Unesco-kohde: Struven ketju

Struven ketju on joukko paikkoja, joita on käytetty 1800-luvun alkupuolella apuna maapallon koon ja muodon kartoittamisessa kolmiomittausmenetelmällä. Tuolloin piti yleensä rakentaa paikalle torni, josta näkyi seuraaviin pisteisiin ja nykyisin hommat hoidetaan satelliiteilla. Unescon maailmanperintöluetteloon on otettu 265 pisteestä 34, jotka ovat olleet paremmassa kunnossa tai muuten edustavia kohteita.

IMG_3051_zpsaew0klwh

En ole ihan varma, että olenko joskus käynyt Ruotsin tai Norjan Struve-pisteissä (hyvinkin mahdollista), mutta nyt kävin tietoisesti bongaamassa yhden pisteen Lapinjärveltä Itä-Uudeltamaalta. Se sijaitsee Porlammin kylässä Tornikalliolla ja oli nimenomaan näitä Unescon listalla olevia. Lähellä olisi ollut vielä toinen ei-suojeltu piste, mutta ei enää jaksettu lähteä sitä etsimään, kun tarkempi paikka oli vähän epäselvä.

Tuli kunnon luontoretki kyllä (vaihteeksi #suomiretki jee). Tuolla oli aika kova kiipeäminen kallion laelle ja piti kulkea sellaista pientä kivaa metsäpolkua. Välillä oli aika liukasta ja jos olisi ollut enempi lunta, olisi ehkä pitänyt jättää reissu väliin. Tornia tuolla ei enää ollut, koska se on purettu 1980-luvulla. Näkyvyys eri suuntiin ei ollut enää niin hyvä kuin mitä se on joskus ollut, kun metsä on kasvanut. Pisteen läheltä oli kuitenkin ihan kohtuulliset järvinäköalat.

IMG_3058_zpswgx6gqzc

Varsinainen piste on vain reikä kalliossa eikä me tietenkään sitä tuolta löydetty. Piti sitten nojailla tuohon viralliseen kylttiin todisteeksi, että tuli käytyä paikalla.

Muutama muukin bloggaaja on käynyt jollain Struven ketjun pisteistä: Retkipaikka Korpilahdella, Pää pilvissä Suomen ja Ruotsin rajalla sekä Willimiehen jalanjäljillä Iitissä.

Tähän vielä loppuun kartta Wikimedia Commonsista: siinä näkyy koko ketju ja punaisella merkityt pisteet ovat niitä suojeltuja, jotka ovat Unescon listalla. Wikipedia kertoo niille myös tarkemmat sijaintitiedot.

Struve Geodetic Arc-zoom-fr

44 thoughts on “Unesco-kohde: Struven ketju

    1. Veera Post author

      Aika hauska sattuma, harvemmin tällaisista pikkupaikoista tulee kahta postausta samalla viikolla. :D

      Like

      Reply
    1. Veera Post author

      Se on just matkablogien hyvä puoli, että kaikki ei käy samoissa paikoissa, niin välillä löytyy myös itselle uusia kohteita. :)

      Like

      Reply
  1. Kati / Lähinnä Kauempana

    Wau, minulle ihan uusi juttu! Mielenkiintoinen tuo Struven ketju. On se nykyään helppoa, kun on satelliitit ja muut elektroniset mittaus- ja laskentavälineet. Toista se on ollut ennenvanhaan!

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Maanmittausalalla tekniikka on tosiaan helpottanut aika paljon, kun ei ihan joka paikassa tarvi enää käydä itse ja saa ne tuloksetkin digitaalisesti laitteista suoraan kartta- tms. ohjelmaan.

      Like

      Reply
  2. Sateenmuru

    Olen Struven-ketjusta joskus kuullut (ehkä 90-luvulla perhelomalla Lapissa..?), ja nyt haluaisin kyllä itsekin käydä jonkin pisteen katsastamassa!

