Etnografiska museet (Tukholma)

Kävin Tukholmassa risteilyllä tällä viikolla. Oli niin ihanaa vaan makoilla hytissä lukemassa kirjaa ja kutomassa. (Alun perin meinasin kirjoittaa erillisen postauksen aiheesta “väärin matkustettu”, mutten jaksa, koska museot on kivempia postausaiheita.) Mentiin vaihteeksi Siljalla, niin ohjelmaksi otettiin museokäynti siltä puolelta Djurgårdenia ja oli hyvä ilma kävellä satamasta se pari kilometriä perille.

etnografiska museet 2_zpsooylljzz

Djurgårdenista katsottuna mantereen puolella sijaitsevat vierekkäin Etnografiska museet (kansatiede), Sjöhistoriska museet (merenkulku), Polismuseet (poliisivoimat), Riksidrottsmuseet (urheilu) ja Tekniska museet (tiedekeskus). Näistä neljään ensimmäiseen on vapaa pääsy.

Ekaksi käytiin katsomassa Sjöhistoriska museet, jossa oli paljon laivojen pienoismalleja ja muilta osin se oli ehkä enempi lapsille kuin aikuisille suunnattu. (Ei irtoa siitäkään postausta just nyt, sori.) Toinen käyntikohde, Etnografiska museet oli ihan superhyvä kokemus.

etnografiska museet 3_zpsqfwalkot

Suosikkini oli ehdottomasti Pohjois-Amerikan intiaanit, koska olen ollut hillitön intiaanifani joskus peruskoulussa. Melkein yhtä kiinnostava oli kolmen eri alueen eli Arktiksen, Amazonaksen ja Australian alkuperäiskansojen esittely. Lähetystyö Kongossa 1900-luvun alussa oli myös todella kiinnostavaa, koska tätä lähetystyö-näkökulmaa ei useinkaan huomioida museoissa. Magasinet-osiossa oli esillä kasoittain kaikkia jänniä esineitä museon varastoista. Se tavaranpaljouden tulva oli jotenkin hämmentävää ja tuolla olisi saanut kulumaan aikaa todella pitkään. Muut esillä olevat teemat olivat Japani, beniniläiset aarteet, ruotsalaiset tutkimusmatkailijat ja afrikkalaiset tanssinaamiot.

Vaihtuva näyttely tällä hetkellä oli normeihin liittyvä eli siellä oli esillä sukupuolivähemmistöihin yms. kuuluvia juttuja. Olis ehkä ollut sivistävää tutustua tarkemmin, mutta skipattiin se kokonaan ja siirryttiin muihin osioihin. Periaatteessa kuitenkin hyvä idea käsitellä tuollaistakin aihetta, koska se linkittyy kuitenkin hyvin nykyaikaan ja vähemmistöihin. (Aikaisemmat vaihtuvat näyttelyt vaikutti superkiinnostavilta – harmi etten ole käynyt tuolla aiemmin.)

etnografiska museet 4_zpso1t5xepy

Jonkun verran tulin miettineeksi kulttuuri-imperialismia, että kuinka oikein on haalia toisten tavaroita ulkomailta ja esitellä niitä sitten eksotiikkana. Toisaalta olen sitä mieltä, että vähemmistöjen ja erilaisten kansojen esittely on sivistävää ja muutenkin kannattavaa, mutten tiedä mitä mieltä se vastapuoli on asiasta. Museon intiaani-osiossa oli mielestäni selvimmin huomioitu se kolonialismi, valkoisten ylivalta ja stereotypiat eli ihan kokonaan ei tuollakaan oltu jätetty asiaa huomiotta. Myös se lähetystyö liippasi läheltä aihetta ja sen kohdalla sopii hyvin miettiä miten kulttuurien kohtaaminen toimii.

