Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi

100-vuotiasJonas Jonasson: Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi
(WSOY 2011 / kääntäjä: Raija Rintamäki)
+ samanniminen elokuva vuodelta 2013

Tällä kertaa tosiaan samassa tekstissä sekä kirja että elokuva. Näin kirjaan pohjautuvan elokuvan uutena pari vuotta sitten, mutta kirjan luin ekaa kertaa vasta nyt. Katsoin sitten samalla elokuvan uusiksi, koska sille on tulossa jatko-osa.

100 vuotta täyttävä mies karjaa vanhainkodista syntymäpäivänään, lähtee karkumatkalle ja muistelle samalla elämäänsä, joka sisältää monenlaista. Hän on matkaillut eri maanosissa ja ollut mukana monissa maailmanhistoriaan liittyvissä isoissa jutuissa. Karkumatkalla tulee vastaan uusia ihmisiä, mutta samalla rikollisjengi on perässä, koska asemalta tarttui mukaan eräs matkalaukku.

satavuotias

Tykkäsin kirjasta tosi paljon! Tässä on vähän samaa tyyliä kuin Arto Paasilinnassa parhaimmillaan ja kyseiset kirjat on olleet lemppareitani takavuosina, osa toki edelleenkin. Ei tosiaankaan ollut liian pitkä kirja. Joku kommentoi uskottavuudesta, mutta eipä sillä oikeastaan ollut itselleni väliä, koska viihdekirjasta oli kuitenkin kyse. Sitä paitsi oli vaan hauskempaa lukea kun oli kaikkea erikoista. Pelkästä karkumatkasta kertova kirja olis ollut ehkä vaan tylsä, nyt oli sopivina annoksina kaikkea.

Elokuvassa on karsittu iso osa maailmanmatkoista (varsinkin Aasian osuutta). Ilmeisesti sivujuonteiden karsimisen vuoksi on muutettu joitakin henkilöitä, että tarina etenee loogisemmin ja annettu joillekin asioille erilainen selitys kuin kirjassa. Tässä on muuten ihan älyttömän hyvät musiikit myös! Matkailumielessä sekä kirja että elokuva on hyviä.

 

Advertisement

1 thought on “Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi

  1. Pingback: Äänikirjasuosituslista | Kirjamatkat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s