Lenin-museo (Tampere)

lenin-museo 6

Koska uskon jollain tasolla sosialismiin, niin Tampereen Lenin-museo on ollut käyntilistalla puoli ikuisuutta. Museo on perustettu jo vuonna 1946 ja sen näyttely on uusittu viime vuonna.

Museo on aika pieni eikä sisällä mitään vaihtuvaa näyttelyä, vain tämän yhden kokonaisuuden. Nimestään huolimatta tämä ei ollut mikään Leninin kulttipaikka, vaan sisältö oli ennemmin jonkunlainen katsaus Neuvostoliiton ja suomalaisen kommunismin historiaa. Näyttely oli ilmeisesti uusittu jossain määrin neutraalimpaan suuntaan eli että jossain vaiheessa esillä taisi olla enempi propagandamateriaalia. Tänne muuten raahattiin menneinä vuosina myös neukkuturisteja, ei ainakaan pitäisi olla liian kapitalistinen paikka… :D

lenin-museo 2

Näyttely ei ollut mikään pelkkä ylistyslaulu kommunismille, vaan esillä oli monenlaista asiaa: Neuvostoliiton synty, työväenliike ja sota Suomessa, vankileirit, poliittiset vangit, sodanjälkeinen arki ja kaikkea muuta vastaavaa. Itse asiassa olisin kaivannut enempi kaikkea juuri Leniniin itseensä liittyvää juttua esille, toisaalta se arki Neuvostoliitossa olisi kiinnostanut enempikin. Eikä edes päässyt kuuntelemaan työväenlauluja!! Kokonaisuutena museo oli kuitenkin aika pieni. Tässä ei taida juurikaan mitään vaihtuvia osioita olla eli tällä samalla näyttelyllä mennään toistaiseksi. Uusintakäynnin arvoinen paikka silti ehdottomasti.

lenin-museo 1

Tähän yhteyteen sopii linkata myös dosentti Jari Ehrnroothin kolumni suomalaisen Lenin-kultin häätämisestä. Ei sentään puhunut museosta mitään koko jutussa…. Mutta kommunismi ja leninismi kuuluvat suomalaiseen historiaan eikä niillä ole omasta mielestäni niin suurta jalansijaa täällä enää nykyaikana, että tarvisi alkaa erikseen kitkemään niitä pois. Museota suosittelen, jos naapurimaan historia tai yleisempi poliittinen historia kiinnostaa.

Advertisement

2 thoughts on “Lenin-museo (Tampere)

 1. ketjukolaaja

  Kerran olen tuolla vieraillut, olisiko ollut 1990-luvun alussa. Jäi hieman vähäpätöisen näyttelyn kuva. Paljon oli kaikenlaista sekalaista tavaraa esillä, mutta en tainnut saada kiinni mistään yhtenäisestä linjasta. Kuvaamasi ruokaryhmä ja muu kodin sisustus on mielestäni askel oikeaan suuntaan, en muista sitä asetelmaa käynniltäni.

  Vaikea kuvitella, että suomalaiset innostuisivat uudelleen Leninistä. Sen sijaan sosialismilla voi aatteena vielä olla jotain annettavaa. Yhteisvastuuta kai siinä korostettiin, ja sitä maapallon väki taitaa tarvita enenevässä määrin – liittyi siihen sosialismia tai ei.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Näyttely on uusittu kokonaan äskettäin, mutten osaa verrata aikaisempaan, kun tämä oli tosiaan eka käyntikertani.

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s