Sosialistista aikaa etsimässä

Ketjukolaaja aloitti blogissaan viime vuoden loppupuolella Leningrad – Ost-Berlin -lukuhaasteen, jossa oli tarkoitus lukea eurooppalaisten entisten sosialistimaiden kirjallisuutta. Mun oli tarkoitus lukea lähinnä tietokirjallisuutta ja tutustua itäsaksalaiseen kaunokirjallisuuteen, mutta ei ihan mennyt suunnitelmien mukaan.

Neuvostoliittoon liittyen luin seuraavat tietokirjat:

 • Lauri Vahtre: Absurdin suurvalta (WSOY 2010). Blogipostaukseni löytyy täältä.
 • Mika Waltari: Totuus Virosta, Latviasta ja Liettuasta (WSOY 2008). Kirja on julkaistu ensimmäistä kertaa vuonna 1941 ja sen tarkoitus on ollut kertoa suomalaisille, mikä meno Baltiassa tuohon aikaan oli. Siitä selviää, miten se maiden Neuvostoliittoon liittäminen kävi ja millaisia muutoksia yhteiskunnassa tapahtui. Eniten on keskitytty Viroon, kun se on suomalaisille lähin ja tutuin jo tuohon aikaan.
 • Eduard Uspenski: Fedja-setä, kissa ja koira (Otava 2001). Fedja-setä on poika, joka muuttaa kotoaan uuteen taloon puhuvan kissan ja koiran kanssa. Sarjaa alettiin julkaista 70-luvun Neuvostoliitossa, mutta uusimmat osat on julkaistu muistaakseni tämän vuosituhannen puolella. Tätä ensimmäistä voidaan pitää modernina klassikkona ja se taitaa olla paras osa koko sarjassa, vaikkeivät muutkaan huonoja ole.
Advertisement

2 thoughts on “Sosialistista aikaa etsimässä

 1. ketjukolaaja

  Ainakin laatu on lukemistossasi ollut mainio. Tuo Waltarin kirja olisi ollut mielenkiintoinen, niin varmasti myös Vahtren teos. Fedja-setä on aivan ihastuttava! Kiitokset osallistumisesta!

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Ehkä pitää taas ajatella, että laatu korvaa määrän, mutta isompi määrä olisi silti ollut kivempi saada suoritetuksi.

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s