Kirja: Saamelaiskiista

SAAMELAISKIISTAVeli-Pekka Lehtola: Saamelaiskiista
(Into 2015 / kansi: Elina Salonen)

Tämä on aiheeltaan sen verran tärkeä kirja, että haluan sen täällä esitellä, mutta tästä oli kuitenkin samalla tosi vaikeaa saada mitään järkevää kirjoitusta aikaiseksi.

Kirja keskittyy kertomaan kahdesta aiheesta, jotka ovat olleet paljon esillä saamelaisyhteisössä: saamelaisen määritelmä yleensä sekä alkuperäiskansojen oikeudet turvaava ILO 169 -sopimus.  Tästä selviää aika hyvin, mistä on kyse molemmissa aiheissa ja se oli hyvä juttu, koska olin itse ollut vähän pihalla, että mikä tässä nyt on se ongelma.

Kirjan alaotsikko on kuitenkin “sortaako Suomi alkuperäiskansaansa”, joten olisin ehkä kaivannut hivenen monipuolisempaa tekstiä, jossa olisi ollut mukana myös vanhemman aikakauden juttuja.

Toisaalta loppuvaiheessa itseäni alkoi mietityttää, että kenelle kirja on oikeasti suunnattu. Tälläisenaan siis kaltaiseni ihminen, joka ei ole saamelainen tai poliitikko, ei välttämättä saa tästä niin paljon iloa tai hyötyä. Netissä luki, että kirja on jaettu kaikille kansanedustajille, joten sikäli tiedot on menneet oikeaan osoitteeseen.

1 thought on “Kirja: Saamelaiskiista

  1. Pingback: Kansojen juurilla | Kirjamatkat

Leave a comment