Unesco-kohde: Struven ketju

Struven ketju on joukko paikkoja, joita on käytetty 1800-luvun alkupuolella apuna maapallon koon ja muodon kartoittamisessa kolmiomittausmenetelmällä. Tuolloin piti yleensä rakentaa paikalle torni, josta näkyi seuraaviin pisteisiin ja nykyisin hommat hoidetaan satelliiteilla. Unescon maailmanperintöluetteloon on otettu 265 pisteestä 34, jotka ovat olleet paremmassa kunnossa tai muuten edustavia kohteita.

IMG_3051_zpsaew0klwh

En ole ihan varma, että olenko joskus käynyt Ruotsin tai Norjan Struve-pisteissä (hyvinkin mahdollista), mutta nyt kävin tietoisesti bongaamassa yhden pisteen Lapinjärveltä Itä-Uudeltamaalta. Se sijaitsee Porlammin kylässä Tornikalliolla ja oli nimenomaan näitä Unescon listalla olevia. Lähellä olisi ollut vielä toinen ei-suojeltu piste, mutta ei enää jaksettu lähteä sitä etsimään, kun tarkempi paikka oli vähän epäselvä.

Tuli kunnon luontoretki kyllä (vaihteeksi #suomiretki jee). Tuolla oli aika kova kiipeäminen kallion laelle ja piti kulkea sellaista pientä kivaa metsäpolkua. Välillä oli aika liukasta ja jos olisi ollut enempi lunta, olisi ehkä pitänyt jättää reissu väliin. Tornia tuolla ei enää ollut, koska se on purettu 1980-luvulla. Näkyvyys eri suuntiin ei ollut enää niin hyvä kuin mitä se on joskus ollut, kun metsä on kasvanut. Pisteen läheltä oli kuitenkin ihan kohtuulliset järvinäköalat.

IMG_3058_zpswgx6gqzc

Varsinainen piste on vain reikä kalliossa eikä me tietenkään sitä tuolta löydetty. Piti sitten nojailla tuohon viralliseen kylttiin todisteeksi, että tuli käytyä paikalla.

Muutama muukin bloggaaja on käynyt jollain Struven ketjun pisteistä: Retkipaikka Korpilahdella, Pää pilvissä Suomen ja Ruotsin rajalla sekä Willimiehen jalanjäljillä Iitissä.

Tähän vielä loppuun kartta Wikimedia Commonsista: siinä näkyy koko ketju ja punaisella merkityt pisteet ovat niitä suojeltuja, jotka ovat Unescon listalla. Wikipedia kertoo niille myös tarkemmat sijaintitiedot.

Struve Geodetic Arc-zoom-fr

Advertisement

44 thoughts on “Unesco-kohde: Struven ketju

  1. Veera Post author

   Aika hauska sattuma, harvemmin tällaisista pikkupaikoista tulee kahta postausta samalla viikolla. :D

   Like

   Reply
  1. Veera Post author

   Se on just matkablogien hyvä puoli, että kaikki ei käy samoissa paikoissa, niin välillä löytyy myös itselle uusia kohteita. :)

   Like

   Reply
 1. Kati / Lähinnä Kauempana

  Wau, minulle ihan uusi juttu! Mielenkiintoinen tuo Struven ketju. On se nykyään helppoa, kun on satelliitit ja muut elektroniset mittaus- ja laskentavälineet. Toista se on ollut ennenvanhaan!

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Maanmittausalalla tekniikka on tosiaan helpottanut aika paljon, kun ei ihan joka paikassa tarvi enää käydä itse ja saa ne tuloksetkin digitaalisesti laitteista suoraan kartta- tms. ohjelmaan.

   Like

   Reply
 2. Sateenmuru

  Olen Struven-ketjusta joskus kuullut (ehkä 90-luvulla perhelomalla Lapissa..?), ja nyt haluaisin kyllä itsekin käydä jonkin pisteen katsastamassa!

