Mä olen inspiroitunut viime vuosina tosi paljon erilaisista kävelyreittikirjoista ja jotain nettiversioitakin olen testannut. Niitten avulla ympäristöön tutustuminen ja pienimuotoinen seikkailu nyt vaan on niin paljon helpompaa ja kiinnostavampaa. Turistin leikkiminen tutussa ympäristössä on yllättävän kivaa ja lähialuematkailu on muutenkin kannattavaa ympäristön ja taloustilanteen takia.
Erityinen suosikkini on Pauli Jokisen Helsinki kävellen (Minerva 2012), jonka sain aikanaan Kirjavinkit.fi:n arviota varten.
Mä olen tätä kirjaa esitellyt jo useammassa paikassa, mutta kun tää nyt vaan on niin hyvä. Kirjassa on 12 erilaista teemoitettua kävelyreittiä Helsingin keskustan nurkilla, jotka ovat pituudeltaan 2-6 km. Se on ollut hyvä tapa löytää tutusta ympäristöstä paikkoja, joita ei ole tullut ennen huomattua ja saada uutta tietoa periaatteessa tutuista paikoista. Mukana on esim. kaupunginosia ja patsaskierroksia, mutta myös muunlaisia, kuten Helsinki sodassa. Muutama reiteistä on vielä kiertämättä (ainakin Suomenlinna), mutta on tästä jo pariksi vuodeksi riittänyt iloa.
Samalta tekijältä on myös kirjat Kulttuurikävelyllä Helsingissä ja Sunnuntaikävelyllä Helsingissä, jotka molemmat käsittää laajempia alueita kaupungista ja siis myös kappalemäärällisesti enemmän reittejä. Molemmat on yhtä lailla suositeltavia kirjoja, vaikken niistä olekaan kiertänyt kovin montaa reittiä.
Netistä löytyy myös kaikenlaisia kävelykirroksia itse toteutettavaksi. Jos Helsingin eri kaupunginosiin lähteminen kiinnostaa, niin myös Kotikaupunkipolut auttaa pääsemään jäljille. Tove Janssoniin liittyen olen löytänyt Pikku-Toven koulumatka ja yleisempi kierros, jotka molemmat aion kiertää jossain vaiheessa.
Muualla Suomessa ainakin Tampereella on koottu kulttuuriraitteja, joilla on teemoina paikallisia ihmisiä, alueita ja historiaa. Itse olen käynyt läpi Väinö Linnaan ja arkkitehti Wiwi Lönniin liittyvät, seuraavilla reissuilla ajattelin kiertää muita kirjallisuusteemaisia.
Pingback: Kirja: Muistolaattabongarin opas | Kirjamatkat