Kirkkomatkailua

 photo pyhnristinkirkko1.jpg

Suomessa tykkään eniten keskiaikaisista harmaakivikirkoista, ulkomailla taas eniten kiinnostavat saman aikakauden goottilaiset ja romaaniset kirkot. Uppsalan ja Kölnin tuomiokirkot on parhaimmat kokemukset tähän mennessä. Itse käyn mielelläni kirkkoihin tutustumassa lähinnä arkkitehtuurin takia, toisaalta taas taiteen ja kulttuuriperinnön vuoksi. Jaan tässä kolme vinkkiä, joiden avulla on helpompi tutustua uusiin kirkkoihin tai saada vanhoista tutuista vähän enempi irti.

Markus Hiekkanen: Suomen keskiajan kivikirkot. (SKS, päivitetty versio 2014.) Tietoja kaikista keskiajalla rakennetuista kivikirkoista on koottu samaan kirjaan. Kirkkomatkailijana ja arkkitehtuuri-kiinnostuneena olin aika innostunut tästä. Kirja on sen verran painava fyysisesti ja sisällöllisestikin se on melko historiallis-tieteellinen, etten itse käyttäisi tätä varsinaisena matkaoppaana.

Tuomas Heikkilä & Liisa Suvikumpu: Pyhimyksiä ja paanukattoja. (Kirjapaja 2009) Iso osa kirjasta on pyhimys-järjestelmän ja kirkkojen suojeluspyhimysten esittelyssä, mutta lisäksi esitellään useampi pyhiinvaellusreitti Suomen eri alueille. Itse suunnittelen käyväni läpi ainakin Helsinki-kierroksen pyhimyskirkkojen osalta.

Netistä suosittelen Tiekirkot.fi-sivua. Kirkolla on ollut Suomessa muutaman vuoden Taivaallinen taukopaikka -kampanja, jossa toivotaan ihmisten pysähtyvän kesäreissuillaan juuri noihin tiekirkkoihin. Osa on toki avoinna myös talvisinkin, mutta kesällä aukioloajat on laajempia ja useammassa paikassa. Jos joku innostuu asiasta enempi, niin tuolla sivulla on valmiina myös muutama teemakierros eri kirkkoihin.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s