#ReilutBlogit 3: meret ja kestävä matkailu

Nyt on taas menossa #ReilutBlogit-kampanja matkablogeissa. Yhtenä järjestäjänä on Tarinoita maailmalta -blogi. Tänä vuonna teemana on merten hyvinvointi.

helsinki satama_zpsxuyu8edl

Ihan turha tässä varmaan on saarnata roskaamisesta tai muista vastaavista ympäristöteoista…. Nopeasti suoraan asiaan siis: listasin tähän muutaman asian, joiden avulla voi lisätä omaa ympäristötietouttaan merien suhteen.

 • Blue Flag -rannat. Blue Flag on ympäristöjärjestö, joka tekee työtä rantojen hyväksi. Nettisivuilla on lista, josta voi etsiä eri maista järjestön kriteerit täyttäviä rantoja. Mukana on sekä uimarantoja että satamia.
 • Tietopaketti veneilijöille. Pidä saaristo siistinä -yhdistys on koonnut sivuilleen vinkkipaketin, jonka avulla veneilijät voivat toimia ympäristöystävällisemmin.
 • Kalaopas. Koska moni nyt kuitenkin syö kalaa vielä, niin WWF:n kalaoppaasta voi tarkastella eri lajien tilannetta ja valita lautaselleen sellaisia, jotka eivät ole uhanalaisia. WWF:n sivuilla on muutakin Itämeri-tietoutta kiinnostuneille.
 • Korallikirja. Jessica Haapkylän kirja Merten koralliparatiisit – Tutkimusmatka herkkiin ekosysteemeihin (Into 2016, kuvat: Mike Flawell) esittelee lämpimien alueiden sukelluskohteita ja koralliekosysteemien ongelmia, miten ihmisten toiminta on vaikuttanut niihin.
 • Vastuullisen matkailun käsikirja. Heidi Kalmarin ja Kati Kelolan kirjoittama Vastuullisen matkailijan käsikirja (Mondo 2009) sopii vinkattavaksi tässäkin yhteydessä. Se on suomeksi toistaiseksi paras kokoelma asioista aiheeseen liittyen ja sisälsi paljon tietoa myös meriin ja vesistöihin liittyen. (Olen postannut kirjasta täällä.)

helsinki saari_zpsk0mq2up9

Mihin itse aion kiinnittää huomiota jatkossa:

 • Vaihdan WWF:lle menevän kuukausilahjoitukseni menemään Itämeren hyväksi (siellä saa siis valita muutamasta eri kohteesta).
 • Jätän haaveilemani erikoisemmat risteilyt väliin. Täkäläiset Tallinnaan ja Tukholmaan menevät laivat huolehtivat kyllä jätevesistään, mutta muilla firmoilla ja muualla maailmassa se ei ole itsestään selvää.
 • Jätän rantalomat väliin. Tämä ei siis olisi mitenkään pakollista, jos valitsee kohteensa tarkkaan, mutta yksi matkustaja vähempi on luonnolle parempi.
 • Tarkkailen valintojani enempi niiden ekologisuuden ja hiilijalanjälkien suhteen. Olen kyllä nytkin jo suht tietoinen asioista, mutta lisä ei tee haittaa.
Advertisement

2 thoughts on “#ReilutBlogit 3: meret ja kestävä matkailu

  1. Veera Post author

   Jäi harmittamaan, kun en viime vuonna saanut postausta kasaan, niin nyt oli pakko osallistua, kun asia on kuitenkin tärkeä.

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s