Osallistun kirjabloggaajien klassikkohaasteeseen, jossa piti lukea itse valittu aiemmin lukematta jäänyt klassikko. Olen vanha seikkailukirjojen ystävä, mutta Robinson Crusoeta en ole jostain syystä tullut koskaan lukeneeksi, vaan olen aina lukenut enempi niitä selvemmin lapsille suunnattuja ja uudempia kirjoja.
Daniel Defoe: Robinson Crusoe
Robinson Crusoen idea on varmaan kaikille tuttu: erään miehen elämää autiolla saarella. Kuuntelin tämän äänikirjana ja oli kyllä aika hyvä valinta, ei mikään tylsä kirja. Vaikka tässä ei välillä periaatteessa tapahtunutkaan yhtään mitään, niin silti jaksoin seurata tarinaa koko ajan. Tykkäsin siis aika paljon, oli tosi kiinnostavaa seurailla puuhasteluja ja toiveita pelastumisesta. En tajua, miksi tämä oli jäänyt aikaisemmin lukematta!
Saarella kului pidempi aika kuin mitä olin etukäteen luullut ja Perjantaikin tuli mukaan myöhemmin kuin olin luullut. Tässä oli mukana jonkin verran Robinsonin elämää ennen ja jälkeen saarella olon. Niitä on varmaan karsittu joissakin versioissa? Tästä on siis olemassa myös niitä lyhennettyjä versioita, tämä omani taisi olla se täysversio (12 cd-levyä eli se joku 700 sivua ehkä?).
Uskonnollisuutta tässä oli aika paljon, mutta toisaalta tuohon maailmanaikaan uskonto oli ihmisillä eri tavalla läsnä elämässä kuin nykyään. Toisaalta luulen, että itsekin saattaisin eristyksissä tukeutua Raamattuun. Tässä oli myös tietynlainen siirtomaaherruuden aikainen asenne, että englantilaiset (tai valkoiset yleensä) ovat parempia kuin muut ja eteläamerikkalaiset ihan kauheita villejä. Aika harvoin muuten tulee luettua näin vanhoja kirjoja, niin siksi kirjan maailma oli myös kiinnostava. Kirja on siis julkaistu ensimmäistä kertaa vuonna 1719.
Välillä kyllä vähän ärsytti, miten tyhmä Robinson oli. Saari olisi kannattanut kiertää kokonaan läpi aikaisemmin kuin 20 vuoden päästä, kun ei se nyt niin iso paikka tainnut olla. Jotain syötäviä hedelmiä tai kasveja luulisi myös saarelta löytyneen, ettei olisi tarvinnut olla ihan niin riippuvainen oman viljasadon onnistumisesta. Samoin mietin sitä, miten monta vuotta oikeasti kannattaa pelätä ja stressata yhden löytyneen jalanjäljen takia tai miksei sitä ollut näkynyt aiemmin.
Kirjoitin kesäkuussa uudesta kirjaan pohjautuvasta animaatiosta, mutta pidin kirjasta selvästi enempi. Seuraavaksi klassikoksi mietin Aarresaarta tai Gulliverin retkiä.
Tämä on lukematta, samoin kuin nuo mainitsemasi Aarresaari ja Gulliverin retket, vaikka tietysti kaikista on joku käsitys…ehkä jossain vaiheessa.
LikeLike
Lukemattomia klassikoita on ihan liikaa. Toisaalta vois ehkä sittenkin valita jonkun pidempään lukulistalla roikkuneen ja hankalamman kirjan….
LikeLike
Kiva kun olit mukana klassikkohaasteessa! Itse luin tämän pari vuotta sitten ja hyvänen aika millaista tarpomista se minulle oli. Seikkailukirjat eivät ole juttuni, mutta en silti yhtään ihmettele kirjan klassikkoasemaa.
LikeLike
Mä taisin vähän ehkä olettaa tätä tylsemmäksi, mutta joka tapauksessa yllätyin kirjan hyvyydestä.
LikeLike
Olen lukenut tämän joskus tosi kauan sitten. Minulla on muistikuva, että Robinson Crusoe oli “pakkolukukirjana” koulussamme ja tavoistani poiketen jopa luin sen kokonaan. Pidän seikkailukirjoista ja autiosaariteema on hyvin mielenkiintoinen. Voisin lukea tämän uudelleen ja katsoa, miten sen nyt koen. Ilmeisesti pidin tästä silloin joskus, kun sen kokonaan luin.
LikeLike
Aika harvassa paikassa tätä taidetaan pakkoluettaa, jännä valinta. Kannattaa kokeilla, vaikka sitten seuraavassa haasteessa jos et ole jotain muuta jo valinnut.
LikeLike
Kappas, luulin että olen lukenut tämän mutta enpäs olekaan. Sekoitan tämän jatkuvasti Aarresaareen, josta pidin. Tämä voisi olla hyvä haastekirja HelMet-haasteen kohtaan 1700-luvulla kirjoitettu kirja, kiitos siis vinkistä!
LikeLike
Aarresaarta en ole vielä lukenut ja vielä parempi juttu, jos se on hyvä. Helmet-haaste jumittaa itselläni aika pahasti, mutta tästähän tosiaan tuli yksi rasti siihenkin.
LikeLike
Pingback: Seitsemännen taiteen tarinat (kirjoja ja elokuvia) | Kirjamatkat
Pingback: Äänikirjasuosituslista | Kirjamatkat