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Etelä-Suomesta tämä Lapinjärvellä oleva on ehkä helpoimmin saavutettavissa, mutta näitä on sen verran monta, että valinnanvaraa riittää. :)

   Like

   Reply
 3. Emma

  En olisi tästä varmaan koskaan kuullut, ellen matkustaisi usein Tampereen ja Jyväskylän väliä. Tuolta tieltä on opaste yhdelle Struven ketjun pisteelle ja joskus piti sitten oikein googlata mistä on kysymys kun joka kerran ohi ajaessa mietin että mikä se mahtaa olla :)

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Siellä on tosiaan yks näistä pisteistä ja meinasin jossain välissä ehtiä itse käymään sinnekin.

   Like

   Reply
 4. Terhi / Muru Mou

  Muistankin lukeneeni tuon Pää pilvissä -blogin jutun Struven ketjusta. Mielenkiintoinen juttu, ja oishan tuo ihan mielenkiintoista käydä pisteellä tai parilla. Hyvä syy Suomi- ja luotoretkeillä! :)

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Tämä on sikäli hauska Unesco-kohde, että tässä voi tosiaan käydä samaa kohdetta katsomassa useammassa eri paikassa.

   Like

   Reply
 5. Anna K. - Kaukaa haettua

  Tää oli mulle jotain ihan uutta. Toki loogista, että näin on entisaikoina mitattu maapalloa. Ihme juttu, että tornia ei ole sitten pidetty kunnossa, vaan annettu sen ilmeisesti lahota purkukuntoon?

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Monessa muussakin paikassa niitä on purettu ja luulen, että jossain vaiheessa näitä ei edes ajateltu suojelemisen arvoisina kohteina. En ole ihan varma, että kuinka monessa näistä Unescon listalla olevista on se torni vielä jäljellä – aika varmasti niitä kuitenkin löytyy vielä jostain muista paikoista Suomen metiköistä.

   Like

   Reply
 6. pschildt

  Olen tästä kuullut, mutten ole asiaan koskaan oikein paneutunut, joten ihan hyvä tietoisku aiheesta!

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Yllättävän harva tästä on edes kuullut ja monella se idea ei ole ollut ihan selvillä. Itse sitten eksyin tämän jälkeen tutkimaan jotain maanmittauksen kehitystä vuosien varrella…

   Like

   Reply
 7. Lotta | Watia.fi

  Oon käynyt Oravivuoressa Jyväskylän lähellä ja Aavasaksalla noissa mittauspisteissä. Todella upeat näköalat molemmista, joten haluan ehdottomasti käydä muutkin Suomen pisteet vielä kiertämässä.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Etelä-Suomessa on onneksi useampi piste melko helposti saavutettavassa paikassa eli siitä vaan tämän vuoden kesäretkiohjelmaan. :)

   Like

   Reply
 8. Mira / Exploras

  Onpa sitä kaikenlaisia bongauspaikkoja ja pisteitä! Metsäretkeily Suomessa ei kyllä kuulosta ollenkaan hullummalta (en ole päässyt sitä toteuttamaan moneen, moneen vuoteen). :)

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Metsäretkeily Suomessa on kyllä kivaa! Ulkomailla olen sitä tehnyt tosi vähän, niin se on sitten seuraava projekti.

   Like

   Reply
 9. Anna

  Lueskelin tuosta jo aikaisemmin juurikin Pää Pilvissä -blogista, sitä ennen en ollut kuullutkaan. Kartta oli kiva lisä! Täytyy joskus käydä tsekkaamassa.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Meinasinkin kirjoittaessa, että tuosta kartasta näkyy selkeämmin, että missä näitä on eikä tarvi yrittää itse selittää.

   Like

   Reply
 10. Teppo | Tämä matka

  Hyvä teemamatka kun on historiaa takana. Paikat on tarkkaan valittuja vähän ympäristöä korkeammalla.

  Like

  Reply
  1. Veera Post author

   Ei nää mihinkään ole katoamassa, niin hyvin kerkiää myöhemminkin käydä. :) Plussana se, ettei nää ole pahimpia turistirysiä Unescon listalta….

   Like

   Reply
 11. Pingback: Oravivuori Struven ketju Unescon maailmanperintökohde Korpilahti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s