Kurjen siivillä Itä-Aasiaan

Sannabanana järkkäsi Kurjen siivillä -lukuhaasteen, jossa oli tarkoitus keskittyä Itä-Aasiaan liittyvään kirjallisuuteen. Mä olen aikaisemmin koittanut Haruki Murakamia ja jotain kiinalaisia kirjailijoita, mutten ole saanut niitä yleensä loppuun asti enkä siis kauheasti tykännyt. Nyt oli tarkoitus kyllä lukea enempi kaunoa, mutta tuli taas luettua useampi tietokirja. Lukulista oli siis alun perin aika paljon pidempi ja siten paljon kiinnostavia kirjoja jäi lukematta vielä. Jatkan niitä sitten ensi vuonna, varsinkin kun joistakin maista en lukenut nyt mitään.

KIINA

Luettu:

 • Wang Wei: Vuorten sini (Basam Books 2015). Runoja yli tuhannen vuoden takaa, aiheina luontojuttuja paljon ja jonkin verran idän uskontoja. Oli yllättävän hyvä ennakkoajatuksiini nähden.
 • Sami Sillanpää: Kiina-ilmiöitä (HS kirjat 2008). Helsingin Sanomissa julkaistuja pakinoita ajalta, jolloin Sillanpää oli Kiinassa kirjeenvaihtajana. Jutut kertovat arjesta Kiinassa ja kaikenlaisista paikallisista ilmiöistä. Kevyttä ja kiinnostavaa luettavaa.

JAPANI

Blogatut:

Luettu myös:

 • Ryo Mitsuya: Mopsi tuli taloon 2 (Sangatsu Manga 2015). Toinen osa strippisarjakuvaa uudehkon koiranomistajan arjesta. Tykkään eläinsarjakuvista muutenkin ja oli tääkin kyllä kiva.
 • Nana Shiba: Kuinka susi kesytetään (Ivrea 2014). Romanttinen teinisarjakuva, jonka päähenkilö-tyttö muuttaa väliaikaisesti perheeseen, jossa on kaksi ihanan kamalaa poikaa. Aika hyvä!
 • Yuu Watase: Imadoki! 1 (Egmont 2010). Manga, jonka teemoina ovat koulukiusaaminen, ystävyys ja kukkien hoito. Oli ihan ok, mutta ei taida silti kiinnostus riittää lukemaan kuin tämän yhden osan.
 • Konami Kanata: Chi’s sweet home 2 (Sangatsu Manga 2011). Kissasarjakuva, josta tykkään paljon. Söpön pikkukissan arkisia seikkailuja.
 • Millenni+M & Toko Yashiro: Jpop idol 1. Tulevien nuorten laulajatähtien musiikkiurasta kertova sarjakuva. Tämäkään ei jaksanut kiinnostaa kuin tämän yhden osan verran, vaikka jatkoakin löytyy.
 • Pirkko Lindberg: Fukushima ikuisesti (Savukeidas 2016). Ydivoiman vastainen matkakirja vuoden 2011 ydinvoimaonnettomuuden jälkeisestä Japanista. Periaatteessa kiinnostava, mutta jos olisi ollut neutraalimpi ja reportaasimaisempi kirjoitustyyli, olisin tykännyt enempi (nyt ärsytys kasvoi loppua kohden).

POHJOIS-KOREA

Blogatut:

Luettu myös:

 • Eunsun Kim: Pohjois-Korea – yhdeksän vuoden pakomatka helvetistä (Siltala 2014). Kirja kertoo loikkari Eunsun Kimin tarinan: ensin kurja lapsuus Pohjois-Koreassa, usean vuoden pakomatka Kiinan kautta ja lopuksi suht hyvä elämä Etelä-Koreassa.
 • Kang Chol-hwan & Pierre Rigoulot: Pjongjangin akvaariot – 10 vuotta Pohjois-Korean gulagissa (Siltala 2009). Toinen pohjoiskorealaisen loikkarin tarina. Edelliseen nähden ensin erona parempiosainen lapsuus ja kymmenen vuotta vankileirillä. Varsinkin leirikuvaukset oli aika kamalia.
Advertisement

2 thoughts on “Kurjen siivillä Itä-Aasiaan

 1. sannabanans

  Kiitos osallistumisesta ja koosteesta! Mielenkiintoista luettavaa listallasi :) Minullakin matka jatkuu tuolla kirjallisuussuunnalla vaikka haaste loppuukin kohta.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Mä en vielä kerinnyt tutkia kunnolla, mitä kaikkea omaltasi ja muitten listoilta löytyy. Varmaan oma lukulista pitenee blogitekstien lukemisen jälkeen…

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s