Yyterin luontopolut

IMG_2783_zpsks66yfi5

Selkämeren kansallispuisto sijaitsee Lounais-Suomessa suurimmaksi osaksi merellä. Yksi nurkka puistosta on Porissa Yyterin lähellä, jossa kävin itse kiertämässä luontopolkuja.

Pääosin kuljettiin Yyterin lietteiden alueella, joka on ennen hiekkadyynirantoja sijaitseva kaislikkoalue. Sinne pääsee myös sieltä rannalta tai autolla alueen toiselta puolelta, jolloin on tarjolla erimittaisia reittivaihtoehtoja. Me käveltiin autolta noin 2 km kauemmalle tornille ja sieltä olisi ollut vielä melkein 5 km dyyneille.

Riippuu vähän vuodenajasta, milloin tuolla on paras aika lintujen suhteen. Nyt vesi oli sen verran matalalla, että olis tarvinnut kaukoputken näkemään ne linnut mitä siellä nyt oli. (Kiikarit ei meinanneet siis riitttää.) Siellä oli paljon joutsenia, valkoposkihanhia ja muita vesilintuja. Suurimmaksi osaksi oli kuitenkin aika hiljaista lintujen osalta, kun syysmuutot ei vielä olleet alkaneet.

Alueelta löytyy (ainakin) yksi esteetön lintutorni, joten myös liikuntarajoitteiset pääsevät katselemaan maisemia. Pitkospuut ovat suurimman osan ajasta sen verran kapeat, että esim. lastenvaunujen kanssa liikkuminen ei onnistu.

Itse Yyterin ranta on aika kesämesta (frisbeegolfiin se olis just hyvä paikka vielä) ja se oli kyllä noin kymmenen kertaa parempi kuin Latvian Jurmala.

Porin kaupungin sivuilta irtoaa perusinfo paikasta, mutta lintuyhdistyksen sivuilta saa sitten tarkempia tietoja lintubongausta varten (plus ne saapumisohjeet sinne “toiselle reunalle”).

Advertisements

16 thoughts on “Yyterin luontopolut

 1. Stacy Siivonen

  Olen käynyt Yyterin lietteillä muutaman kerran ja kyllä siellä tarvitsee kaukoputken ilman muuta.Sirrit ovat aika pieniä ja arkoja ja vielä kun tai jos ovat vastavalossa, niin niiden määrittäminen on hankalaa. Ihan kiikareillakin erottuu sen sijaan yleensä suuret määrät ristisorsia, mikä on ihan mukava laji. En ole vähään aikaan käynyt, mutta olen ollut siinä käsityksessä, että ruovikkoa olisi kunnostettu nyt enemmän etelänsuosirrin pesintää varten.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Joo, ristisorsia siellä nytkin oli. Pitäis käydä joskus uudestaan eri vuodenaikana (ja parempien varusteiden kanssa), että vois bongailla vähän enempi erikoisempia lajeja.

   Like

   Reply
 2. Merja / Merjan matkassa

  Yyterissä olen käynyt edellisen kerran noin 20 vuotta sitten. Muistan sieltä hienot hiekkasärkät. Jospa ottaisi tavoitteeksi mennä ensi kesänä uudestaan verestämään muistoja :)

  Like

  Reply
 3. Lotta | Watia.fi

  Suomesta löytyy kyllä ihan huippuja luontopolkuja ja vaikka kuinka paljon. Yhden kesän, tai vaikka monta, saisi kulumaan vain niitä kulkemalla. Yleensä ovat myös hyvässä kunnossa. Yyterissä en ole käynyt, mutta se tulee aina välillä blogikirjoituksissakin vastaan.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Mä olen kierrellyt lintubongaajakaverin kanssa aika monia luontopaikkoja, pitäis vain kirjoittaa niistä enempi.

   Like

   Reply
 4. Ansku BCN

  Kiinnostaisi! Suomen luontoa on tullut kierrettyä ihan liian vähän, lähinnä vain Lappia, vaikka innokas retkeilijä olenkin. Aika ei vaan näin ulkosuomalaisen Suomireissuilla riitä koskaan mihinkään, kun pitää nähdä ystäviä ja sukulaisia ja yleensä se lapsuuden kotiseutu vetää puoleensa :)

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Varsinkin jos harvoin käyt täällä, niin ei sitä silloin varmaan tule lähdettyä uusia kohteita kiertämään.

   Like

   Reply
 5. Johanna @ Out of Office

  Olen yhden vaivaisen kerran käynyt ohimennen Yyterissä. Kun seuraavan kerran menen, menen ihailemaan paikkaa pidemmäksi aikaa – nyt kun tiedän että siellä on luontopolkukin tarjolla.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Syyskuun alku ei ollut oikein optimiaika hiekkarannalla lojumiseen, niin luontopolku oli parempi idea. :D

   Like

   Reply
  1. Veera Post author

   Mä en oo kovin monella golfkentällä käynyt, kun en itse pelaa, mutta tuntuu että ne kaikki on aika samanlaisia. Lintubongauspaikkoina ne kuitenkin on ilmeisesti aika hyviä tiettyyn aikaan vuodesta.

   Like

   Reply
  1. Veera Post author

   Yyteri on paljon monipuolisempi sekä luonnon että palveluiden puolesta. Ja sit jos haluu uimaan tai muuten veteen, niin ei ole vuorovesivaihtelua. Paikan päällä oli sellainen fiilis, että Jurmala on yliarvostettu.

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s