Omaan makuuni tämä oli kokonaisuutena paras museo vähään aikaan. Tykkään yleisesti ottaen tosi paljon kansatieteellisistä ja muista kulttuurihistoriallisista jutuista teemana, mutta käyn ihan liian harvoin museoissa, joissa olisi keskitytty pelkästään niihin. Tämä kyllä kestää useita käyntikertoja, mikä ei sekään ole itsestäänselvää.

etnografiska museet 6_zpsxcbtfjvz

Museoon on siis vapaa pääsy. Osa teksteistä oli myös englanniksi, mutta osa pelkästään ruotsiksi. Tämä oli vähän enempi aikuiseen makuun, koska mitään interaktiivisia juttuja ei oikeastaan ollut esillä ja riippuu lapsesta miten paljon jaksaa niitä pelkkiä tavaroita katsella.

Advertisement

52 thoughts on “Etnografiska museet (Tukholma)

 1. Teija / Lähdetään Taas

  Minua olisi kovin kiinnostanut se “väärin matkustettu” -postaus. Olen varsin laiska museoissa kävijä. Käyn museoissa oikeastaan vain silloin, kun ystäväporukka ehdottaa museovierailua. Silloinkin hyvän seuran vuoksi, en niinkään sen museon. Toki poikkeuksiakin on, mutta näin pääsääntöisesti :)

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Ehkä mun sittenkin pitää kirjoittaa aiheesta, sopisi hyvin siihen “en ole koskaan” -matkajuttujen yhteyteen.

   Like

   Reply
 2. Miika ♥ Gia | matkakuume.net

  Enpä ole tajunnut että Tukholmassa on tuollainen, lähinnä kun Fotografiska on se joka kaikkien puheissa aina jyllää.

  Mutta täytyy sanoa että minuakin olisi kiinnostanut tuo “väärin matkustettu” -postaus! Erityisesti kun aina välillä saa sellaisiakin kommentteja kuulla. :)

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Tukholmassa on kasoittain muitakin museoita kuin Fotografiska, mutta jostain syystä suomalaiset ei tunnu löytävän niihin. Varmaan mun täytyy nyt sitten kirjoittaa tuosta aiheesta….

   Like

   Reply
 3. Martina

  Komppaan kahta edellistä kommentoijaa, sillä “väärin matkustettu” -postaus olisi kiinnostanut minuakin. Saammeko lukea senkin vielä? :) En ole itse juuri lainkaan museoihminen, tosin joskus sateisena päivänä saatan piipahtaa jossakin museossa, ja esimerkiksi olutmuseo sekä gastronomiamuseo Prahassa olivat yllättävän kiinnostavia. Ehkä pitäisi antaa museoille useammin mahdollisuus. :)

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Kai mun sit täytyy kirjoittaa! :D Ehkä ens viikolla sitten tai viikonloppuna. Museoista kiinnostavimpia on yleensä just tuollaiset erikoisempiin teemoihin liittyvät (esim. vaikka toi gastronomia).

   Like

   Reply
 4. Maria

  Mitä ihmettä, kulttuuria ilmaiseksi! Pitääpä laittaa korvantaa jos tulee käytyä lähiaikoina :) Väärin matkustettu kuulostaa hauskalta btw!

  Like

  Reply
 5. Ansku BCN

  Mä olen historianörtti ja museoiden innokas koluaja, ja tämähän näytti kiinnostavalta paikalta! Kesällä olisi tarkoitus viettää jokunen päivä Tukholmassa ja saattaa nyt käydä niin, että tänne mennään :)

  Like

  Reply
 6. Matkalla lähelle tai kauas

  Tukholmassa näyttää olevan paljon museoita. Kiertävä näyttely voisi olla mielenkiintoista nähdä mutta tuntuu, että me loppujen lopuksi melko harvoin käydään museossa. Esim New Yorkissa kiersimme kaikki museot ….kaukaa.

  Like

  Reply
 7. Kaisa / Mutkia Matkassa

  Kiitos vinkistä, kuulostaa mun mielestä tosi mielenkiintoiselta. On jäänyt tämä huomaamatta vaikka viime vuosina on pari kertaa tullut käytyä Skansenillakin… tämä on varmaan siinä ihan lähellä.

