Lotta- ja ilmatorjuntamuseot

Kävin Tuusulassa kulttuuriretkellä vajaa pari viikkoa sitten, ohjelmassa oli kaksi museota. Tuolla päin olisi enemmänkin nähtävää, jos on kiinnostunut museoista ja suomalaisesta kulttuurihistoriasta. Itse jätin kierroksen suosiolla kesää odottamaan. Molemmat museot sopivat samalla kertaa käytäväksi, koska niistä saa kaksi eri näkökulmaa samaan aiheeseen.

Lottamuseo (museon kotisivut)

IMG_0144_zpstbmpa1jd

Museo esittelee Lottajärjestön historiaa 1900-luvun alusta sen sodan jälkeen tapahtuneeseen lopettamiseen asti. Nyt siellä käsiteltiin myös evakkoteemaa. Moni muistaa Lotat nimenomaan sodanaikaisesta toiminnasta, mutta paljon oli kerennyt tapahtua jo aiemman 20-30 vuoden aikana.

Kooltaan paikka oli aika pieni, joten se oli suhteellisen nopeasti kierretty. Se oli silti todella kiinnostava ja samalla myös sivistävä. Samalla paikalla on sijainnut aiemmin joku lottakeskus, mutta rakennus paloi ja tämä nykyinen on rakennettu 90-luvun puolivälissä museota varten. Näistä kahdesta museosta tämä kiinnosti enemmän itseäni.

Ilmatorjuntamuseo (museon kotisivut)

IMG_0149_zpsfxbn43ac

Jonkun matkan päässä sijaitseva ilmatorjuntamuseo oli isompi kuin Lottamuseo. Nähtävää oli kahdessa hallissa ja ulkona, sekä rauhan että sodan ajan ilmatorjunta oli huomioitu, joten esillä oli hyvin sekalaista tavaraa. Itseäni kiinnosti eniten sodanaikaiset jutut ja nimenomaan Helsingin pommitukset.

En ole ihan varma, että mikä paikan systeemi yleensä on, mutta tuntui, että tässä ei ollut näyttelyteknisesti ihan onnistuttu. Puutteellisia tai kokonaan puuttuvia selitystekstejä oli todella paljon, osa sisävitriineistä oli paikoitellen aika vajaita, välillä taas oli kasattu jotain ylimääräistä tavaraa. Sitten taas esimerkiksi ulkoalueen autoista ja muista syteemeistä oli unohdettu niinkin oleellinen asia kuin niiden ikä eli oliko kyseessä sodanaikaiset vai nykyaikaiset välineet.

Advertisement

28 thoughts on “Lotta- ja ilmatorjuntamuseot

 1. Maija

  Pienissä museoissa on minusta se hyvä puoli, että niissä malttaa paremmin keskittyä näytteillä oleviin esineisiin. Isommissa paikoissa ainakin minulla on paha tapa hötkyillä seuraavaan paikkaan, ennen kuin olen tutkinut kunnolla ensimmäistäkään huonetta.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Mä olen usein aika pikainen kävijä…. Mutta isommissa paikoissa ei sit usein jaksa enää kunnolla keskittyä loppuvaiheessa.

   Like

   Reply
 2. Laura

  Lotta-museo voisi kiinnostaakin, ja onpa kaunis rakennus jo ulkoa. :) Pienissä museoissa ylipäätään pitäisi käydä useammin, niissä tosiaan saa irti siitä spesifistä asiasta ihan erilailla kuin suuremmissa.

  Like

  Reply
 3. riitta k

  Ihana tuo ensimmäinen kuva! En ole näissä museoissa käynyt, Ainolassa ja Halosenniemessä vain, ja suosittelen.

  Like

  Reply
 4. Pihi nainen

  Lottamuseo vaikuttaa somalta ja Ilmatorjuntamuseo kiinnostaisi varmasti lapsia. Tuusulareissu se täytyy minunkin vihdoin toteuttaa. :)

  Like

  Reply
 5. Tuulevi

  Tuusulassa on kyllä paljon näkemistä. Olen käynyt Aleksis Kiven kuolinmökissä, Aholassa ja Halosenniemessä sekä Ainolan puutarhassa (talo ennätti mennä kiinni), mutta näistä kahdesta en ollut ennen kuullutkaan.

  Like

  Reply
 6. Amma

  Kiva lukea paikoista, joissa ei ole käynyt. Molemmat, Lotta- ja ilmatorjunta-asiat ovat kiinnostavia. Harmi, jos toteutus ei ollut aivan onnistunut. Lottamuseo näyttää hienolta paikalta ainakin ulospäin!

