Bernard ja Bianca -elokuvat

Pelastuspartio Bernard ja Bianca (Disney 1977)
Bernard ja Bianca Australiassa (Disney 1990)

pelastuspartio_bernard_ja_biancaKatsoin kaksi Disneyn animaatiota, joissa molemmissa hiirten pelastuspartio päätyy auttamaan lapsia.

Pelastuspartio Bernard ja Biancassa pahis Medusa vie orpotyttö Pennyn rämeikölle, jossa tämän pitäisi auttaa timantin saamisessa ja sitten tarvitaan pelastuspartiota saamaan tyttö pois sieltä. Visuaalisesti tässä on kuvattu ympäristö tosi hyvin. Erityisesti piirrostyylistä tykkään, kun tämä on niitä vanhalla tekniikalla tehtyjä, joissa näkyy oikea piirrosjälki.

Bernard ja Bianca Australiassa lähtee meren yli toiselle mantereelle. Toni-poika joutuu eläinten kanssa salametsästäjän vangiksi, jolloin hiiripartiota tarvitaan taas avuksi. Tämäkin oli jossain määrin synkkä elokuva sekä tarinaltaan että visuaaliselta ilmeeltään. Australian luontoa oli kuvattu hienosti, varsinkin elokuvan alussa lähdetään todella hienosti liikkeelle.

bernard-ja-bianca-australiassaEn yleensä innostu jatko-osista niin paljoa, en nytkään. Tässä tapauksessa ainakin ensimmäinen osa oli selvästi parempi.

Aikanaan jatko-osan ilmestyessä olin sen ikäinen, että tajusin jo elokuvista jotain ja olisin kovasti halunnut nähdä sen, mutta eipä silti menty leffateatteriin. Näin molemmat siis ensimmäistä kertaa vasta aikuisena ja ehkä ihan hyvä, että nämä sensuroitiin, kun olin kuitenkin sen verran herkkä lapsi ja nää on vähän synkähköjä verrattuna joihinkin muihin Disney-elokuviin. Ensimmäisen osan olen nähnyt useita kertoja, Australia-version taisin katsoa nyt tokaa kertaa.

Nyt googlaillessani hämmästyin, että nämähän on kirjoihin perustuvia! Olin olettanut koko ajan, että tarinat on uusia. Tosin suomennoksia ei ole kuin kaksi, vaikka kirjoja on englanniksi tehty useampia ja kaikki Margery Sharpin kirjoittamina.

bb-kirjaLuin kirjoista ensimmäisen, joka oli myös nimeltään Pelastuspartio Bernard & Bianca kuten elokuvakin (julkaisija Otava 1979). Sisältö olikin sitten jotain ihan muuta: päähenkilöt ovat kyllä molemmissa melko samanoloisia, mutta tarinat poikkesivat sitten aika paljon toisistaan. Vankein apu -hiiriyhdistys siis lähetti kaksikon Norjan rohkeimman hiiren kanssa pelastamaan vankia yksinäisellä linnasaarella sijaitsevasta vankilasta. Toisen, nimellä Bianca-neiti julkaistun kirjan (Otava 1980) aion vielä lukea.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s