Elokuva / Film: Vaiana

vaiana-julisteVaiana (Yhdysvalloissa Moana) on Disneyn uusin animaatioelokuva. Se sijoittuu Tyynenmeren saarille Oseaniaan. Päällikön tytär Vaiana kaipaa kovasti merelle, vaikka se on kiellettyä. Hän saa tehtäväkseen pelastaa saarensa ja apuna on vastentahtoisesti puolijumala Maui.

En muista, että olisin nähnyt Mulanin (1998) jälkeen ilmestyneistä Disneyn prinsessaelokuvia yhtäkään, niin sikäli tämä oli kivaa vaihtelua. Visuaalisesti elokuva oli tosi hieno ja mukana oli useita hienoja mereen liittyviä kohtauksia (kuten oli jo viimevuotisessa Doria etsimässä -elokuvassakin). Oseania oli kiva valinta tapahtumaympäristöksi, koska sinne sijoittuvia elokuvia ei ole liian kanssa tarjolla (dubataankohan tämä muuten jollekin paikallisista kielistä?).

Maui oli muuten hirveän ärsyttävä hahmo, kun se oli niin täynnä itseään suurimman osan ajasta. Eläinapureista kukko Heihei oli ekaksi hauska, mutta sitten en enää jaksanut nauraa sille (takanani istuneet tytöt taas jaksoivat loppuun asti). Söpöä possua olisin nähnyt ehkä enemmänkin mukana, mutta realistisesti ajatellen se ei olisi ehkä selvinnyt merimatkasta.

Joka tapauksessa suosittelen tätä myös aikuisille! Ihan tapahtumaympäristön ja visuaalisuutensa takia kannattaa katsoa, mutta lisäksi tämä sopii kaikille vahvoista ja itsenäisistä prinsessoista pitäville.


Vaiana (Moana i USA) är den nyaste filmen av Disney, som placerar sig på öarna på Stilla havet. Chefens dotter Vaiana längtar att segla till havet fast det är förbjudet. Hon får ett uppdrag: hon måste rädda sin ö med hjälp av halvguden Maui, som gör det ganska motvilligt. 

Jag tror att jag har sett ingen av Disneys princessfilmer efter Mulan (1998), så den här var en trevlig omväxling för mig. Filmen var visuellt mycket fin, speciellt många scen på havet var fina (liksom i Hitta Doris i fjol). Oceanien var en bra val som omgivningen, eftersom det finns inte så många filmer som placerar sig dit. Jag undrar om de ska dubba filmen till någon av de lokala språk….

Maui var tidvis ganska irriterande, eftersom han var så självisk och självsäker. Tuppen Heihei var först rolig, men sedan även den blev så irriterande att jag orkade inte skratta. Grisen var ganska söt, men den fick inte vara med så mycket som tuppen (om man tänker realistiskt, den skulle inte ha klarat resan).

Jag rekommenderar filmen även för vuxna. Omgivningen och visualisk stil var så bra, men filmen passar även för dem som gillar starka och självständiga prinsessor.

Advertisement

4 thoughts on “Elokuva / Film: Vaiana

 1. Hanna/Hannan kirjokansi

  Kiva, kun olet kirjoittanut tästä! Olen miettinyt, olisiko tämä 5-vuotiaan tytön kanssa sopiva katsottavaksi. Kuulostaa hyvältä, että päähenkilö on vahva ja itsenäinen! Mieluummin vie lapsen katsomaan sellaista kuin näyttää niitä vanhoja prinsessaelokuvia, joissa roolina on vain se prinssin odottaminen. Ja oih, söpö possukin vielä! Meidän tytön lempparieläin :)

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Kyllä tää voisi olla ihan hyvin viisivuotiaallekin sopiva! Muutama jännempi kohta on tosin mukana. Mutta siis vanhoihin prinsessaelokuviin verrattuna ihan erilaista tavaraa!

   Like

   Reply
 2. vuocho

  Itsenäiset ja vahvat prinsessat ovat tosi jees! Sellaisia haluan näyttää omille pojillekin, etteivät saa mitään harhakuvitelmia (vaikka taitaa äitikin olla vähän turhankin jyrämäinen naisen malli jo ihan kotoa lähtien)

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Disneyltä ainakin löytyy tosi monenlaisia miehen ja naisen malleja vuosien varrelta, mitä sitten ikinä haluaakaan lapsilleen näyttää. :D

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s