Väärin matkustettu?

IMG_0136_zpskzlbsnna

Nyt matkablogeissa on kiertänyt haaste, jossa on listattu asioita, joita ei ole koskaan matkalla tehnyt ja tein Tukholman-laivalla ajatustyötä asian eteen. Mietin sitä, missä en haluaisi käydä tai mitä en haluaisi matkoilla tehdä, niin ajatukset kääntyivät aiheeseen “väärin matkustettu”. Laitan tämän nyt sitten julkaisuun, kun siitä kerran oltiin kiinnostuneita.

Yleensähän tämä vertailu käydään pakettimatkojen ja reppureissaamisen välillä, mutta itse en varsinaisesti harrasta kumpaakaan ja silti tuntuu, että välillä oma tapani aiheuttaa ihmetystä. Välillä tulee ehkä myös kiinnitettyä itse liikaa huomiota siihen, miten muut matkabloggaajat matkustaa….

IMG_0137_zps5raeoher

Näitä juttuja on joskus kysytty suoraan tai vähän epäsuoremmin ihmetelty mun valintoja:

Ei kai kukaan mihinkään Tukholmaan lähde kun voisi lähteä paikkaan X?
– Monista matkablogeista jää vaikutelma, että pitää päästä mahdollisimman kauas tai jonnekin eksoottiseen kohteeseen, kun lähikohteista ei ole mihinkään. Mä taas pidän ihan aidosti esimerkiksi juuri Ruotsista kohteena ja muutenkin suosin ekologisista syistä lähialueita.

Risteilyt on niin tylsiä!
– Tylsyys on ihan vain omien korvien välissä. Itse tylsistyn hyvin harvoin missään… Tässäkin tapauksessa mulle ei ollut mikään ongelma viettää laatuaikaa kaverin kanssa ja laivakin oli vain matkaväline, ei reissun itseisarvo.

No ei sinne laivalle hytissä lojumaan mennä!
– Edelleenkin mulle laiva on matkaväline eikä reissun päätarkoitus eli usein olen hytissä lukemassa kirjaa koska mä voin. Kyllä mä hotellillakin usein vietän aikaa reissussa ollessa eikä se ole mulle itselleni mikään ongelma.

IMG_0134_zpsrmwoivt8

Kuka missään museoissa jaksaa käydä…
– Jos joku väittää kaikkia museoita tylsiksi, niin siinä kohtaa mä väitän, että kyseinen henkilö ei vaan ole löytänyt niitä parhaimpia kohteita, koska museoita on jokaiselle sopivia. Toki oma innokkuuteni niissä käymiseen on keskimääräistä korkeampi ja omilla matkoilla ne on just paras tapa viettää aikaa.

Mikset laita enempi kuvia postaukseen tai juttuja someen?
– En halua reissun päällä olla koko ajan kamera tai puhelin kädessä, vaan keskittyä siihen mitä olen tekemässä. Olen lisäksi sen verran tekstiorientoitunut ihminen, että en oikein jaksa innostua kuvapainotteisista postauksista, niin siksi niitä ei täälläkään näy.

Miksi käyt aina samoissa paikoissa?
– Koska mä voin. Jos mä olen löytänyt jonkun hyvän paikan, niin totta kai mä vien mielelläni rahani sinne jatkossakin. Oikeasti mulla ei ole mitään tarvetta nähdä koko maailmaa ja se käytyjen maiden määrän tavoitteellinen kasvattaminen on mulle liian suorituskeskeistä.

Mun tapani matkustaa ei ole ainoa oikea, mutta se on mulle paras. Kuvituksena muutama talvikuva mereltä, juuri siltä äskettäiseltä Tukholman-risteilyltä.

Advertisement

16 thoughts on “Väärin matkustettu?

 1. sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa

  Mä niin tykkään tuosta ajatuksesta, että myös lähelle voi ja saa matkustaa vaikka se kerta olisi 150. Mä olen myös tullut siihen tulokseen että mä en ehdi näkemään koko maailmaa, joten nautin joka ikisestä matkasta meni se sitten kauas tai lähelle.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Pääasia, että matkalla on kivaa oli kohde mikä tahansa. Mutta on se ehkä vähän kumma, miten paljon mä löydän uusia juttuja samoista paikoista enkä ole mistään vielä saanut tarpeekseni.