  Like

  Reply
 8. Mia / Elämää ja Matkoja matkablogi

  Tukholma on huippuviihtyisä kaupunki ja onneksi niin lähellä, että pääsee vuosittain käymään! Eikä yhtään hassumpi juttu ole sen lukuisat museotkaan, joista suuri osa on vielä maksuttomia, niin kuin tuossa mainitsitkin.
  Ihmeen hyvin lapset jaksavat kiinnostua museoiden näyttelyistä ilman interaktiivisia juttujakin. Esim. meidän viimeisimmällä reissulla perheen 6- ja 9-vuotiaat eivät olisi lainkaan malttannet lähteä Dubain museosta ulos, kun oli niin paljon mielenkiintoista tutkittavaa!

  Like

  Reply
 9. Anna K. - Kaukaa haettua

  Tukholmassa on toki tullut monta kertaa käytyä, mutta tuskin koskaan missään museossa. Aika vähän tulee muutenkin museoita koluttua, ellei ole joku supermielenkiintoinen.
  Eikös muuten Travellover kirjoittanut aikanaan hyvän jutun aiheesta “väärin matkustettu”. Se olis aiheena sopivan provosoiva ja mielenkiinnon herättävä.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Tukholma olis just jhyvä museokaupunki, mutta niin on kyllä moni muukin. Muistelin, että joku olis matkustustavoista kirjoittanut, mutten muista yhtään että kuka.

   Like

   Reply
 10. Heidi / Himomatkaajan turinoita

  Tämä olikin ihan uusi museo, en ole aiemmin tällaisesta kuullutkaan. Kiitos vinkistä!
  On se jännä, miten paljon tuossa naapurimaassakin olisi nähtävää, ja kuitenkin sitä usein lähtee elämyksien perässä todella kauas.

  Like

  Reply
 11. Stacy Siivonen

  Minun on pakko myöntää, että kun näin aluksi tämän postauksen, niin ajattelin, että kiviäkin kiinnostaa. Mutta kun siellä oli settiä sateenkaariporukoista ja sitten kyselet vielä kulttuuri-imperialismin perään, niin ehkä jotain hedelmällistä sanottavaa löytyy Minäpä sanon, kun kerta kuulun vähemmistöön, miltä minun näkökulmastani enemmistö näyttäytyy.

  Helvetin uuvuttavalta. Aina pitäisi olla itseään selittämässä ja kuitenkin ne itsensä selittämisen tai joillekin identiteetin rakentamisen työkalut eivät ole meidän keksimiämme, vaan valtakulttuurin. Jos eskimoilla on 400 eri sanaa lumelle, kuinka monta luulet biafralaisilla olevan ja miten nämä kaksi voisivat kommunikoida lumen olemuksesta toisille. Miten eskimot voisivat elää, jos ne omaksuisivat jonkin biafralaisen kielen, eikä siinä ole ainoatakaan lunta merkitsevää sanaa. Tässä tilanteessa minä joudun elämään, vaikken haluaisi. Toisaalta tuntuu, ettei sitä kieltä ole kenenkään kanssa, että on muuttunut kuuromykäksi. Eikö jotkut kiinalaiset ole sanoneet, että tyhmät ovat opettajia, mutta viisaat eivät sano mitään, vaikka tietävätkin.

  Kun nyt tää avioliittokysymys on esillä, niin mun tajuntaani ei mahdu, että jotkut voivat päättää, onko meillä oikeutta avioliittoon tai ei. Aiemmin ja vielä nykyäänkin päättivät vielä kieltää lisääntymisenkin. Yhteiskunnasta puuttuu se sana “yhteis”. Ja sitten jotkut järkyttyvät hunnuttamisesta, vaikka tämä yhteiskunta hunnuttaa hyvin konkreettisesti sateenkaariväen. On vain pieni aukko silmille, josta voit katsoa ja nähdä, mitä he haluavat sinun näkevän.

  Like

  Reply
 12. Anne

  Tukholmasta tuntuu museoita riittävän vähän joka sormelle.. en ollut kuullutkaan tästä museosta. Ei ehkä sellainen museo, mihin itse ensimmäisenä menisin, mutta mielenkiintoista oli kuitenkin lukea vierailustasi. :)

  Like

  Reply
 13. Terhi / Muru Mou

  Mikähän siinä on, että vaikka tykkään käydä museoissa, käyn niissä todella harvoin… Ei jostain syystä kuulu sittenkään suosikkinähtävyyksini, ehkä sen vuoksi, että mieluummin tutustun kohteeseen ulkona kierrellen.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Mä taas en kuitenkaan jaksa kierrellä ulkona koko aikaan, niin sen takia museoita on yleensä käyntilistalla.