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Lottamuseo oli kyllä kiva sisältäpäinkin! Siellä oltiin onnistuttu aika hyvin näyttelyn teossa.

   Like

   Reply
 7. Marika Oksa

  Onpa harmi, että ilmatorjuntamuseon esillepano on noin huonosti toteutettu. Kuvastasi muistuu mieleen Tallinnan Lentosataman museo, joka on minun tuorein kokemukseni sota-aiheisista museoista. Kävin siellä pari vuotta sitten, ja se oli mielestäni aika hienosti järjestetty. Pienet museot eivät voi sen kanssa varmastikaan kilpailla tiloilla ja esineillä, mutta silloin kyllä pitäisi hoitaa edes nuo kyltti yms jutut kuntoon.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Tallinnan lentosatama oli kyllä onnistunut! Mä en ole ihan varma, että kuka tätä Ilmatorjuntamuseota ylläpitää, mutta ehkä se on sitten vaan rahan ja muiden resurssien puutetta.

   Like

   Reply
 8. Elegia

  Lottamuseon rakennus on valtavan kaunis! Siellä voisin kuvitella itsekin vierailevani. Sen sijaan tuo ilmatorjuntamuseo näyttää lähinnä romuvarastolta. Esittely- ja infokylttien puuttumisesta iso miinus: mitä järkeä tuijottaa esineitä, jos ei osaa yhdistää niitä mihinkään. Hmp.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Siellä oli kyllä aika paljon tavaraa, joista osa oli kyltitetty ja osa vähän heikommin. Periaatteessa olis voinut kiinnostaa enempi, jos puitteet olisi olleet kunnossa.

   Like

   Reply
 9. Hande

  Olen käynyt nykyisin hävettävän vähän museoissa, vaikka ne kiinnostavatkin. Lisäksi olen huono matkustelemaan pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, etenkin yksikseni, joten kovin monia paikkoja ei ole tullut koluttua. Kumpikin esittelemäsi museo vaikuttaa kiinnostavalta ja olisi mukavaa joskus käydä niissä (niin kuin kovin monessa muussakin museossa).

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Otat nyt vaan ohjelmaan jonkun kivan museon! Siinä olis just sopiva projekti yksinmatkailuun, että lähtisi jonnekin museoon pääkaupunkiseudun ulkopuolella. :)

   Like

   Reply
 10. Katriina

  Ulkokuva on kaunis! Mielenkiintoisilta vaikuttavat museot! Olen käynyt aika monessa sotaan liittyvässä museossa, mutta näissä en.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Minäkin olen muutamassa sota-aiheisessa museossa käynyt sekä Suomessa että ulkomailla, mutta näissä molemmissa ekaa kertaa nyt.

   Like

   Reply
 11. Kirjavaras

  Olen harkinnut museokortin hankkimista ja sen kanssa tulisi varmasti kierrettyä museoita enemmän. Ulkomailla tulee aina kierreltyä museoita lähes ähkyyn asti, mutta Suomessa harvemmin ja nekin jäävät Helsingin keskustan isoimpiin museoihin.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Museokortti on kyllä yksi parhaita hankintoja mitä olen tehnyt. Kyllä se kannattaa, vaikka kävisikin vain Helsingin museossa, kun esim. Ateneumin normihinta on tosi kallis.

   Like

   Reply
 12. vuocho

  Ihanan idyllisen näköinen tuo Lotta-museon rakennus ja pihapiiri.
  Harmi, jos esittelytekstit ovat puutteelliset sillä eihän noista museoista oikein mitään irti saa, jos ei tiedä, mitä näkee.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Sehän näissä just on, että osa kävijöistä on aina jo ennakkoon tietoisia jutuista ja osa taas ei tiedä mistään mitään, niin onhan se nyt aika hankala tehdä hyvät esittelytekstit molemmille.

   Like

   Reply
 13. Kirsi Ranin / Kirsin Book Club

  Tässähän tuli hyvät vinkit! Olen jo toista vuotta museokorttikainen ja kiertänyt museoita, jonne en muutoin olisi mennyt. Nämä menevöt jollekin kevään viikonlopulle kohteiksi. Lottatoiminta kiinnostaa etenkin nyt, sillä juuri viikonloppuna tapasin 93-vuotiaan lotan, joka kertoi kokemuksistaan sodassa. Ilmatorjunta ei vaikura ihan yhtä houkuttelevalta, etenkin jos näyttely ei ole viimeisen päälle rakennettu.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Lottamuseo on tosiaan se suositeltavampi. Jos sota tai erityisesti siihen liittyvä tekniikka kiinnostaa, sitten kannattaa ottaa myös Ilmatorjuntamuseo ohjelmaan.

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s