Kirja: Miten Salpausselät syntyivät

salpausselka_kansiRisto Isomäki: Miten Salpausselät syntyivät
(Into 2015 / kansi: Antti Kukkonen)

Risto Isomäen romaanien lukemisen lopetin jossain vaiheessa, kun ne alkoivat käydä liian jänniksi. Vaihteeksi muistin tsekata hänen uusimmat tietokirjansa ja löysin tämän.

Salpausselät ovat geologisia muodostelmia Etelä-Suomessa, jotka ovat syntyneet viime jääkauden yhteydessä. Isomäen teorian mukaan ne ja muutamat muut jääkauden aikaiset ilmiöt eivät ole syntyneet siten kuin yleensä oletetaan. (Jos haluaa tiivistelmän kirjan teorioista, niin Ylen artikkelista saa hyvän katsauksen.) En ihan saanut selvää, että kuinka tosissaan kirja on tehty vai onko tämä vain joku keskustelunavaus, mutta ilmeisesti tätä ei ole kuitenkaan laajemmalti hyväksytty suomalaisten geologien keskuudessa tai tehty jatkotutkimuksia.

Kirjan lopussa oli pitkät pätkät ilmastonmuutoksesta, joka tuntuu olevan yksi Isomäen suosikkiaiheista. Lähinnä kuitenkin liittyen jääkauden uuteen tulemiseen ja nykyisten mannerjäätiköiden sulamiseen. Tämä osio ei oikein itseäni kiinnostanut, kun enempi olisi kiinnostaneet Salpausselät ja muut menneiden jääkausien tekemät asiat.

En oikein osaa erotella sitä, mikä kirjassa oli ns. järkevää asiaa ja mikä uudenaikaista ajattelua. Tämä oli kuitenkin julkaistu “erillisenä kirjana” eikä Innon pamfletti-sarjassa, jossa Isomäen pari aikaisempaa tietokirjaa oli mukana. Joissakin kohdissa olisi nyt voinut ehkä vähän tarkemmin alleviivata, että mikä on nykyinen selitys, mistä on tutkimustuloksia ja mitkä Isomäen täysin omia heittoja. Nyt jälkikäteen löysin, että Yliopisto-lehden artikkelissa oli aika hyvin käyty läpi kirjan sisältöä suhteessa nykyisiin teorioihin.

Pitää vielä tarkistaa, että missä kaikissa paikoissa tämän mukaan näkyy jälkiä kallioissa tai muuten hyvin harjumuodostelmat. Itse innostuin nyt katselemaan Itä-Uudellemaalle suuntautuneella automatkalla tavallista tarkemmin tienvarsien kallioleikkauksia ja metsäkivikkoja, mutta houkuttelisi käydä lähemmin tarkastelemassa jotain.

Geologiasta ja jääkausista kiinnostuneille tämä on aika suositeltava kirja.

Advertisement

2 thoughts on “Kirja: Miten Salpausselät syntyivät

 1. taikakirjaimet

  Linkittämäsi Yliopisto-lehden artikkeli on hyvä ja sovitteleva ja avainkysymys on, että silloin kun jotain ei ymmärrä, olisi hyvä ottaa yhteyttä asiantuntijaan ja selvittää teorioiden mahdollisuudet. En pidä Isomäen kirjaa tietokirjana, vaan se on pseudotiedettä. On sinänsä harmi, että todellisten asiantuntijoiden artikkelit ja julkaisut eivät yleensä ylitä lukevan kansan lukukynnystä, jolloin oikea tieto pääsisi leviämään.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Lukiessa kirja kyllä vaikutti ihan järkevältä, mutta googlaus sitten paljasti, että vaikutelma olikin väärä. Vastaavia populaarimpia geologiaan tai muihin luonnontieteisiin liittyviä kirjoja olisi kiva olla vähän enempi (onkohan se kustantajista vai kirjoittajista kiinni?).

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s