   Like

   Reply
 14. Noora | Kerran poistuin kotoa

  Mä olen käynyt Tukholmassa varmaan lähemmäs parikymmentä kertaa, mutta siellä on vielä niin paljon nähtävää. Jumitan siellä vaan aina samoilla tutuilla, ihanilla kulmilla. En muista oonko käynyt siellä koskaan museossa… Selkeästi pitäisi. Toukokuussa menen taas Tukholmaan, joten josko silloin olisi museokäynnin vuoro :)

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Tukholmassa on älyttömän paljon kaikkea nähtävää, siis muutakin kuin museoita. Itse yritän löytää joka kerralle jotain uutta.

   Like

   Reply
 15. Kati / Lähinnä Kauempana

  Joukon jatkona täällä huutelen kans väärin matkustamista! Ja minä joka nykyisin kykin laivamatkat lähestulkoon mennen tullen lasten leikkipaikoissa, kuulostaa hytissä kirjan lukeminen OIKEIN matkustamiselta. Taivaalta. Ah, hiljaisuus ja kirja…

  Tukholmassa on kyllä ihastuttava määrä (hyviä!) museoita! Mulla on vähän sama kuin Terhillä, että ihmeen vähän käyn museoissa siihen nähden, että niistä kovasti tykkään. Me käytiin yhdellä reissulla Vasamuseetissa ja se oli yllättävän hyvä! Vielä olis monta museota käymättä, mutta taitaa seuraava reissu suuntautua Vasa-museon viereiseen Junibackeniin. Ruotsalaiset ne osaa, senkin.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Mulla ei onneksi ole mukana pieniä seuralaisia – voisi matkaohjelma näyttää toisenlaiselta. :D Vasamuseet on mulla vielä käymättä, Junibackenissa kävin muutama vuosi sitten (oli ehkä hivenen liian pikkulapsimesta).

   Like

   Reply
 16. Katja/jumalainenseikkailu

  Juu, äänestän sen väärin matkustamisen puolesta :) Museoiden suhteen taidan olla jo aika vaativa ja nirso, koska omat suosikkini niistä ovat Ermitaasi, Moskovan Tretjakovin galleria ja Ateenan Akropoliksen museo. Yhtä kova on Turun linna!

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Mulla on luonnoskansiossa jo alkua postaukselle eli jos vaikka huomenna saisin valmiiksi. :D Turun linna on suomalaisista museoista kyllä paras! Muita listallasi olevia on kyllä aika vaikea voittaa.

   Like

   Reply
 17. pschildt

  Olikohan tuo väärin matkustettu se, että valitsit laivan :-)
  Me olemme viimeksi Tukholmassa käyneet lentäen, etenkin Bromma on helpon lähellä kaupunkia ja laivallakin menee kuitenkin rahaa niin hyttiin kuin ruokaan.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Ehkä sekin on, mutta ainakin se, että jätettiin buffetti väliin. :D Laiva tulee halvemmaksi kuin hotelli + lennot ja on ehkä vähän ekologisempaa, niin valkkaan itse mielummin sen (toki useamman päivän matkalle varmaan lentäisin itsekin).

   Like

   Reply
 18. Anna

  Oon tosi laiska vierailemaan museoissa. Yleensä tulee käytyä vaan sadesäässä, tai jos on joku erityisen mielenkiintoinen paikka. Tuo intiaaniosio olisi kyllä kiinnostanut minuakin! Tukholma on kyllä nolottavan tuntematon paikka vielä meikäläiselle. Kaikki nuoruuden päiväristeilytkin on keskittyneet vaan johonkin shoppailuun. Joskus täytyy lähteä vähän sivistävämmälle retkelle :)

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Tukholma on oikeasti käymisen arvoinen ja ihana! Toivottavasti vaikka risteily mahtuisi sun jonkun Suomi-reissun ohelle, että pääsisit päivittämään kokemukset. :)

   Like

   Reply
 19. Anna Koskela

  Olen itse museoista innostuva kansalainen, vaikka en niistä kovinkaan usein kirjoita. On nimittäin tosi hankala lähteä esittelemään jotakin upeaa näyttelyä muutaman sanan ja kuvan avulla.

