Lotta- ja ilmatorjuntamuseot

Kävin Tuusulassa kulttuuriretkellä vajaa pari viikkoa sitten, ohjelmassa oli kaksi museota. Tuolla päin olisi enemmänkin nähtävää, jos on kiinnostunut museoista ja suomalaisesta kulttuurihistoriasta. Itse jätin kierroksen suosiolla kesää odottamaan. Molemmat museot sopivat samalla kertaa käytäväksi, koska niistä saa kaksi eri näkökulmaa samaan aiheeseen.

Lottamuseo (museon kotisivut)

IMG_0144_zpstbmpa1jd

Museo esittelee Lottajärjestön historiaa 1900-luvun alusta sen sodan jälkeen tapahtuneeseen lopettamiseen asti. Nyt siellä käsiteltiin myös evakkoteemaa. Moni muistaa Lotat nimenomaan sodanaikaisesta toiminnasta, mutta paljon oli kerennyt tapahtua jo aiemman 20-30 vuoden aikana.

Kooltaan paikka oli aika pieni, joten se oli suhteellisen nopeasti kierretty. Se oli silti todella kiinnostava ja samalla myös sivistävä. Samalla paikalla on sijainnut aiemmin joku lottakeskus, mutta rakennus paloi ja tämä nykyinen on rakennettu 90-luvun puolivälissä museota varten. Näistä kahdesta museosta tämä kiinnosti enemmän itseäni.

Ilmatorjuntamuseo (museon kotisivut)

IMG_0149_zpsfxbn43ac

Jonkun matkan päässä sijaitseva ilmatorjuntamuseo oli isompi kuin Lottamuseo. Nähtävää oli kahdessa hallissa ja ulkona, sekä rauhan että sodan ajan ilmatorjunta oli huomioitu, joten esillä oli hyvin sekalaista tavaraa. Itseäni kiinnosti eniten sodanaikaiset jutut ja nimenomaan Helsingin pommitukset.

En ole ihan varma, että mikä paikan systeemi yleensä on, mutta tuntui, että tässä ei ollut näyttelyteknisesti ihan onnistuttu. Puutteellisia tai kokonaan puuttuvia selitystekstejä oli todella paljon, osa sisävitriineistä oli paikoitellen aika vajaita, välillä taas oli kasattu jotain ylimääräistä tavaraa. Sitten taas esimerkiksi ulkoalueen autoista ja muista syteemeistä oli unohdettu niinkin oleellinen asia kuin niiden ikä eli oliko kyseessä sodanaikaiset vai nykyaikaiset välineet.

28 thoughts on “Lotta- ja ilmatorjuntamuseot

  1. Maija

    Pienissä museoissa on minusta se hyvä puoli, että niissä malttaa paremmin keskittyä näytteillä oleviin esineisiin. Isommissa paikoissa ainakin minulla on paha tapa hötkyillä seuraavaan paikkaan, ennen kuin olen tutkinut kunnolla ensimmäistäkään huonetta.

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Mä olen usein aika pikainen kävijä…. Mutta isommissa paikoissa ei sit usein jaksa enää kunnolla keskittyä loppuvaiheessa.

      Like

      Reply
  2. Laura

    Lotta-museo voisi kiinnostaakin, ja onpa kaunis rakennus jo ulkoa. :) Pienissä museoissa ylipäätään pitäisi käydä useammin, niissä tosiaan saa irti siitä spesifistä asiasta ihan erilailla kuin suuremmissa.

    Like

    Reply
  3. riitta k

    Ihana tuo ensimmäinen kuva! En ole näissä museoissa käynyt, Ainolassa ja Halosenniemessä vain, ja suosittelen.

    Like

    Reply
  4. Pihi nainen

    Lottamuseo vaikuttaa somalta ja Ilmatorjuntamuseo kiinnostaisi varmasti lapsia. Tuusulareissu se täytyy minunkin vihdoin toteuttaa. :)

    Like

    Reply
  5. Tuulevi

    Tuusulassa on kyllä paljon näkemistä. Olen käynyt Aleksis Kiven kuolinmökissä, Aholassa ja Halosenniemessä sekä Ainolan puutarhassa (talo ennätti mennä kiinni), mutta näistä kahdesta en ollut ennen kuullutkaan.

    Like

    Reply
  6. Amma

    Kiva lukea paikoista, joissa ei ole käynyt. Molemmat, Lotta- ja ilmatorjunta-asiat ovat kiinnostavia. Harmi, jos toteutus ei ollut aivan onnistunut. Lottamuseo näyttää hienolta paikalta ainakin ulospäin!

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Lottamuseo oli kyllä kiva sisältäpäinkin! Siellä oltiin onnistuttu aika hyvin näyttelyn teossa.

