E-kirjat ja lukulaite

En matkusta ilman kirjoja koskaan. E-kirjoihin osittain siirtyminen on itselläni poistanut sen varakirjojen raahaamisen reissuun mukaan. Lukulaitteen hankin viime keväänä ja lisäksi kännykässä on aina muutama kirja, joten sieltäkin pystyy aina välillä lukaisemaan muutaman sivun. Luen kuitenkin edelleen suurimman osan paperikirjoina, en ole vielä päässyt eroon siitäkään tavasta.

Lukulaitteeksi valintani oli Adlibris Letto. Se oli helppo valinta, kun en halunnut Amazoniin lukittua Kindleä ja muualla laitetarjonta on vähän nihkeää. Monet lukee kyllä e-kirjoja tabletilta, mutta tässä ei ole mukana niitä turhia ylimääräisiä oheistoimintoja ja näyttö on silmille mukavampi. Tässä mallissa on mukana myös taustavalo, joten pimeässä lukeminenkin onnistuu. Näyttö on sopivan kokoinen lukemiseen, laite on kevyt ja muistiin mahtuu tuhansia kirjoja. Tässä on kyllä myös wifi, mutta se on aika heikko kyllä.

Nykyisin on helposti saatavilla myös kuukausimaksullisia e-kirjapalveluita, mutta en itse katso tarvitsevani niitä. Useimmiten käytän itse Elisa Kirjaa, jossa on saatavilla myös ilmaisia klassikoita. Ei yksittäisten kirjojen ostaminen kaada mun taloutta, kun tuolla on kuitenkin usein tarjouksia ja teen ostoksia sen verran satunnaisesti. Netistä olen ladannut e-kirjoja ilmaiseksi esimerkiksi Project Gutenbergista ja Poesialta (ihan kaikkia teoksia ei saa ilmaiseksi).

Todellisuudessa olen e-kirjoina tykästynyt eniten Osuuskumman novelleihin. Olen ollut joskus isompikin fantasia-fani, mutten enää jaksa niitä tiiliskiviä ja lukeminen on muutenkin välillä niin haastavaa, että novellit on just hyvä juttu. En siis jaksa enää nykyään keskittyä niin hyvin kuin ennen ja sama kirja saattaa olla pitkäänkin kesken. Vahva suositus erityisesti Ursula-lukemistoille, jotka sisältää romanttisia fantasia/scifi-novelleja ja on kaiken lisäksi ilmaisia. (Muita Osuuskumman kirjoja saa myös paperikirjoina, mutta Ursuloita pelkkinä e-kirjoina.)

Matkakirjoista lukulistalla on e-kirjoina Juhani Ahoa ja Jules Verneä. Ahon matkakirjoja en ole ennen lukenut, Verneltä taas on paljon jäänyt lukematta vuosien takaisesta aktiiviluennasta huolimatta.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s