   Like

   Reply
 2. Laura / Irtiottoja maailmalle

  Paljon hyviä pointteja. Mä olen vahvasti sitä mieltä, että ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa matkustaa niin kauan, kun vain se tapa tuntuu itsestä hyvältä. Ihmiset on niin erilaisia, että ei ole mitenkään mahdollista, että kaikki tykkäisivät samoista asioista, ja kamalaa olisi ajatella että pitäisi matkusta jollain tavalla vain siksi, että joku muu niin sanoo. Toiset tykkää aina risteillä, toiset kotimaanmatkailla, toiset taas lähtee aina maailman toiselle puolelle. Jotkut tekee vain viikonloppureissuja, toiset karkaa pitkäksi aikaa pois. Ei kai mikään näistä ole yhtään sen enempää oikein. Tärkeintä on kai, että löytää sen oman juttunsa ja pitää siitä kiinni, eikä matkusta sen mukaan miten jonkun muun mielestä pitäisi.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Mulla oli kunnon alemmuuskompleksi siitä, että mun matkailu on jotenkin huonompaa kuin muiden. Jatkossa yritän muistaa just tuon, että pidän omista jutuistani kiinni jos niistä kerran tykkään.

   Like

   Reply
 3. Anna

  Samaa mieltä Lauran kanssa, oikeaa ja väärää tapaa reissata ei ole. Ihmisillä on erilaiset mielenkiinnon kohteet ja erilaiset lähtökohdat ja motiivit. Reissut on sijoitus ja niistä pitää silloin nauttia just sillä tavalla, miten itse tykkää. Usein pääasia on esimerkiksi täysi rentoutuminen ja breikki arjesta. Ja siihen on syynsä, miksi pakettimatkat ja risteilyt on suosittuja. Itse en kanssa oikein syty sellaiseen suorituskeskeiseen reissaamiseen. Olishan se hienoa, jos voisi sanoa käyneensä 100 maassa, mutta kun mieluummin vietän yhdessä paikassa kauemmin ja tutustun siihen paremmin. Mutta jokainen tyylillään! Itsellä olisi vielä vähän oppimista tuossa puhelimen syrjään jättämisessä reissuilla. Saahan reissuista paljon enemmän irti, kun niihin kohteisiin ei tutustu linssin läpi :)

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Minäkin olen kyllä joutunut erikseen vähän opettelemaan puhelimesta irtioloa, nykyään se onnistuu melko helposti.

   Like

   Reply
 4. Kati / Lähinnä Kauempana

  No just oikein matkustettu! Mutta ymmärrän nuo kommentit, mitä saat kuulla. En ymmärrä, miksi kaikkien pitäisi mahtua matkustajina samaan sabluunaan. Jokaisessa tavassa on omat juttunsa ja asenne usein ratkaisee.

  Me muuten käydään tosi usein Tukholman-risteilyllä. A) Tukholma on ihana! B) lasten kanssa risteily on vaan niin helppoa ja kivaa. :)

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Ehkä ne kyseenalaistajat ei vaan sitten tajua ihmisten erilaisuutta? Ja Tukholma on kyllä just hyvä perhekohde!

   Like

   Reply
 5. Teija / Lähdetään Taas

  No juuri näin. Niin pitää matkustaa, mikä itselle sopii parhaiten. Itse muistan kuulleeni ihmettelyä juuri päin vastoin, eli esimerkiksi miksi pitää lähteä Costa Ricaan asti opiskelemaan espanjaa, kun Espanjaankin voisi mennä. No koska voin. Juuri sen takia ylipäätään matkustan. Koska voin.

  Hyvä, että bongasin tämän postauksen!

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Heh, näköjään sitä ihmettelyä riitttää kohteen etäisyydestä huolimatta. Kyllä minäkin varmaan valkkaisin Costa Rican mielummin!