      Like

      Reply
  7. Marika Oksa

    Onpa harmi, että ilmatorjuntamuseon esillepano on noin huonosti toteutettu. Kuvastasi muistuu mieleen Tallinnan Lentosataman museo, joka on minun tuorein kokemukseni sota-aiheisista museoista. Kävin siellä pari vuotta sitten, ja se oli mielestäni aika hienosti järjestetty. Pienet museot eivät voi sen kanssa varmastikaan kilpailla tiloilla ja esineillä, mutta silloin kyllä pitäisi hoitaa edes nuo kyltti yms jutut kuntoon.

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Tallinnan lentosatama oli kyllä onnistunut! Mä en ole ihan varma, että kuka tätä Ilmatorjuntamuseota ylläpitää, mutta ehkä se on sitten vaan rahan ja muiden resurssien puutetta.

      Like

      Reply
  8. Elegia

    Lottamuseon rakennus on valtavan kaunis! Siellä voisin kuvitella itsekin vierailevani. Sen sijaan tuo ilmatorjuntamuseo näyttää lähinnä romuvarastolta. Esittely- ja infokylttien puuttumisesta iso miinus: mitä järkeä tuijottaa esineitä, jos ei osaa yhdistää niitä mihinkään. Hmp.

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Siellä oli kyllä aika paljon tavaraa, joista osa oli kyltitetty ja osa vähän heikommin. Periaatteessa olis voinut kiinnostaa enempi, jos puitteet olisi olleet kunnossa.

      Like

      Reply
  9. Hande

    Olen käynyt nykyisin hävettävän vähän museoissa, vaikka ne kiinnostavatkin. Lisäksi olen huono matkustelemaan pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, etenkin yksikseni, joten kovin monia paikkoja ei ole tullut koluttua. Kumpikin esittelemäsi museo vaikuttaa kiinnostavalta ja olisi mukavaa joskus käydä niissä (niin kuin kovin monessa muussakin museossa).

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Otat nyt vaan ohjelmaan jonkun kivan museon! Siinä olis just sopiva projekti yksinmatkailuun, että lähtisi jonnekin museoon pääkaupunkiseudun ulkopuolella. :)

      Like

      Reply
  10. Katriina

    Ulkokuva on kaunis! Mielenkiintoisilta vaikuttavat museot! Olen käynyt aika monessa sotaan liittyvässä museossa, mutta näissä en.

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Minäkin olen muutamassa sota-aiheisessa museossa käynyt sekä Suomessa että ulkomailla, mutta näissä molemmissa ekaa kertaa nyt.

      Like

      Reply
  11. Kirjavaras

    Olen harkinnut museokortin hankkimista ja sen kanssa tulisi varmasti kierrettyä museoita enemmän. Ulkomailla tulee aina kierreltyä museoita lähes ähkyyn asti, mutta Suomessa harvemmin ja nekin jäävät Helsingin keskustan isoimpiin museoihin.

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Museokortti on kyllä yksi parhaita hankintoja mitä olen tehnyt. Kyllä se kannattaa, vaikka kävisikin vain Helsingin museossa, kun esim. Ateneumin normihinta on tosi kallis.

      Like

      Reply
  12. vuocho

    Ihanan idyllisen näköinen tuo Lotta-museon rakennus ja pihapiiri.
    Harmi, jos esittelytekstit ovat puutteelliset sillä eihän noista museoista oikein mitään irti saa, jos ei tiedä, mitä näkee.

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Sehän näissä just on, että osa kävijöistä on aina jo ennakkoon tietoisia jutuista ja osa taas ei tiedä mistään mitään, niin onhan se nyt aika hankala tehdä hyvät esittelytekstit molemmille.

      Like

      Reply
  13. Kirsi Ranin / Kirsin Book Club

    Tässähän tuli hyvät vinkit! Olen jo toista vuotta museokorttikainen ja kiertänyt museoita, jonne en muutoin olisi mennyt. Nämä menevöt jollekin kevään viikonlopulle kohteiksi. Lottatoiminta kiinnostaa etenkin nyt, sillä juuri viikonloppuna tapasin 93-vuotiaan lotan, joka kertoi kokemuksistaan sodassa. Ilmatorjunta ei vaikura ihan yhtä houkuttelevalta, etenkin jos näyttely ei ole viimeisen päälle rakennettu.

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Lottamuseo on tosiaan se suositeltavampi. Jos sota tai erityisesti siihen liittyvä tekniikka kiinnostaa, sitten kannattaa ottaa myös Ilmatorjuntamuseo ohjelmaan.

      Like

      Reply

Leave a comment