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Etelä-Suomesta tämä Lapinjärvellä oleva on ehkä helpoimmin saavutettavissa, mutta näitä on sen verran monta, että valinnanvaraa riittää. :)

      Like

      Reply
  3. Emma

    En olisi tästä varmaan koskaan kuullut, ellen matkustaisi usein Tampereen ja Jyväskylän väliä. Tuolta tieltä on opaste yhdelle Struven ketjun pisteelle ja joskus piti sitten oikein googlata mistä on kysymys kun joka kerran ohi ajaessa mietin että mikä se mahtaa olla :)

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Siellä on tosiaan yks näistä pisteistä ja meinasin jossain välissä ehtiä itse käymään sinnekin.

      Like

      Reply
  4. Terhi / Muru Mou

    Muistankin lukeneeni tuon Pää pilvissä -blogin jutun Struven ketjusta. Mielenkiintoinen juttu, ja oishan tuo ihan mielenkiintoista käydä pisteellä tai parilla. Hyvä syy Suomi- ja luotoretkeillä! :)

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Tämä on sikäli hauska Unesco-kohde, että tässä voi tosiaan käydä samaa kohdetta katsomassa useammassa eri paikassa.

      Like

      Reply
  5. Anna K. - Kaukaa haettua

    Tää oli mulle jotain ihan uutta. Toki loogista, että näin on entisaikoina mitattu maapalloa. Ihme juttu, että tornia ei ole sitten pidetty kunnossa, vaan annettu sen ilmeisesti lahota purkukuntoon?

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Monessa muussakin paikassa niitä on purettu ja luulen, että jossain vaiheessa näitä ei edes ajateltu suojelemisen arvoisina kohteina. En ole ihan varma, että kuinka monessa näistä Unescon listalla olevista on se torni vielä jäljellä – aika varmasti niitä kuitenkin löytyy vielä jostain muista paikoista Suomen metiköistä.

      Like

      Reply
  6. pschildt

    Olen tästä kuullut, mutten ole asiaan koskaan oikein paneutunut, joten ihan hyvä tietoisku aiheesta!

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Yllättävän harva tästä on edes kuullut ja monella se idea ei ole ollut ihan selvillä. Itse sitten eksyin tämän jälkeen tutkimaan jotain maanmittauksen kehitystä vuosien varrella…

      Like

      Reply
  7. Lotta | Watia.fi

    Oon käynyt Oravivuoressa Jyväskylän lähellä ja Aavasaksalla noissa mittauspisteissä. Todella upeat näköalat molemmista, joten haluan ehdottomasti käydä muutkin Suomen pisteet vielä kiertämässä.

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Etelä-Suomessa on onneksi useampi piste melko helposti saavutettavassa paikassa eli siitä vaan tämän vuoden kesäretkiohjelmaan. :)

      Like

      Reply
  8. Mira / Exploras

    Onpa sitä kaikenlaisia bongauspaikkoja ja pisteitä! Metsäretkeily Suomessa ei kyllä kuulosta ollenkaan hullummalta (en ole päässyt sitä toteuttamaan moneen, moneen vuoteen). :)

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Metsäretkeily Suomessa on kyllä kivaa! Ulkomailla olen sitä tehnyt tosi vähän, niin se on sitten seuraava projekti.

      Like

      Reply
  9. Anna

    Lueskelin tuosta jo aikaisemmin juurikin Pää Pilvissä -blogista, sitä ennen en ollut kuullutkaan. Kartta oli kiva lisä! Täytyy joskus käydä tsekkaamassa.

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Meinasinkin kirjoittaessa, että tuosta kartasta näkyy selkeämmin, että missä näitä on eikä tarvi yrittää itse selittää.

      Like

      Reply
  10. Teppo | Tämä matka

    Hyvä teemamatka kun on historiaa takana. Paikat on tarkkaan valittuja vähän ympäristöä korkeammalla.

    Like

    Reply
    1. Veera Post author

      Ei nää mihinkään ole katoamassa, niin hyvin kerkiää myöhemminkin käydä. :) Plussana se, ettei nää ole pahimpia turistirysiä Unescon listalta….

      Like

      Reply
  11. Pingback: Oravivuori Struven ketju Unescon maailmanperintökohde Korpilahti

Leave a comment