  Toinen asia on juurikin tuo, kenen kulmasta näyttely on rakennettu. Välillä se häiritsee tosi paljon. Olenkin päättänyt, että en jaksa aiheesta närkästyä tai sitä pohtia. Se, kenelle juuri ko. esine kuuluu tai mikä kulttuuri-imperialisminen ideologia nyt juuri sattuu siinä vallitsemaan, saa jäädä muille pohdittavaksi. Muuten menee pää ihan sekaisin.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Mä toivoisin näkeväni useammin museojuttuja matkablogeissa, niin toivottavasti teillekin osuu kohdalle joku, mistä saisit aikaan haluamasi tyylisen postauksen. En yleensä mieti kulttuuri-imperialismia ja se on sen verran hankala juttu, etten taida ihan joka kerta sitä miettiä jatkossakaan…

   Like

   Reply
 20. Lotta | Watia.fi

  Etnografiska museetissa olen käynyt kerran joskus kauan aikaa sitten. Olisikohan siellä ollut joku Japani-näyttely, jonka vuoksi sinne menin. En muistanutkaan, että sisäänpääsy oli ilmainen. Tukholmassa on kyllä mielenkiintoisia museoita vaikka kuinka. Pitäisikin varata ensi kerralla vähän enemmän aikaa, että ehtii niitä kierrellä.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Mä käsitin, että ei tuo kauhean pitkään ole ollut ilmainen. Siellä on ollut joku isompi Japani-näyttely kyllä joskus, olisi ehkä kiinnostanut itseänikin.

   Like

   Reply
 21. Merja / Merjan matkassa

  Minäkin peukutan “väärin matkustettu” postaukselle :) Museot eivät kovin paljon kiinnosta, vaikka toki maailmasta löytyy niitä must-see museoita. Kävin muuten itsekin Tukholmassa helmikuun alussa – tosin työreissulla – mutta laivalla mentiin ja kun töiden lomassa aikaa jäi myös kaupungilla haahuiluun, niin sinnepä sitten. Olisin oikeastaan halunnut käydä Abba-museossa mutta sanoin sen ääneen liian myöhään. Emme jaksaneet siinä vaiheessa enää kääntyä takaisin, vaan kulutimme aikaa lounaalla ja shoppailun merkeissä. Tukholma on kiva kaupunki ja sinne voisi joskus mennä lentämällä ja kierrellä muitakin paikkoja kuin niitä minne laivamatkalla aina eksyy.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Postasin just äsken aiheesta! :) ABBA-museo on vielä käymättä, olen tarkoituksella säästellyt sitä myöhempien aikojen kohteeksi.

   Like

   Reply
 22. Johanna Hulda

  Loistovinkki, täällä pitää käydä seuraavaksi. Viime Tukholman-visiitillä kävin Fotografiskassa ja tykkäsin tosi paljon. Vaikuttaa ehkä vähän samantyyppiseltä kuin Kansallismuseo, joka oli ehdottoman positiivinen yllätys, sillä erolla että täällä käsiteltäisiin koko maailmaa. Hyvä ettei kolonialismia ja länsimaista hegemoniaa oltu myöskään aivan sivuutettu! Itseäkin kehitysyhteistyön tekijänä kiinnostaisi tuo lähetystyö-näkökulma.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Juuri noin, tosiaan niin kuin Kansallismuseo, mutta tavaraa laajemmalta alueelta. Fotografiska mulla on vielä käymättä.

   Like

   Reply
 23. lizalondon

  Iso peukku museolle ja etenkin vapaalle sisäänpääsylle! Tuota kulttuuri-imperialismia mietitään paljon myös täällä Lontoossa British Museumin suhteen – onko esim. oikein, että osa Akropoliksen aarteista on Lontoon ytimessä, eikä Ateenassa?

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   British Museumiin on varmaan viety vielä enemmän kaikkea tavaraa. Niitä Egyptin aarteitakin taitaa olla siellä aika paljon?

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s