Kirja / bok: Våra kolonier

Teema: kuukauden ruotsinkielinen kirja / Tema: Månadens svenska bok

våra kolonierHerman Lindqvist: Våra kolonier
(Bonniers 2015)

Boken handlar Sverige som kolonimakt, en sak som jag visste inte mycket om. Landet blev aldrig en internationell stormakt fast man hade några kolonier runt världen. De viktigaste kolonier var Nya Sverige i Nordamerika, Cabo Corso i Afrika samt Saint-Barthélemy och Guadeloupe i Karibien. Man hade tänkt att ha flera kolonier i olika världsdelar, men de planerna blev inte genomförda.

Boken börjar från 1600-talet, presenterar kolonier och slutar till 1900-talet då Sverige ville ha Spetsbergen i Svalbard och Åland. Man presenterar även besittningar i Europa runt Östersjön. En viktig tema var även slavhandel, som var en allmänt sätt utnyttja kolonier.

Jag har läst tidigare några böcker av Herman Lindqvist och tyckt dem, men den här har hittills varit den bästa som jag har läst. Upptäcktsresor och kolonier är mer intressant tema än de enstaka historiska personer.

Läs även Svenska Yles artikel.

(Herman Lindqvistin uusin kirja kertoo Ruotsin siirtomaista. Tästä ei ole vielä suomennosta enkä osaa ennustaa, että onko tulossakaan. Erityisen kiinnostava kirja!)

Advertisement

1 thought on “Kirja / bok: Våra kolonier

  1. Pingback: Tietohaaste | Kirjamatkat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s