Museo: Ateneum / A. Modigliani

Mulla on nyt menossa taidemuseoprojekti. Aiemmin on tuntunut, etten saa niistä mitään irti ja nyt yritän käydä katsomassa erilaisia näyttelyitä, tutustua tyylisuuntiin ja yrittää saada aikaiseksi blogijuttuja, että oppisin vähän analysoimaan taidetta.

Modigliani Boy in short pants DMA

Nyt kävin katsomassa Ateneumissa lokakuussa auenneen A. Modiglianin (1884-1920) näyttelyn, joka on auki tammikuun loppupuolelle asti. Modigliani on kotoisin Italiasta, mutta teki töitä Pariisin taiteilijapiireissä ja sitten kuoli suhteellisen nuorena.

Virallisesti Modiglianin tyyli kai luokitellaan ekspressionismiksi. Itselleni tulee kuitenkin enemmän mieleen tietynlainen sovellus modernismista. Pääosa taiteilijan tuotannosta on erilaisia muotokuvia ja monet esittävät alastonmalleja. Maalaukset ovat tyyliteltyjä eivätkä suoraan realistisia, tyyli on aika omalaatuinen ja tuntui, että ihmisiä on vain rumennettu kuviin. Värimaailma on suurimmaksi osaksi maanläheistä ja tummaa.

Kuvaksi postaukseen valitsin maalauksen “Poika lyhyissä housuissa” (en muista mikä oli virallinen suomennos). Tämä oli sieltä parhaasta päästä omasta mielestäni esim. värimaailmaltaan. Tässä myös näkyy jotenkuten toi Modiglianin tapa kuvata ihmisten päät, vaikka monet oli varmana vielä kauempana mallin todellisesta ulkonäöstä.

Okei, sain kirjoitettua muutaman lauseen. Tästä tää taiteen analysointi ehkä lähtee.

Kuva: Amedeo Modigliani [Public domain], lähde: Wikimedia Commons

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s