Kirja: Kysykää Essiltä! – Elisabeth Kochin puutarhat

kysykaa-essilta

Maria Karisto, Taina Koivunen, Antti Karisto: Kysykää Essiltä! – Elisabeth Kochin puutarhat
(Maahenki 2015)

Vuosina 1891-1982 elänyt Elisabeth Koch on vähemmän tunnettuja suomalaisen puutarhakulttuurin vaikuttajia. Tuona aikana viherala oli tosi paljon miehisempi eikä naisilla ollut samat mahdollisuudet kouluttautumiseen tai uralla etenemiseen. Koch työskenteli puutarhaneuvojana ja siirtolapuutarhojen parissa. Hän suunnitteli tuon ajan uusille asuinalueille useita pientalopihoja ja kerrostalopihoja Helsingissä; osa niistä on ilmeisesti edelleen olemassa sellaisenaan. Siirtolapuutarhoista hänen suunnittelemiaan ovat Herttoniemi, Kumpula ja Vallila – pitäiskin joskus käydä vähän vilkuilemassa niitä luonnossa, kun niissäkin on ilmeisesti tosi paljon vanhaa jäljellä.

Kirjassa oli periaatteessa kolme eri teemaa: Kochin elämä ja ura, hänen puutarhasuunnittelutyönsä ja pikaopas 1900-luvun ensimmäisen puoliskon puutarhatyyliin. Esittelyssä oli useita kohteita, joista monista oli sekä suunnitelmapiirustuksia että valokuvia nykytilasta. Tuon ajan tyylistä oli yleisperiaatteiden lisäksi tarjolla myös kasvivalintoja Kochin luonnehdintojen kanssa eli kirjan kanssa olisi helppoa “uudistaa” muuttuneita vanhoja pihoja takaisin alkuperäiseen malliinsa.

En nyt tiedä kuinka montaa ihmistä kiinnostaa juuri Elisabeth Koch henkilönä, varsinkin kun hän on suurelle yleisölle niin tuntematon, niin en tätä tällä kertaa suosittele ensisijaisesti elämänkertana. Ennemmin tätä kannattaa lukea pikakatsauksena puutarhasuunnittelun ja viheralan historiaan. Toinen hyvä tarkoitus kirjalle on tuo jo mainitsemani vanhojen pihojen kunnostus.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s