metsästyksestä ja siitä, miten kasvibisnes toimii. Tässä on keskitytty orkideoihin, joista olen itsekin kiinnostunut. Samalla kuitenkin teemana on luonnonsuojelu ja sademetsäasiaakin tulee paljon. Muistin just tilata kirjan netistä omaksi, joten täytyy lukea tämä uudestaan ja kirjoittaa blogiin pidempi juttu.
Lorraine Harrison: Latinaa puutarhureille (Schildts & Söderströms 2013). Luin aikanaan lukiossa yhden kurssin latinaa, mutta tämän kirjan kanssa olen päässyt vähän pidemmälle. Kasvien tieteellisten nimien muistamisessa ja luokittelujärjestelmän ymmärtämisessä auttaa tosiaan latinan osaaminen ja siksi olen koittanut opetella sitä lisää. Kirjan piirroskuvitus on muuten tosi kiva!
Terhi Ryttäri, Mika Kalliovirta, Raimo Lampinen: Suomen uhanalaiset kasvit (Tammi 2012). Alunperin olin kiinnostunut kaikista luonnonkasveista, sitten koulu siirsi painopistettä puutarhakasveihin. Tämä on siitä hyvä kirja, että infoa on enempi kuin normaaleissa kasvikirjoissa ja uhanalaiset kasvit on hyvä tuntea.
Toivo Rautavaara: Mihin kasvimme kelpaavat (WSOY 1976). Villivihannesten yms. yrttien etsiskely oli jossain vaiheessa taas trendikästä ja sitä olisi helppo harrastaa tämän klassikon kanssa. (En ole itse saanut aikaiseksi kokeilla.) Tunnistan kyllä luonnonkasveja suht hyvin, mutta niiden ominaisuuksista en sitten tiedä niin paljoa ja tästä on hyvä tarkistaa. Löysin tämän kerran kirppikseltä 10 sentillä, myöhemmin toisessa paikassa pyydettiin 20 euroa samasta painoksesta….
Anna-Karin Johansson: Astrid Lindgren i Stockholm (Ordalaget 2012). Kirja esittelee kaikkia kirjailijaan liittyviä paikkoja Tukholmassa. Vanhana fanina oli pakko saada kirja omaksi, mutta vielä en ole kerinnyt kiertää sen kanssa paikan päällä katselemassa. Tästäkin voisin yrittää kirjoittaa blogiin enempi jossain vaiheessa.
(Blogissa esitellyistä parhaat on Våra kolonier ja Puutarhan ystävät ja viholliset.)
Nettisivut:
- Suomalainen taimi. Tämä on nyt ollut töissä hyödyllisin sivu ikinä (kiitos vinkistä työkavereille!). Sieltä löytyy koottuna tietoja puutarhassa kasvatettavista puista ja pensaista.
- Kukkainfo.fi. Tuolta tulee tarkistettua ja muuten vaan lueskeltua tietoja erilaisista sisä- ja ulkokukista.
- Den virtuella floran. Ruotsalainen luonnonkasveja esittelevä sivu. Jos kasvikirjaa ei ole saatavilla, tarkistan useimmiten tuolta ne kaikki lisäinfot.
- Slottsguiden.info. Sivustolle on koottu tietoja ruotsalaisista ja muunmaalaisista linnoista. Tätä lueskelin jossain vaiheessa usein Wikipedian oheislukemistona ja haaveilin noissa käymisestä.
- Martat.fi. Marttaliiton kotisivut, joilla on tietopaketteja ruoka-, kodinhoito- ja puutarha-aiheista. Uusavuttomana marttana tulee usein tsekattua tiedot tuolta, kun oma osaaminen ei ole hallinnassa.
Hupsista, ei ihan ollut tarkoitus laittaa noin montaa puutarha- ja kasvijuttua listalle… Ainakin näkee, mikä kiinnostaa just nyt.