   Like

   Reply
 6. Johanna Hulda

  Hyvä kirjoitus. Samoinhan se meinaa mennä muussakin elämisessä, että välillä vertailee ihan turhaan itseään muihin ja potee alemmuuskomplekseja milloin minkäkin suhteen, mutta kun se oma tie löytyy niin ei enää vertailu kiinnosta vaan osaa keskittyä siihen omaan tekemiseen. Somejutut ehkä tuntuu harmittavan usein vaan perustuvan sellaiseen “kehuskeluun” ja niiden kehujen keräilyyn, mutta ei sen tarvitse antaa häiritä. Mulla ei edes oikein ole mitään omaa tyyliä matkustella, koska omat reissut on aina niin erilaisia keskenään. Ensin voi liftata Norjassa ja sitten asua kuukausitolkulla Afrikassa. Ihan vain koska se tuntuu sillä hetkellä hyvältä!

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Toi on just se oleellisin juttu, että matkailun pitää tuntua hyvältä oli se millaista tahansa. :) Lopetin esim. Instagramissa just siksi kun siellä tuntui olevan pinnalla seuraajien ja tykkäyksien keräily. Blogeissa on onneksi enempi vaihtoehtoja kaikenlaisille ihmisille….

   Like

   Reply
 7. Ella - Matkalla kaiken aikaa

  Erittäin tervetullut postaus! Ei missään nimessä pidä välittaa muiden mielipiteistä. Olennaista mulle kuitenkin on vastuullinen matkailu eli se, että on tietoinen oman matkailunsa vaikutuksista. Matkusti sitten naapurikylään tai maailman toiselle puolelle. Täysin ilman negatiivisia vaikutuksia ei voi matkustaa, mutta ei myöskään kotona arkea pysty elämään niin, joten molemmissa tulee minimoida negatiiviset vaikutukset (esim. tekemällä eettisiä ja ekologisia valintoja). Kirjoitin tästä juuri omaan blogiin :) Sun matkustustyyli on erittäin jees! Älä missään nimessä tunne mitään alemmuskompleksia. Vaikka itse olen maailmanympärimatkalla niin en ymmärrä, miksi sitä niin kovasti ihannoidaan. Mulle tää reissuvuosi oli tosi tärkeä nyt tässä vaiheessa elämää, mutta en todellakaan lähtenyt reissuun kehuskelun takia. Ei kai kukaan luovu työstä, asunnosta, ystävistä yms. muutamien somekehujen takia. Iso tsemppihali Borneolta!

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Mä olin just kerinnyt alkaa murehtimaan asiaa uudestaan, niin sun kommentti lämmitti mieltä. <3 Maailmanympärimatka tuntuu olevan monen haaveissa, kai sekin on sellainen kerran elämässä -kokemus. Vastuullinen matkailu on myös erittäin jees ja käyn kurkkaamassa mitä kirjoitit.

   Like

   Reply
 8. Matkalla lähelle tai kauas

  Kai jokainen matkustaa niin kuin parhaaksi kokee. Eihän ne kaukokohteet ole ainoa oikea valinta….mutta toisaalta esim itse matkustin 20 vuotta Ruotsin ja Tallinnan väliä niin, että nyt välillä kaipaa matkustamista kauemmaksi. Ja muuten, oletko pohtinut kuinka saastuttavia nuo laivamatkat ovatkaan? Ja niitä vielä kulkee aika monta tuossa pienessä aavoittuvassa Itämeressä. Museoissakin on tullut käytyä, kuten viime kesänä kotimaassa Werlassa, moottoripyörämuseossa Lahdessa, Louhisaaren kartanossa, Mustion linnassa, Trömperin kestikievarissa ja taidenäyttelyissä. Niistä juttua löytyy mm. http://matkallalahelletaikauas.blogspot.fi/search/label/Louhisaarenkartano.
  Kaikella on aikansa ja mielestäni jokainen matkustaa tyylillään :) kiva juttu, koska oikeasti aiheutti pohdintaa!

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Olen pohtinut ekologisuutta kyllä, mutta olen siinä käsityksessä että laivamatkailu on parempi kuin lentäminen ja nykyään jätevesiä ei ainakaan Itämerellä päästetä enää mereen, mikä aiemmin oli iso ongelma. (Korjaa toki, jos tiedät asiasta enempi!) Matkablogeissa on omaan makuuni liian harvoin museojuttuja, niin kiva kun joku muukin kirjoittaa niistä joskus. Kiitos siis linkistä, käyn joskus paremmalla ajalla lukemassa.

   Liked by 1 person

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s